HUOM! Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Vapepa

Kohteesta Wikikko - kansan taitopankki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

TÄMÄ SIVU EI OLE MINKÄÄN VAPEPA-ORGANISAATION YLLÄPITÄMÄ
Katso lisätietoa Vapepasta kotisivulta http://vapepa.fi

Aiheeseen liittyviä sivuja Wikikossa[muokkaa]

Viestintä radiopuhelimilla: Tähän sivustoon on erityisen tärkeää tutustua
Suunnistus: Suunnan ottaminen kartalta, erannon laskemisen jne.
Koordinaatit: Koordinaattien esitysmuodot, harjoituksia, GPS-asetukset
GPS: Perustietoa Gps-laitteista
Etsintä ja pelastus: Tietoa etsinnästä laajemmin.
Luokat Wikikossa, esim. Erätaidot, Retkeily

Henkilökohtaiset etsintävarusteet[muokkaa]

 • Jokainen etsintätehtävä on erilainen: sääolosuhteet ja maasto saattavat yllättäen muuttua kesken etsinnän, tehtävän kesto vaihtelee ja etsittävän vaatimukset löytötilanteessa eroavat.
 • Omat varusteet voi lajitella 1) välttämättömiin, joita kuljetat aina mukana ja 2) toissijaisiin, joita tarvitset etsintätehtävän mukaan. Pakkaa tavaroita näin ryhmitellen eri kokoisiin varustepusseihin tai suoraan a) etsintäreppuun ja b) varustekassiin. Laita välttämättömät varusteet etsintäreppuun ja vaatteiden taskuihin ja loput varustekassiin. Säilytä reppu ja kassi yhdessä ja ota ne kummatkin mukaan hälytyksen tullessa.
 • Käytä varustelistoja apuna, lähtiessä unohtuu helposti tärkeitäkin varusteita. Usein etsintävarusteita tulee käytettyä muutoinkin, joten tee esimerkiksi lyhyt "pikatarkistuslista" näiden varusteiden osalta hälytystilanteeseen, jotta muistat myös ne varusteet, joita et säilytä koko ajan repussa tai kassissa ja jotka täytyy lähtiessä muistaa ottaa mukaan. Lisää listaan myös ne tehtävät, jotka täytyy muistaa lähtiessä tehdä, liittyvät ne sitten kahvin keittämiseen termospulloon, voileipien tekemiseen, vesipullon täyttämiseen tai muihin normaaleihinkin kotiaskareisiin, jotka täytyy muistaa tehdä kotoa lähtiessäsi.
 • Pakkaamisessa kotona ja kokoontumispaikalla voi käyttää apuna seuraavia kysymyksiä: 1) tehtävän tyyppi, 2) aika tehtävässä + yllätysvara, 3) resurssit tehtävän aikana (juoma- ja ruoka), 4) täydennysmahdollisuus, 5) tehtävän vaativuus ja 6) sääolosuhteet.
 • Kokoontumispaikalle saavuttuasi ja saatuasi tarkempaa tietoa tehtävästä, pakkaa tarvittavat lisävarusteet varustekassista etsintäreppuun.
 • Varusteiden sijoittelussa etsinnän aikana taskuissa ja repussa voi ennalta miettiä. Ajatuksena on, että nopeasti ja usein tarvittavat ovat helposti saatavilla, pimeässä ja sateessa, ja jos menetät etsintärepun, niin sinulla on kaikki välttämättömin selviytymiseen silloin taskuissa (esim. kompassi, matkapuhelin, henkilökohtaiset lääkkeet, tulitikut, monitoimityökalu ja ensiside).
  • 1) nopeasti saatavilla: Esim. kompassi, maasto-gps, pilli, kello, tulitikut, monitoimityökalu, merkinantopeili, muistivihko, kynä, taskulamppu, nenäliina, pieni ea-pakkaus, elvytyssuoja, kumihanskat, naposteltavaa, matkapuhelin ja VHF-puhelin. Säilytä nämä etsintäliivin ja vaatteiden taskuissa. Näppäriä ovat myös erinäiset vetoketjulliset kotelot, joita voi kiinnittää esim. vyötärölle tai repun olkahihnaan. Huomioliivi, jossa on useita taskuja on erittäin käytännöllinen, tällöin kädet jäävät vapaiksi ja tarvittaviin varusteisiin pääsee helposti käsiksi. Usein tarvittavia ovat esim. VHF-puhelin, matkapuhelin, muistivihko, kynä, kompassi, taskulamppu ja pilli.
  • 2) helposti saatavilla: Esim. merkkausnauha, aurinkovoide, hyönteiskarkote, huulirasva, suoja-/aurinkolasit, henkilökohtaiset lääkkeet, valotikut). Säilytä näitä taskuissa, koteloissa tai repun ulkotaskuissa.
  • 3) muut varusteet. Näitä kannat lähtökohtaisesti repussa.
 • Kannattaa harkita, että merkitsee omat tavarat esim. värillisellä teipillä, nimikirjaimilla ja puhelinnumerolla. Tehtävän jälkeen kullekin kuuluvat varusteet on helppo kenen vain hälytysryhmästä lajitella.
 • Tehtävän jälkeen huolla, kuivaa ja pakkaa heti varusteet. Uusi hälytys tai etsintävuoro samaan tapaukseen voi tulla samana päivänä!
 • Varusteita valitessa kannattaa pyrkiä niiden monikäyttöisyyteen, joka tarkoittaa yleensä kevyempää reppua (esim. juomapullo käy hätätilassa vedenkeittoastiana nuotiolla), keveyteen ja kestävyyteen. Hyvät varusteet maksavat enemmän, mutta etsintätilanteessa tärkeintä on suoriutua etsinnästä kuin "säätää" varusteiden kanssa. Reppuun ei kannata pakata liikaa, jotta sen kanssa on mukava kulkea – hyvä varuste on usein myös kevyt.
 • Muista! Varusteet sujuvoittavat etsintätehtävän suoritusta, ne eivät ole etsinnän ydin.
 • Ehdotuksia henkilökohtaisiksi varusteiksi etsintätehtäviin:
Aina valmiina pakattuna repussa
REPPU (+ REPUN SADESUOJA)
HUOMIOLIIVI + VAPEPA-KANGASMERKKI (+ ETSINTÄ-SELKÄMERKKI + JÄSENYHDISTYSMERKKI)
ENSIAPUPAKKAUS (mm. ENSISIDE + ITSEKIINNITTYVÄ TUKISIDE + KYYPAKKAUS)
AVARUUSPEITE (+ AVARUUSLAKANA)
KOMPASSI (+ KOORDINAATTIMITTARIT)
KARTAT + KARTANSUOJA
TULITIKUT + SYTYKEPALOJA
OTSALAMPPU + AKUT + 12V-LATURI + LATAUSJOHTO + 230V-LATURI
KÄSIVALAISIN + AKUT
MUISTIVIHKO + LYIJY- JA KUULKÄRKIKYNIÄ + MUSTA OHUEHKOKÄRKINEN TUSSI
A4-RUUTUPAPEREITA RAKENNUSETSINTÄÄN
PARTIOPILLI (+ HERNEPILLI)
KIRKKAAT SUOJALASIT 
MERKKAUSNAUHA (suikaloitua wc-paperia) + MAALARINTEIPPIÄ (rakennukset)
WC-PAPERIA + SAVETT TOILET + KUUKAUTISSUOJAT
MONITOIMITYÖKALU
PARACORD-NARU 15 M
MUOVIKASSI + AMERGRIP-PUSSEJA (+ JÄTESÄKKI)
TERÄSMUKI + LUSIKKA (+ RUOKA–ASTIA)
ENERGIAPATUKOITA
ILMOITTAUTUMISKORTTI + AJOSELVITYS-/MATKALASKULOMAKE)

Tarpeen mukaan reppuun / varustekassiin
ISTUINALUSTA
HYÖNTEISKARKOTE + AURINKOVOIDE
NIPPUSITEITÄ + ILMASTOINTITEIPPIÄ
KIIKARIT / MONOCULAR
MAASTO-GPS
VHF-PUHELIN
SUURENNUSLASI (kartan koordinaatit)
VALKOINEN LIITU (asfalttiin)
VALOKIILUJA (+ MERKINANTOSAVU)
VAELLUSSAUVA(T)
KELLUNTA- / PELASTUSLIIVIT
SUOJAKYPÄRÄ (rakennusetsintä)
TIIVIIT SUOJALASIT (helikopterin läheisyyteen)
KUULOSUOJAIMET (helikopterin läheisyyteen)
KORVATULPPIA
OVIKIILA (rakennusetsinnässä estämään oven sulkeutumista)
JÄÄNASKALIT
SUKSET, SAUVAT, SUKSIVOITEET, MONOT / HUOPAKUMISAAPPAAT + LUMIKENGÄT

Hälytyksen tullessa pakattavia varusteita
VESIPULLO / JUOMAPUSSI + TERMOSPULLO + TEE / KAHVI
VOILEIPIÄ
MATKAPUHELIN + 12V-LATURI + LATAUSJOHTO + 230V-LATURI + VED.PIT.SUOJUS
VARAVIRTALÄHDE
LOMPAKKO (mm. AJOKORTTI + PANKKIKORTTI + KÄTEISRAHA)
KOTIAVAIMET + AUTONAVAIMET + AUTON VARA-AVAIN
SILMÄLASIT
RANNEKELLO
HENKILÖKOHTAISET LÄÄKKEET

Pukeutuminen
ALUSHOUSUT + RINTALIIVIT + SUKAT
TEKNINEN ALUSPAITA + VÄLIKERROSPAITA / FLEECETAKKI
HOUSUT (+ SADELAHKEET/-HOUSUT)
KUORITAKKI (GoreTex) (+ SADETAKKI)
LIPPALAKKI (ei keltainen!) + BUFF + BEANIE + PIPO + BALACLAVA
SORMIKKAAT + HANSKAT (GoreTex)
ALUSSUKAT + SUKAT 
VARSIKENGÄT (GoreTex) + SÄÄRYSTIMET (GoreTex) / (HUOPAKUMI)SAAPPAAT

Varalle reppuun/varakassiin:
KEVYTUNTUVATAKKI / VILLAPUSERO
VARAVÄLIKERROSPAITA
VARAHOUSUT / VARATRIKOOT
VARAKENGÄT + VARASUKAT
VARASORMIKKAAT / VARAHANSKAT
(MAKUUPUSSI, MAKUUALUSTA, HAMMASHARJA ym. jos etsintätehtävä venyy useampi päiväiseksi) 

Varustevinkit[muokkaa]

 • Vapepa- ja ensiaputuotteita myy esim. Punaisen Ristin verkkokauppa. Muutoin varusteita löytyy päivittäistavarakaupoista, retkeily-, turvallisuus-, pelastusalan ym. kivijalkaliikkeistä ja verkkokaupoista Suomesta ja ulkomailta.
 • Reppu: Hyvä etsintäreppu ei ole liian pieni eikä liian suuri. Hyviä ominaisuuksia ovat esim. kantomukavuus, keveys, vedenpitävyys, useampi tasku, varustelenkit (Molle). Erillisellä sadesuojalla kannattaa parantaa sateenkestoa. Reppuun tai sadesuojaan sopii kiinnittää iso Vapepan etsintämerkki.
 • Huomioliivi/etsintäliivi: Esim. Punaisen Ristin verkkokauppa tai Protec Supplies (tilausmaksu Englannista 10 - 15 euroa vuonna 2017). Etsinnässä tarvitsee usein erilaisia pieniä varusteita, jotka on helpointa säilyttää liivin taskuissa. Ompelutarvikeliikkeistä voi ostaa tarranauhaa, jolla merkkejä on helppo kiinnittää liiviin ja vaihtaa tarpeen mukaan, esim. etsintä/henkinen tuki. Vapepamerkin paikka on etupuolella vasemmassa rintamuksessa tai sen sijalla on jäsenyhdistyksen merkki.
 • Ensiapupakkaus: Perusensiaputarvikkeet hätäensiavun antamiseksi.
 • Kompassi: Kompassi ei ainostaan ole suunnistamiseen, vaan se auttaa eksymistilanteessa kulkemaan määrätietoisesti yhteen suuntaan. Tämä eksymistilanteen "poistumissuunta" kannattaa selvittää lähtiessä. Brunton TruArc 10. Esim. Partioaitasta. Mukana tulee useita erillisä astelevyjä.
 • Kartat ja kartansuoja: Kartat saa lähtökohtaisesti johtopaikalta, mutta suurempi alueen maastokarttaa toki voi pitää mukana repussa.
 • Otsalamppu: Otsalamppu jättää kädet vapaiksi, mutta vielä parempi etsinnän kannalta on otsalampun lisänä kädessä pidettävä taskulamppu. Kummankin osalta hyviä ominaisuuksia ovat valotehokkuus, akunkesto ja sadevedenkestävyys. Autopartiontia varten kannattaa hankkia auton tupakansytyttimeen sopiva haaroitin (esim. Motonetistä) ja jatkojohto, joka ylettää takapenkille. Esim. Lumonite Air 1500, Lumonite Compass R (v4). Valostore; valaisimet etsintään (huom! Vapepalla ehkä voimassa oma kampanjakoodi).
 • Taskulamppu: Streamlight Stinger, MagLite.
  • Lampun kiinnitys liiviin: Esim. Klick Fast Torch Stud ja Klickfast Retrofit Screw on Dock, Protec Supplies, kts. edellä.
 • Muistivihko: Rite in the Rain -tyyppiset paperit mahdollistavat kirjoittamisen paperiin ja muistivihkon lukemisen myös sateella. Käyttökelpoisia ovat myös muovilevyt, joihin voi kirjoittaa useita kertoja.
 • Kynät: Inka Mobile Pen, esim. Protec Supplies, kts. edellä. Kirjoittaminen vaativissa olosuhteissa, sateessa ja pakkasessa.
 • Pilli: Pilli on kätevä tapa herättää huomio meluisissa ympäristöissä (esim. valtateiden ympärillä) kun huuto ei kanna.
 • Suojalasit: Metsässä etsittäessä erityisesti havupuun oksien neulaset voivat lävistää silmän.
 • Merkkausnauha ja maalarinteippi: Wc-paperista voi keittiöveitsellä sahata suikaleita, joilla merkitään esim. näkötuntumaharavoinnissa ketjun reunaa. Maalarinteippi taas soveltuu esimerkiksi sisätiloissa etsittäessä tutkittujen huoneiden merkitsemiseen tarkastetuiksi ja niiden "sinetöintiin".
 • Energiapatukoita, voileipiä yms.: Tarkoitus on että etsintään lähtevä selviää noin neljä tuntia itse mukaan varaamilla eväillä.
 • VHF-puhelin: RXTX-TUOTE Oy. VHF-puhelimen ei lähtökohtaisesti tarvitse olla oma, vaan niitä annetaan tarvittaessa johtopaikalta tai ne ovat etsintäryhmällä olevia yhteisiä varusteita. Radiopuhelin kulkee liivin taskussa tai liivin lenkissä olkapään korkeudella lähellä korvaa ja suuta. Varsinkin liikenteen lähellä etsittäessä puhelin kannattaa pitää lähellä korvaa.
 • Ilmastointiteippi yms.: Varusteet voivat hajota tai tapahtuu jotain muuta yllättävää. Pientä "korjauspussukkaa" kannattaa kuljettaa mukana. Tämä ei tarkoita koko rullaa "jesaria".
 • Suojakypärä: Esimerkiksi kevyet ja pienet kiipeilykypärät sopivat etsintäkäyttöön hyvin. Rakennuksissa, raviradoilla, sairaaloissa, kellareissa yms. paikoissa on teräviä betonisärmiä.
 • Ovikiila: Rakennusetsinnässä kaikki ovet eivät avaudu sisältäpäin ja lukkojen taakse voi jäädä parietsinnässäkin vahingossa. Ovia on myös usein toinen toisen perään. Esim. Motonetistä Finbullet-merkkinen muovikiila (pituus 13,5 cm) moottorisahaosastolta
 • Jäänaskalit: Ehdottomat talvella järvien ja merien jäällä etsittäessä, mutta myös muulloin metsien lammilla ja soilla.
 • Alusvaatetus sään mukaan, lähtökohtaisesti hikeä päälikerroksiin päin siirtävä eli välikerrokseen ja siitä kuorikerrokseen ja lopulta ilmaan. Useammalla kerroksella voidaan säädellä lämpöä paremmin ja estää läpikastumista. Vetskarit kaulan ympäristössä helpottavat myös lämmönsäätämistä. Etsintä on sekä paikoillaan odottelua että aktiivista kävelyä kesähelteestä purevaan -30 asteen pakkaseen ja tuuleen. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää sään mukaisiin jalkineisiin. Asiansa osaava etsijä osaa säädellä lämpöä vauhdissa niin, että vaatteet eivät kastu ja lopulta kuivuvat päällä etsinnän tauottua. Tästä huolimatta mukaan kannattaa varata varavaatteita.
 • Kevytuntuvatakki Patagonia Down Sweater Hoody, Patagonia Ultralight Down Jacket, Arc'teryx Thorium, Mountain Hardwear Hooded Ghost Whisperer, Rab Microlight Jacket.
 • Beanie. Arc'teryx Procline Beanie. Tuulenpitävä (windstopper).
 • Sormikkaat. Mechanix The Original Covert. Päälle esimerkiksi vuorelliset hansikkaat.
 • Säärystimet. Pitkät säärystimet suojaavat lahkeita ja kenkiä sisäänmeneviltä roskilta ja lumelta niin kesällä kuin talvella. Outdoor Research Crocodiles GoretTex.
 • ResQme rescue tool. Protec Supplies, kts. edellä.

Muita varustelistoja[muokkaa]

Tactical vaatteet ja varusteet
Retkivarustelista sisältää retkeilyyn tarkoitetut varusteet.
Matkavarustus sisältää ulko– ja kotimaan (loma)matkoille tarkoitetut varusteet.
Kulkijan varusteet sisältää Bug Out Bag eli SHTF–varustuksen.
Selviytymisvarustus sisältää selviytymisrasian ja selviytymispakkauksen sekä hälytysvarustuksen ja pelastusvarustuksen.
Metsästäjän varusteet

Vapepa-etsintä ja hälytys[muokkaa]

HUOM! Kadonneen henkilön etsinnän perustaidot Suomessa opetellaan Vapepan järjestämällä etsinnän peruskurssilla.
 • Toiminta vaihtelee alueittain.
 • Päästäksesi etsimään vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) etsijänä, sinun täytyy suorittaa vaadittavat kurssit, joita järjestetään säännöllisesti ympäri Suomea. Katso https://vapepa.fi Kurssien, harjoitusten ja virallisten etsintöjen, nk. "kovien etsintöjen", myötä kehittyy taito etsitä kadonneita henkilöitä ja heidän jättämiään jälkiä tavoin, joka takaa etsintäalueen tarkan haravoimisen ja luotettavan lopputuloksen vaikka etsintä ei kyseisiltä alueilta tuottaisi tulosta. Tämän huolellisen etsintätyön myötä etsintää voidaan hallitusti tarvittaessa laajentaa. Etsintöjä on myös tutkinnallisia, joissa kadonneen henkilön löytäminen elossa ei välttämättä ole todennäköistä vaan etsitään esimerkiksi merkkejä kadonneesta henkilöstä.
 • Etsintäkursseja ennen tai jälkeen liityt johonkin alueellasi toimivaan Vapepan jäsenyhdistykseen, joka osallistuu etsintöihin. Tämä ei tarkoita, että olet välttämättä vielä hälytysryhmän jäsen. Samalla paikkakunnalla voi olla useita Vapepan jäsenyhdistyksiä, joten kannattaa esimerkiksi etukäteen kysellä ryhmien aktiivisuutta ja jäsenmäärää. Usein yhdistys valikoituu yhdistyksen muun toiminnan myötä. Etsintähälytykset tehdään ensisijaisesti kyseisen alueen yhdistyksen hälytysryhmille, mutta usein myös paikkakunnan ulkopuolisille ryhmille mm. etsinnän laajuudesta riippuen. Omassa yhdistyksessä liityt sen hälytysryhmään ja yhdistyksen kautta ylläpidät ja kehität etsintävalmiutta omaan hälytysryhmään kuuluvien kanssa. Tämän lisäksi alueesta riippuen järjestään yhteisharjoituksia, joissa kaikkien yhdistysten etsijät ja ajoittain viranomaiset harjoittelevat yhdessä. Kun etsintähälytys tulee ja etsijät kokoontuvat kokoontumispaikalle, kuuluminen johonkin hälytysryhmään ei ole välttämättä määräävä tekijä vaan etsintäpartioita muodostetaan yli hälytysryhmien. Saatat siis etsiä sinulle entuudestaan tuntemattomien kanssa. Etsijöiden kokemus ja taidot vaihtelevat. Eroja on esimerkiksi etsintä-, suunnistus-, ensiapu- ja johtamistaidoissa, viestintävälineiden käytössä, maastossa liikkumistaidoissa jne. Allekirjoitat myös salassapitositoumuksen.
 • Kadonneesta henkilöstä ilmoitetaan hälytyskeskukseen numeroon 112, josta hälytyskeskuspäivystäjä antaa tehtävän poliisipartiolle ja/tai poliisin kenttäjohdolle. Poliisi tekee arvion etsinnästä ja tarvittaessa päätöksen vapaaehtoisten käyttämisessä etsinnässä. Tällöin viranomainen ilmoittaa nk. vapepapäivystäjälle, joka ilmoittaa kyseisessä etsinnässä toimivalle vapepajohtajalle. Vapepajohtaja hälyttää hälytysryhmät, joihin etsijät kuuluvat.
 • Etsijänä olet valmiina 24/7. Etsintähälytys tulee matkapuhelimeen tekstiviestinä, johon vastataan sen mukaan onko mahdollista osallistua etsintään tai ei. Hälytysryhmään kuuluminen tarkoittaa, että hälytyksen tullessa lähdetään etsimään omasta tilanteesta riippumatta ja vain poikkeustapauksissa jätetään osallistumatta. Jos etsintään osallistuminen ilmoittautumisen jälkeen peruuntuu, siitä ilmoitetaan aina tekstiviestillä tai toissijaisesti soittamalla. Etsinnästä voidaan antaa ennalta nk. valmiushälytys. Etsinnät ajoittuvat usein yöhön ja vaativampiin sääolosuhteisiin, jolloin kadonneen selviytymismahdollisuudet ovat heikommat ja suoritetaan nk. hätäetsintä. Ennakoivia toimenpiteitä on etsintärepun ja vaatteiden jatkuva valmiina säilyttäminen, vaikka itse etsintään ei välttämättä kiireessä joudu lähtemään.
 • Kokoontumispaikalle tullaan tekstiviestissä annettujen ohjeiden mukaisesti. Ennen annettua määräaikaa saapuminen ei välttämättä tarkoita, että etsinnän voi aloittaa aikaisemmin tai etsijöitä voidaan ottaa johtopaikalla vastaan. Johtopaikka on yleensä merkitty kyltillä. Ensimmäiseksi ilmoittaudutaan täyttämällä ilmoittautumiskortti kahtena kappaleena ja antamalla se johtopaikalla esim. johdon sihteerille. Ilmoittautumiskorttiin merkitään ryhmän/partion jäsenet, joita yleensä on ryhmässä vähintään kolme ja näin muodostavat etsintäryhmän/-partion. Ryhmä/partio päättää keskuudestaan ryhmän/partion johtajan, joka huolehtii viestinnästä. Hyvä on myös sopia suunnistajasta ja ryhmässä on hyvä olla myös mahdollisimman hyvin ensiavusta perillä oleva. Jos paikalle ollaan tultu esim. henkisen tuen tehtävässä eikä etsijänä, tämä tuodaan selkeästi esille.
  • Etsintää johtavalla vapepajohtajalla on keltainen lippalakki tai hänet erottaa muutoin (etsijällä ei saa olla keltaista lippalakkia). Etsintää johtaa kerrallaan vain yksi vapepajohtaja. Johtopaikalle, telttaan, huoneeseen, ei lähtökohtaisesti mennä kutsumatta. Johdolle annetaan työrauha ja sen sijaan huolehditaan omasta ja ryhmänjohtajana ryhmän valmiudesta. Johtopaikan läheisyydessä ei hengailla ja jutella äänekkäästi.
 • Määräaikaan saapuneille etsijöille pidetään usein yhteinen briiffi, jossa kerrotaan etsinnästä ja kadonneen tuntomerkeistä. Tähän on syytä varata mukaan muistiinpanovälineet tuntomerkkien kirjaamiseksi ylös.
 • Kun partio on valmis etsintätehtävään tämä voidaan ilmaista tilanteeseen sopivalla tavalla ryhmänjohtajan toimesta. Etsintätehtävää saattaa joutua odottamaan. Kutsuttaessa etsintätehtävään, ryhmä/partio saa nimen (esim. Jalka 1, Koira 1), etsintätehtävän, kartalle piirretyn etsintäalueen/lohkon(t), johtopaikan matkapuhelinnumeron ja muut tarvittavat ohjeet. Ohje annetaan koko ryhmälle/partiolle tai ryhmän/partion johtajalle. Mahdollisesti saadaan myös radiopuhelin.
 • Partio lähtee suorittamaan etsintätehtävää itsenäisesti. Päättää esimerkiksi millä tavoin etsitään (etsintätaktiikka). Kuitenkin on muistettava, että etsintä tapahtuu vapepajohdon ohjaamana ja ryhmässä/partiossa ryhmän-/partionjohtajan johdolla eikä "sooloilu" ole sallittua, mutta järjen käyttö kyllä, em. johdon luvalla. Partio kysyy tilanteen mukaan ohikulkijoilta tietoa kadonneesta, muistaen kuitenkin salassa pidettävät asiat. Kysymyksen asettelua on esimerkiksi tuntomerkkien osalta syytä miettiä, jotta vastauksella on arvoa etsinnän kannalta. Etsintä herättää yleensä sivullisissa kiinnostusta. Viestintään liittyvät vaatimukset kts. Viestintä radiopuhelimilla.
 • Ryhmä/partio saapuu takaisin tehtävän suoritettuaan tai kutsuttaessa.
 • Etsinnän jatkuessa etsintätehtävien välillä huolletaan itseä ja valmistaudutaan uudelle etsintätehtävälle tai poistutaan etsinnästä ilmoittamalla siitä aina johdolle. Ryhmien/partioiden kokoonpanoja vaihdellaan tilanteen mukaan etsinnän jatkuessa.
 • Etsinnän päätyttyä tuhotaan muistiinpanot niin, että sivulliset eivät voi niitä saada tietoonsa. Ei esimerkiksi heittämällä muistiinpanoja roskikseen. Muistiinpanot voi jättää vapepajohdolle tuhottavaksi. Etsinnän yksityiskohdista ei keskustella kyseiseen etsintään osallistumattomien kanssa.
 • Heti etsinnän päätteeksi ryhmmän/partion on hyvä pitää lyhyt keskustelutuokio, purku. Tilanteesta riippuen on myös tarvittaessa haettava apua esim. Suomen Punaisen Ristin henkisestä tuesta, joita usein on johtopaikalla.
 • Etsintäharjoituksissa saatetaan käyttää turvasanaa, jolla etsijä varmistaa kohdehenkilöltä (esittää esim. kadonnutta tai sivullista) että hän on harjoitukseen kuuluva, eikä ohikulkija.

Autovarusteet[muokkaa]

Ehdotuksia autovarusteiksi erilaisiin pelastustehtäviin

Katso myös Autovarustus
AJOSELVITYS / MATKALASKULOMAKE + TOIMINTARYHMÄKORTTEJA
JATKOJOHTO 12V
VALONHEITIN 12V
ENSIAPULAUKKU YLEISKÄYTTÖÖN
VILLAHUOPA
KYNIÄ + TUSSEJA + VIHKOJA
AUTON VARA-AVAIN
PYSÄKÖINTIKIEKKO
TALOUSPAPERIA
ROSKAPUSSI
JAUHESAMMUTIN
AURINKOLASIT
IKKUNANSÄRKIJÄ JA TURVAVYÖLEIKKURI Res-Q-Me
JUOMAVESIKANISTERI HANALLA + VETTÄ
VARAPOLTTOAINEKANISTERI + POLTTOAINETTA
TYÖKALUSARJA
HINAUSLIINA
AKKUKAAPELIT
INVERTTERI 12V <-> 220V
KAARIRETKISAHA + KIRVES
VARARENGAS + TUNKKI + RENGASAVAIN + 12 V ILMAKOMPRESSORI
AUTORADIO
AUTOHARJA
JÄÄSKRABA
LOHKOLÄMMITTIMEN JOHTO
LUMILAPIO
LUMIKETJUT
VINSSI
SISÄTILANLÄMMITIN / WEBASTO
KATTOTELINEET / SUKSIBOKSI
SUOJAKYPÄRÄ + SUOJAKÄSINEET + SUOJA-ASU + SAAPPAAT
SUOJANAAMARI + SUODATIN
POLVISUOJAT
HARMAATA TEIPPIÄ
MUOVISANKO + KANSI
PAJAVASARA + KATKAISUTALTTA + PIIKKITALTTA
SORKKARAUTA + VOIMALEIKKURI + RAUTASAHA + RAUTASAN TERIÄ
RAUTAKANKI + PISTOLAPIO
PELASTUSKÖYSI (dynaaminen/staattinen) + ISTUMAVALJAAT + SULKURENGAS + KASI
PELASTUSSLINGI + KARABIINI (rescue tether)
PAARIT HIHNOINEEN

MOOTTORISAHA + KOMBIKANNU (98E, TERÄKETJUÖLJY) + PYÖRÖVIILA
KAATORAUTA + TULPPA-AVAIN
TURVAKYPÄRÄ + TURVAHOUSUT + TURVAKÄSINEET

Auton kunto[muokkaa]

 1. huollot tehty
 2. lasinpesunestesäiliö täynnä

Käsitteitä[muokkaa]

 • SAR (Search and Rescue)
 • WSAR (Wilderness Search & Rescue)