Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kissa

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metsästystaitoinen ja -haluinen kissa on hyödyllinen elikko pihapiirissä. Lemmikkikissojen taipumukset ovat sattuman kauppaa, usein lemmikit pentumaisesti tavoittelevat saalista kömpelösti eivätkä osaa sitä tappaa. Varmimmin välttävän hiirestäjän saa kun hankkii maatiaispennun hiirestävältä emolta. Pentu kannattaa mieluiten viedä kotoaan tavanomaista lemmikkipennun luovutusikää myöhemmin, jotta se ehtii oppia emoltaan metsästystaitoja.

Kissan perustarpeet[muokkaa]

Koska hiirestäjä liikkuu paljon ulkosalla, tulee sillä olla hyvät syyt pitää kotinsa omistajansa hoteissa. Kissalle pitää olla aina tarjolla puhdasta hyvää vettä, ja se arvostaa kotonaan ja erityisesti lepo-, ruokailu-, oleskelu- ja asiointipaikoillaan rauhallisia sopukoita, joista voi tarpeen tullen poistua eri suuntiin.

Lapsille tulee teroittaa, että kissa ei ole lelu tai karvainen ihminen vaan tunteva eläin jolla on omat halunsa ja oma tapansa kommunikoida.

Sterilointi[muokkaa]

Otti kissan lemmikiksi tai jyrsijöitä hätyyttämään, on se parasta leikkauttaa heti kun se on tarpeeksi iso. Leikkaamattomat kollikissat ruikkivat pitkin, mouruavat, ja vaeltelevat kaukanakin kotoaan varjelemassa reviiriään kilpailevilta kolleilta. Etenkin samanveroisten kollien välillä käydään kahakoita, joskus verisiäkin. Narttukissalla voi kiima valoisan aikaan toistua kuukauden välein mouruamisineen kiehnäämisineen, mikä tarpeettomasti rasittaa sekä kissaa että omistajaa.

Nuoruusiän sterilointi estää etenkin kolleilla urostelukäytöksen kehittymistä ja sterilointi ylipäätään vapauttaa kissan lisääntymistarpeesta kaikkine vaivoineen ja stresseineen. Lisäksi omistaja saa mielenrauhan, kun kolli joutuu tappeluihin harvemmin jos lainkaan ja narttu ei voi tulla tiineeksi.

Terveysasiat[muokkaa]

Korvapunkit---Mustanruskea pöperö korvansuulla, kuin pikkuista kuivahkoa kahvinpurua, on merkki korvapunkeista.
Ummetus---Ruokaöljyä reilusti ruiskulla syötetään. Jos kissa on hyvin tuskainen, levoton ja ehkä kehrää jatkuvasti, pitää se viedä eläinlääkärin nähtäväksi.