HUOM! Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Leiriytyminen

Kohteesta Wikikko - kansan taitopankki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leiripaikan valinta[muokkaa]

Teknisesti ottaen leiripaikaksi kannattaa valita tuulelta, sateelta ja sateen aiheuttamalta hulevedeltä suojassa oleva kohta maastossa. Esimerkiksi ympäröivää maastoa aavistuksen korkeammalla tasolla kasvavan puun tuulen vastainen sivusta. Pienikin tuulenvire aiheuttaa ylimääräistä viluntunnetta. Aamulla idästä kajastava (aamutoimia helpottava) auringon valo kannattaa myös ottaa huomioon leiripaikkaa valittaessa.

Majoittuminen[muokkaa]

Majoittumisen perusidea on eristää keho kylmästä maanpinnasta sekä sateelta ja tuulelta, toisin sanoen luoda kehon ympärille ympäristöä lämpimempi tila. Kannattaa huomioida, että nukkuessaan keho kuluttaa valveillaoloa vähemmän energiaa ja näin ollen tuottaa vähemmän lämpöä.

Ilman telttaa retkeilevä pystyy hätätilassa majoittumaan vaikka vain omaan makuupussiinsa. Makuupussin pääpuoli kannattaa sijoittaa tuulen suuntaan siten, että vesisuojana toimivan sadeviitan tuulenpuoleinen helma on makuualustan alla näin samalla tuoden lisäsuojaa makuupussin avoimelle pääpuolelle, josta lämpö etenkin karkaa.

Voi myös rakentaa havuista tuulelta ja sateelta paremmin suojaavan rakenteeltaan telttaa muistuttavan majan esimerkiksi kooten noin pari kuutiota havuja ja sitoen kengänpauloilla orsista kaksi kolmijalkaa (+poikkiorsi) kehikoksi.

"Kädet taskussa" retkeilevän kannalta havupuiden oksat ovat yöpymisen kannalta oleellisin metsästä löytyvä raaka-aine. Majoittumiseen tarvitaan useampi kuutio havunoksia. Ensimmäinen havupatja eristää yöpyjän kylmästä maasta, sen jälkeen esimerkiksi varavaatteita hyödyntäen kasataan keskiosista suojaisa havukeko, jonka sisällä yövytään.

Kenkien kuivatus[muokkaa]

Nuotiolla[muokkaa]

Kengät ja saappaat kuivavat nuotion lämmössä niitä oikein kuivattaen. Lämpö pitäisi saada osumaan kenkän pohjaan ja sen kärkipuolelle ja samalla kengän korko kärkeä ylempänä. Ylösalaisin kepin nokassa kuivatettavat saappaat eivät juuri kuivu. Saappaiden varsia ei kannata kääntää, koska käännöksen sisään voi muodostua liian kova kuumuus pintamateriaalille.

Kuumenna pakissa tai peltipurkissa nuotiolla sokeripalan kokoisia kiviä reilu nyrkillinen ja kaada jalkineen sisään, kuumenna kivet uudelleen kun ne ovat jäähtyneet.

Tuvassa[muokkaa]

Kaminan yläpuolella, mutta ei aivan katon rajassa, jossa ilma ei välttämättä liiku.

Kuumassa vedessä[muokkaa]

Saappaan sisään voidaan laittaa sanomalehteä ja kärki upottaa kuumaan veteen.