Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kodinkoneet

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tee vain sitä mitä osaat (tai luulet osaavasi)!


Yleiskone[muokkaa]

Hiilien vaihto[muokkaa]

Taikinaa syntyy kunnes...poks ja ihana hiljaisuus. Aika heittää kone kierrätykseen, lopettaa sähkökoneiden käyttö vai korjata?

Jos korjataan, syyn hiljaisuuteen voi yrittää selvittää itsekin. Esimerkiksi yleinen vika on moottorin hiilien loppuun kuluminen ja se siis kannattaa tarkistaa. Uudet hiilet maksavat noin 10 euroa ja asennus noin 40 euroa (2006), minkä siis voi säästää tekemällä homman itse.

Alla loppuun kulunut hiili ilman koteloa, yllä uudet hiilet koteloissaan.

Nämä ohjeet ovat yleismalkaiset ja suuntaa antavat! Homma on helppo, mutta vaatii tarkkaavaisuutta ja hiukan aikaa.


Ensiksi johto pois seinästä! Digiaikana työvaiheiden kuvaaminen voi auttaa kasaamista. Ruuvit auki ja kone levälleen, mutta ei turhaa liikaa. Mitään ei kannata vääntää väkisin ettei muovit poksahda rikki. Sähköjohtojen kytkentä piirretään paperille huolellisesti ja ne irrotetaan moottorin päästä, yleensä johtoja on kolme. Usein moottori joudutaan irrottamaan koneen rungosta ja tämän jälkeen purkamaan niin että päästään hiiliin käsiksi. Yleensä jo näkeekin ovatko hiilet koteloissaan kuluneet olemattomiin, kun ne uutena ovat pari senttiset. Hiiliä on yleensä kahdet vastakkain. Hiiliin menevät kuparijohdot saattavat olla juotettu tinalla, joten kolvia saatetaan tarvita irrottamiseen ja uudestaan kiinnittämiseen.

Hiilien sijainti

Uusia hiiliä voi kysellä kodinkoneiden huoltoliikkeistä. Tilaavat jos ei löydy hyllystä. Tarvitsevat koneen merkin ja mallin mahdollisimman tarkasti.

Asennus tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä. On oltava erittäin huolellinen sähkökytkentöjen kanssa, että ne varmasti tulevat alkuperäisille paikoilleen. Kone myös samalla puhdistetaan jauhosta ja muusta liasta. Vähän ruikitaan voiteluainetta liikkuviin osiin. Siinäpä se!


Nämä ohjeet toimivat useisiin muihinkin sähkömoottorisiin koneisiin, missä vain hiilet on.

Ompelukone[muokkaa]

"Eritahtisuus"[muokkaa]

Jos alaosa ja yläosa menevät epätahtiin eli neula osuu alaosaan ja näinollen katkeaa. Toisin sanoen ompelukoneen käyttäminen ei ole enää mahdollista.

Esimerkkikoneena Pfaff 297-1. Avaa neulan takana oleva kantta pitävä ruuvi ja nosta kansi pois. Neulan takana on isohko muoviratas, irroita toinen ruuvi joka pitää rattaan akselissa kokonaan pois ja löysää toinen hiukan että saa säädettyä mutta pyörii akselin mukana mustalta käsin pyöritettäessä. Kohdista neula ala-asennossa niin että se menee oikeassa kohdassa ja nousee ylös. Välystä jää muutama mm kummassakin päässä. Katso että toimii myös neulan sivuttaissiirron ääripäissä.