Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Hirsikysymyksiä

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirjoita vapaamuotoisesti kysymys tähän alle. Wikikon käyttäjistä joku varmasti jossain vaiheessa kirjoittaa vastauksen.


Voinko veistää grillikatoksen koivusta?[muokkaa]

Koivu on kyllä kovaa, mutta ulkoilman kosteuden vaihteluja se ei kestä vaan lahoaa.

Mistä hirsi lahoaa?[muokkaa]

Usein siitä kohtaa pintapuusta, jossa ylemmän hirren umpivarauksen kynnet osuvat puuhun. Vesi valuu syntyneistä raoista pinnan sisään. Tietysti hyvin hitaasti. Hirsi lahoaa yleensä alimmasta hirsikerroksesta, välikaton ja seinän kulmasta ja ikkunoiden alta.

Hirren kuivatus[muokkaa]

Kuinka hirsiksi aiottava puutavara tulisi kuivattaa kun haluaa vanhaan kehikkoon korvaavia hirsiä? Ilmeisesti hidas ulkona kuivattaminen olisi paras tapa, mutta en malttaisi odottaa kovin montaa vuotta.

Voit myös tiedustella hirsiä puita kuivaavista yrityksistä.

Hirren veisto[muokkaa]

Miksi hirsi jää kantamaan, jää pieni rako johonkin kohtaan,onko syy piirtämisessä ja sahauksessa? mikä neuvoksi? Kun kantamisella tarkoitetaan sitä että hirsi ei painu varauksestaan umpeen toista hirttä vasten, on yleensä kysessä joko piirtämisvirhe tai sahausvirhe. Piirtämiseen liittyen hirsi on asemoitava tukevasti paikoilleen ettei se pääse liikkumaan piirtämisen aikana. Piirtäminen on suoritettava mita huolellisimmin ja sahaaminen viivoja myoten, viiva "puolittaen". On myos oltava huolellinen etta varauksen pohja ei ota kiinni umpivarauksessa. Tätä varten kannattaa poistaa alemman hirren pinnasta mahdolliset kuhmut ja jos varaus on leveä, varmistua etta varaus on riittävän syvä. Usein hirsi jää kantamaan, salvoksistaan, huolellinen sahaus ja piirtäminen myos niissä. Joskus salvoksia on vain tyostettävä lisää, jotta hirsi asettuu jos varauksessa ei näytä olevan mitään vikaa. Joskus käy niin että asemoinnin seurauksena iso hirsi saattaa esimerkiksi olla pienessä jännityksessä, mika vääristää piirtoa, joka näkyy sitten pienenä kantamisena.