Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Tuohi

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuohi varastoituna tuohitöitä varten

Käyttö[muokkaa]

  • tuohesta on tehty kestävää köyttä, jota on käytetty mm. hevosten rahkeina!
  • tuohinauhoista on punottu virsuja, kontteja, lakkeja, kippoja ja purnukoita...
  • tuohenpalasia hapettomasti polttamalla on saatu sitkeää kumimaista tuohitervaa, eli tököttiä jota on käytetty liimaamiseen, saumojen vesitiivistämiseen ja reikien paikkaamiseen.

Rakentaminen[muokkaa]

Tuohta käytetään aluskatteena katoissa ja kivijaloissa alimman hirren ja kiven välissä. Katossa esimerkiksi puiden tai turpeen alla. Irroita mahdollisimman pitkinä, parimetrisinä.

Käsitöissä[muokkaa]

Tuohesta on tehty kontteja, virsuja, purkkeja ja purnukoita. Ne on yleensä tehty tuohinauhoista jotka on joko leikattu levyistä tai suoraan koivusta pitkänä nauhana.

Kanootin rakennuksessa[muokkaa]

Ainakin Amerikoissa intiaanit ovat tehneet tuohikanootteja, jossa tuohi on levitetty tuoreena maahan ja sen päälle on rakennettu kehikko. Kuumalla vedellä kasteltuna tuohen reunat on taivutettu kehikon reunoja vasten ja solmittu juurinarulla niihin. Reiät ja saumat taas tilkittiin sulatetulla kuusenpihkalla. Alla loistava video vapaasti katsottavana:

Tuohipuu[muokkaa]

  • Iso sileä ja ehjäkuorinen koivu kankaalta tai hieskoivu lehdosta.
  • Kaskimailta saatiin ennen parhaat tuohet. Siksi tuhkaaminen kannattaa! Älä kerää hiirenkorvia tuhkatuista koivuista raskasmetallipitoisuuksien takia!
  • Keväällä mahla-aikaan kiskottu joustavaa ja vaaleaa, syksyllä kiskottu sitkeää ja tummaa. Valitaan tarpeen mukaan.
  • Keväällä kiskottu veteen kivien alle. Rakentamiseen tarkoitettu säilötään suorina levyinä.
  • Kattoa varten kesäkuun loppupuolella.
  • Eräs vanha mies sanoi ettei kunnon tuohikoivua enää ole koska raudus- ja hieskoivu ovat päässeet sekoittumaan. Enää ei kuulemma jompaa kumpaa puhdasta löydä.


Tuohitikapuut[muokkaa]

Lyö kaksi pitkää lautaa syrjistään erimittaisislla laudoilla toisiinsa niin että syntyy A -muotoiset tikkaat, jolloin yläpäähän jää rako johon koivu mahtuu. Alaosa on leveämpi tikkaiden pystyssä pysymisen takia.

Keruu[muokkaa]

Puukko, Sorkkaraudan latta puoli

Tuohen hyvä irrotusaika on juhannuksesta pari viikkoa eteenpäin. Tuohi irtoaa tällöin puukolla pelkällä pystyviillolla rungon suuntaisesti, jonka jälkeen se itsestään räpsähtää irti puun ympäri.

Anna tuohen kuivahtaa auringossa pinnasta hetki ja kääri rullalle valkoinen pintapuoli ulospäin ja pitkä naru rullan ympäri kietoen rulla kiinni. Tuohilevyt voi myös asettaa levyinä pinoon, jolloin sisäpuoli tulee aina sisäpuolta vasten ja ulkopuoli ulkopuolta vasten. Päälle paino.

Pitäisi kokeilla saako esim. talvella kaadetuista koivuista tuohet pois tekemällä viillot ja kaatamalla kiehuvaa vettä rungolle: tuohen pitäisi käpristyä irti rungosta rullalle.

Säilytys[muokkaa]

  • käsityötuohi säilötään joko suorina levyinä painon alla tai nauhakeränä.
  • sommelona eli kerälle kierrettynä pallona

Esikäsittely[muokkaa]

Jos tuohilevyt on päässyt kuivumaan tiukalle rullalle ei hätää! Kaada kiehuvaa vettä tuohelle ja voit muotoilla sen suoraksi. Tällä tavalla voit myös muotoilla tuohilevyistä esim. tarjoiluastioita. Myös kylmässä vedessä liottaminen toimii, tosin hitaammin. Suolan käyttö vedessä edistää myös pehmenemistä.

Käsitöitä varten tuohesta otetaan usein päälimmäisiä kerroksia pois. Märästä tuohesta lähtee eri kerrokset helpommin pois mutta myös kuivasta ne saa, erityisesti nauhaksi leikatuista. Kerroksia otetaan pois jotta saadaan haluttu vahvuus ja taipuisuus. Paksusta tuohesta voi saada montakin levyä tai nauhaa.

Käsityöohjeita[muokkaa]

Punonta[muokkaa]

Tuohinauhalla voi punoa joko suoraan tai vinoon. Perinteisesti on punottu enemmän vinoon ja siten että kuoren sisäpuoli näkyy ulospäin joka puolelta. Se onnistuu kun päälle pujotellaan vielä toinen kerros. Punominen aloitetaan niin että sisäkuori on ylöspäin esim. purnukassa. Silloin ulkopuolen saa kerrattua helposti ja valkoisen ulkokuoren peitettyä lisäpunoksella. Kertaaminen myös tiivistää punosta ja onkin mahdollista tehdä vaikka täysin vesitiivis ämpäri (3 kertausta).

Muuta käyttöä[muokkaa]

  • Tuohen uloimman kerroksen on havaittu tutkimuksissa tuhoavan ihosyöpää.

Linkkejä[muokkaa]