Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Siementen keruu ja säilöntä

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siemenet moneen puutarhan hyöty- ja koristekasviin voi kasvattaa itse tai vaihtaa ystäviltä. Näin ovat aikojen saatossa syntyneet esimerkiksi erilaiset paikalliset härkäpapukannat, kun vuosikymmenestä toiseen on lisätty kantaa omista siemenistä.

Lantun siemenet[muokkaa]

Ensimmäisenä kesänä kasvatetaan muutama lanttu lahjasiemenistä. Ne laitetaan hyvään kellariin, ja aikaisin seuraavana keväänä istutetaan hyvin lannoitettuun, lämpimään paikkaan, siis takaisin maahan. Tänä toisena kesänään lanttu tekee kukkavarren. Kannattaa istuttaa lantut (varmuuden vuoksi useampi) jonnekin vähän syrjemmäksi muiden ristikukkaisten läheltä, sillä ne keräävät paljon tuholaisia. Ja siementävät nauriit ja lantut erikseen, sillä ne voivat risteytyä.

Kukinto on keltainen ja komea. Siemenet muodostuvat pieniin palkoihin, ja kun palot ovat tulentuneet ei keltaisia, siemenet ovat valmiita. Kukkavarret katkotaan ja viedään sisälle kuivumaan. Kuivuneista varsista saa siemenet pois musertamalla palot esimerkiksi kangassäkissä. Siemenet voi erotella akanoista siivilöiden ja tuulen avulla. Pölyistä puuhaa! Säilytä siemenet hyvin merkittynä kuivassa ja viileässä, suojassa hiiriltä ja myyriltä.

Lanttu tekee yleensä runsaasti siemeniä. Kannattaa kuitenkin jättää aina osa edellisen vuoden siemenistä kylvämättä, siltä varalta että kuitenkin jotain sattuu ja yhtenä vuonna siementä ei tulekaan. Lantunsiemenet säilyttävät itävyytensä hyvin. Niitä voi myös idättää talvella ja syödä salaattina!


Kattavaa tietoa siementen leviämistavasta, säilytyksestä yms. Kannattaa tutustua!