Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Moottorikäsitteistöä

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akku[muokkaa]

Sähkövirran jännite on 6V, 12V, 24V. Käyttöikä 3-5 vuotta. Kapasiteetti eli varauskyky mitataan ampeeritunteina (Ah). Esim. 60 Ah antaa 1 A virtaa 60 tuntia. Kylmyys heikentää tehoa.

Hapettuma navassa[muokkaa]

Pois vedellä, kenkä paikoilleen ja vaseliinia vasta kengän päälle ja navan päälle, ei kengän ja navan väliin.

Bensiini[muokkaa]

Oktaaniarvo esim. 95E. Liian matala aiheuttaa nakutusta eli bensiini syttyy puristuksesta ennen kipinää, seuraa vaurio. Kylmänä vuodenaikana voidaan käyttää jäätymisenestoainetta, kaasutinspriitä 1-2%, isopropanolia 0,5%. Muulloin käytettäessä huuhtovat öljykalvoa sylinteristä. Kaasutin jäätyy herkimmin +5 asteessa kun ilman suhteellinen kosteus on suuri.

Kaksitahtimoottorin bensiinin ja öljyn sekoitussuhde katsotaan koneen käyttöohjeesta. Esim. 2-4% öljyä. Käytetään erillistä kaksitahtiöljyä. Voi myös käyttää SAE 20 tai SAE 30, ei moniasteöljyä! Sekoitetaan hyvin.

Diesel[muokkaa]

Syttyy puristumisen aiheuttaman lämmön vaikutuksesta. Käy niin kauan kun saa polttoainetta. Polttoöljyssä ilmaisimena väriainetta furfuraalia kevyen verotuksen merkiksi. Pakkasen yllättäessä voidaan samepistettä parantaa lisäämällä valopetrolia enintään 60%, moottoripetrolia enint. 30% tai 2-tahtibensiiniä enint. 20%. Petrolit sisältävät myös furfuralia!

Ilmaaminen[muokkaa]

Ilman vuotaminen järjestelmään sammuttaa. Jos ei ilmaa käynnistyksen aikana itse, niin aloitetaan polttoainetankin puoleisesta päästä. Ensin polttoainesuodattimet ja vedenerotin. Ruuvit auki yksi kerrallaan ja pumpataan siirtopumpun käsivivulla kunnes ei esiinny ilmakuplia, ruuvi kiinni ja seuraava. Lopuksi ruiskutuspumppu. Käynnistetään. Jakajapumpussa on avattava lisäksi jokin ruiskutussuuttimelle menevistä paineputkista, käynnistettävä ja koneen käydessä suljetaan liitos. Käynnistystä pyörittämällä ilmaaminen ei voitele pumppua ja ei näin ole suotavaa. Jakajapumpussa on yksi mäntä, rivipumpussa jokaiselle oma.

Talventulo[muokkaa]

Vesi pois, suodattimet, polttoaineen talvilaatu, jäähdytinneste.

Ulkoöljysäiliö[muokkaa]

Kallellaan tyhjennystulppaan nähden. Täytön jälkeen annettava epäpuhtauksien laskeutua pohjalle ennen käyttöä. Maanpäällisiin tankkeihin kondensoituu vettä. Vesi on raskaampaa nostaen öljyn pois säiliöstä.

Hydrauliikka[muokkaa]

Hydrauliikkaöljy. Voidaan käyttää myös automaattivaihteistoöljyä ja moniastemoottoriöljyä esim 5W/20.

Ilmansuodatin[muokkaa]

Kuiva paperisuodatin. Kertakäyttöinen. Voidaan puhdistaa paineella vasten imuilman kulkusuuntaa.

Keskipakosuodatin[muokkaa]

Kuppi tyhjennetään tarpeen mukaan.

Öljykylpyilmansuodatin[muokkaa]

Puhdistus ja öljyn vaihto määräajoin.

Jarruneste[muokkaa]

Sitovat itseensä ilmankosteutta, joka aiheuttaa nesteen kiehumista jarrutuksissa. Maalipinta ei kestä jarrunestettä. Erityyppisiä nesteitä ei saa sekoittaa.

Jäähdytinneste[muokkaa]

Eihän moottorissa ole pelkkää vettä?! Vaihto 1-2 vuoden välein. Tarkista vuodot, pese järjestelmä.

Kytkin[muokkaa]

1-levyinen, kaksois- tai nestekytkin. Äänitesti. Jos kytkin pohjassa kuuluu ääniä, painelaakerivika. Jos kytkin ylhäällä kuuluu ääniä, vaihteistovika.

Lämpötila[muokkaa]

Ei yli 80 astetta.

Moottoriöljy[muokkaa]

Katso sivu Voiteluaine

Sytytystulppa[muokkaa]

Luokitellaan lämpöarvon mukaan. Ole tarkkana, lyhyt ja pitkäkierteisiä! Kärkiväli 0,5 - 1 mm. Mitä suurempi, sen suurempi jännite tarvitaan. Maata (moottoria) koskettavat johdot saattavat aiheuttaa vuotoa ja tehon alenemista. Karstainen tulppa aiheuttaa hehkuessaan aikaisemman sytytyksen. Poistetaan moottorista sen käynnissä ollessa kaatamalla vettä kaasariin 1-2 minuuttia niin että auto jaksaa käydä.

Vaihteisto[muokkaa]

Työkoneiden vaihteistossa kertoja.

Vaihteistoöljy[muokkaa]

Katso sivu Voiteluaine

Vaihteistoöljyllä tulee olla oma mittakannu! Vaihteisto- ja hydrauliikkaöljyä voi käyttää ruostesuojaukseen toissijaisissa kohteissa.

Venttiilien säätö[muokkaa]

Milleinä tai tuuman osina. Nelisylinterisen nelitahtimoottorin vastakkaissylinterit ovat yksi ja neljä sekä kaksi ja kolme. Säätö kannattaa tehdä sytytysjärjestyksen mukaisesti. Esim, jos järjestys on 1-3-4-2, moottoria käännetään sen pyörimissuuntaan tarkaten sylinteri 4 venttiileitä. Kun 4 venttiilit poistotahti on vaihtumassa imutahdiksi eli molemmat venttiilit liikahtavat samanaikaisesti, säädetään sylinteri 1 venttiilit. Tämän jälkeen tarkataan sylinteriä 2 ja säädetään 3. Seuraavaksi tarkataan sylinteriä 1 ja säädetään 4. Lopuksi tarkataan sylinteriä 3 ja säädetään 2.

Voitelurasva[muokkaa]

Missä öljy ei pysy. NLGI ilmaisee kovuuden, suurempi kovempi. Litiumperustainen tumma rasva on yleisrasvaa.