Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Huhmare

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puuhuhmareen valmistus[muokkaa]

Veistin varauksenveistokirveellä (kourukulmainen) isosta kuusen pöllistä huhmareen käyttäen apuna vinturaa, eli puuporaa. Ongelma oli että puun syyt olivat epäedullisesti kirveen iskuun nähden. Aikaa veistossa meni pari päivää.

Jos nyt teksin saman uudestaan, halkaisisin pöllin kahtia kiiloilla ja veistäisin sisäpinnat erikseen. Näin työ joutuisi huomattavasti! Ongelmana edelleen on että kuivuessaan puu pullistuu ja puoliskot eivät sovi enää yhteen. Ne täytyisi sovittaa veistelemällä pullistuma pois. Puoliskot saa toisiinsa helposti kiinnitettyä halkaistuilla kuusenoksa- tai männynriukuvanteilla.

Kolmas tapa on veistää puoliskot kouruiksi ja lisätä erikseen huhmareen pohja. Pohja tehdään erillisestä pöllistä. Tässä taas pölli täytyy veistää yhteensopivaksi laitoihin ja työ tuskin joutuu yhtään nopeammin kuin edellisessä tavassa.

Neljäs ja helpoin tapa olisi polttaa pientä nuotiota pöllin päällä ja näin kuoppa syntyisi itsessään. Vaarana on että pölli halkeilee nopean kuivumisen johdosta. Halkeamat tosin voi helposti tukkia sälöillä, pihkalla ja mehiläisvahalla. Tämä keino täytyisi testata ennen sen varauksetonta suosittelemista.

Viides ja viimeisin vaihtoehto on veistää iso kimpisaavi. Siinä soviteltavaa on kaikkein eniten, mutta työstö voi olla hyvinkin joutuisaa. Myös paksu tyvipölli ei ole edellytys vaan kimmet voi lohkoa pienemmistä.