HUOM! Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kiipeilyvarusteet

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Muita varustelistoja[muokkaa]

Seuraavilta sivuilta löytyy varustelistojen lisäksi tarkempia tietoja ja ohjeita varusteiden valintaan ja käyttöön.

Matkailu- ja retkeilyvarusteet sisältää enemmän retkeily- ja matkavarusteiden tietoja, vertailuja ja vinkkejä.
Matkailu- ja retkeilyvaatteet
Matkavarusteet sisältää ulko– ja kotimaan (loma)matkoille tarkoitetun varusteluettelon.
Tactical vaatteet ja varusteet‎ sisältää paljon vinkkejä vaatetukseen ja varusteisiin.
MPK
Kulkijan varusteet sisältää Bug Out Bag eli SHTF–varustuksen.
Talviretkeily, Geokätköily
Vapepa, Avustustyöntekijän varusteet
Selviytymisvarusteet sisältää selviytymispakkauksen ja selviytymisrasian sekä hälytysvarustuksen ja pelastusvarustuksen.
Ensiapu
Autovarusteet, Moottoripyörävarustus
Kiipeilyvarusteet, Vuoristovarustus, Melonta
Metsästäjän varusteet
Vartija ja järjestyksenvalvoja

Aloittelijan varustelista[muokkaa]

istumavaljaat
kitkakengät
kypärä
köysi
1 kpl kasi
2 kpl 150 cm slingejä
2 kpl 50-100 cm slingejä
2 kpl ruuvillisia sulkurenkaita
6 kpl sulkurenkaita
3 kpl stoppareita
3 kpl heksuja
3 kpl prusik-lenkkejä

Kiipeilyköysi[muokkaa]

 • Käytössä Kernmantle -köysiä. Ydin (kern) koostuu ohuista nylonsäikeistä, jotka on niputettu useaan kertaan ja kantavat kuorman. Ympärillä on suojapunos eli mantteli, vaippa, suojaamassa ydintä ja estämässä kiertymistä. Köyden kestävyys vaihtelee mm. veden hylkimisen vaikutuksesta. Dry -merkittyyn köyteen on imeytetty silikonia, parafiinia tai teflonia. Märkä köysi on noin 30 % heikompi.
 • Dynaaminen (dynamic) eli joustava köysi venyy pudottaessa siihen ja vähentää näin kiipeilijään kohdistuvaa rasitusta (putousshokki). 80 kg kuormituksessa venymä on noin 7 % (elongation in use) ja murtumispiste noin 40 %. Dynaamisen köyden paksuus vaihtelee 8,5 - 11 mm välillä. On myös erikoisköysiä, joiden päät tai keskiosa ovat esim. joustavampia.
 • Semistaattisia (static) köysiä käytetään laskeutumisessa, luolissa, teknisessä kiipeilyssä, bigwall ja pelastusköysinä. Ei liidauksessa! Suomen Kiipeilyliiton suositus: STAATTISTA KÖYTTÄ EI SAA KÄYTTÄÄ KIIPEILYKÖYTENÄ. Väri on useimmiten valkoinen tai musta. Näiden mantteli on yleensä paksumpi ja näinollen köysi on jäykempi. Köysi joustaa noin 2-4 % ja katkeaa noin 20% venymisestä. Ytimen säikeet menevät lähes samansuuntaisesti. Paksuus on 10-16mm.

Yleisiä ohjeita[muokkaa]

 • Köyden päälle astuminen on kiellettyä! Näin estetään kivensirujen meneminen köyden ytimeen.
 • Yhdenkin voimakkaan UIAA-normin pudotuksen jälkeen köysi on hylättävä jousto-ominaisuutensa menettäneenä. UIAA normipudotus: putoamismatka jaettuna käytössä olleella käyden mitalla. Jos tulos yli 1.8 köysi on hylättävä heti.
 • Ei käytetä muuhun kuin kiipeilyyn. Ei lähtökohtaisesti lainata, eikä pyydetä lainaksi.
 • Tarkista köysi selaamalla se käsien läpi muodostamalla köydestä pieni U-kaari. Tarkkaile muuttaako kaari muotoaan jossain kohden. Tarkista mantteli samalla.
 • Säilytetään puhtaana, kuivana, pimeässä ja viileässä.
 • Pestään huuhtelemalla käsin haaleassa vedessä tai edestä täytettävässä koneessa.
 • Lämpö, hankaus ja uv-säteily heikentävät köyttä ja nylon huonontuu. Varottava kemiallisia aineit.
 • Ei tule käyttää tussia keskikohdan merkitsemiseen.
 • Pidä kirjaa köyden käytöstä, putoaimisista köyteen, kiipeilykerroista ja laskeutumiskerroista.
 • Polta köyden päät pienellä liekillä tarvittaessa.
 • Ikä maksimissaan 4-5 vuotta. Päivittäin käytettynä kestää n. 3 kk - 1 vuotta, useina viikonloppuina 1-2 v., silloin tällöin 2-3 v. Pudotuksia uusi kestää noin 5 kertaa. Laskeutuminen on köydelle rasittavinta, yläköysikiipeily 20 %, liidaus 85 % vähemmän kuluttavampaa.
 • Breaking strenght esimerkiksi 3000 daN. Köyden kesto riippuen solmusta on sen kohdalla n. 50 - 75 %.
 • Köyden päässä olevasta teipistä näkyy köyden tyyppi, halkaisija, standardinumero, CE- merkintä sekä köyden valmistaja.
 • 1. Yksinkertaiset (single rope) Merkitty ympyröidyllä ykkösellä: UIAA (1) .Käytetään yksinään. 9,4 - 12 mm (diameter). 10 mm alkaa olla standardi, aloittelijalle 11mm. EI saa käyttä kahta, jolloin putousshokki eli nykäys niin suuri että varmistuspisteiden haat, jatkot ym. saattavat pettää. Normipudotuksia n. 6 – 12 krt.

Kaksinkertaiset köydet: Ei käytetä yksinään!

 • 2. Puoliköydet, pariköydet (half rope/double rope) Merkitty ympyröidyllä ½ -merkinnällä. 8.5mm alkaa olla standardi. Liidatessa käytetään kahta, mutta voidaan laittaa esimerkiksi vuorotellen eri karabiineihin. Kestävät myös yksinkertaisena yläköysitoiminnon eli mahdollistavat kahden perässä tulevan kiipeilijän varmistamisen.
 • 3. Kaksoiskäydet (twin rope) Merkitty ympyröidyllä twin sanalla tai UIAA ja toisiaan leikkaavat ympyrät. Käytetään kahta köyttä vierekkäin. Erityisesti vuorikiipeilyssä käytä tätä vaihtoehtoa, jossa köysien paksuus on 8-9 mm. Laitetaan kulkemaan samojen karabiinien kautta. Raplattaessa eli laskeuduttaessa päästään kaksi kertaa pitemmälle. Normipudotuksia 12 – 20 krt.
8 mm staattinen. Fixed lines on expedition-style climbs
8.8 mm dynaaminen. As part of a double-rope system for rock and ice climbing
9 mm dynaaminen. Lightweight single rope for simple glacier travel
10 mm dynaaminen. Lightweight single rope for rock and ice climbing and glacier travel
10.5 mm dynaaminen. Moderate-weight single rope for rock, ice and glacier
11 mm dynaaminen. Standard-weight single rope for rock, ice and glacier
12 mm staattinen. Caving and rescue (not for climbing)

Vyyhteäminen (coiling a rope)[muokkaa]

 • Perhosvyyhti (butterfly coil), kalliokiipeilijät, pitkät päät.
 • Lenkkivyyhti (mountaineer's coil), vuoristokiipeilijät. Esimerkiksi istumalla ja pyörittämällä polvien ympäri. Päätös esim. merimiessolmu. Köysivyyhdin purkaminen huolellisesti luuppi kerrallaan kasaan (flaking the rope out). Voidaan myös lähteä vyyhdiltä suoraan.

Kiipeilyvaljaat[muokkaa]

 • Valjaat pestään tarvittaessa haalealla puhtaalla vedellä ilman pesuainetta.
 • Ikä kuin köyden. Normipudotus >1.8 on hylättävä valjaat.
 • Tarkista valjaat ennen käyttöönottoa ja sen jälkeen: ompeleet ja kudokset. Käyttöikä normaalikäytössä on enintään 5 vuotta, johtuen muovikuidun haurastumisesta.
 • Vatsakkaille ihmisille käytetään rinta- tai kokovaljaita, lapsille napakasti kiinni tai rinta- tai kokovaljaat. Vatsakkaiden kohdalla testataan roikkumista. Vammaisille kokovaljaat.
 • Swami belt on leveä lantiovyö, jota ei pidä käyttää yksinään ilman jalkalenkkejä.

Istumavaljaat (seat harness / mountaineering seat harness)[muokkaa]

Käytetään yleisesti kaikissa kiipeilymuodoissa, mutta vaatii oikean putoamisasennon selän vioittamisen estämiseksi eli vaarana pudota pää edellä taaksepäin. Istumavaljaisiin putoamista tulee harjoitella, ettei putoaminen tapahdu selkä edellä.

 • Vyötärön ja reisien ympäri. Pehmustettuja, säädettävät vuorikiipeilyssä etenkin talvella, eri kokoisia. WC-käyntiä helpottavat solki sivulla. Pikasäätöinen solki hyvä ohjelmapalvelussa.
 • Katso että valjaat puetaan oikein käyttöohjeen mukaisesti: Lantiovyö lonkkaluiden yläpuolelle vyötärölle. Reisilenkit eivät saa vetää valjaita alas. Solki (buckle) kiinnitettävä oikein käyttöohjeen mukaisesti. Muista pään varmistaminen toiseen suuntaan takaisin soljen läpi, pään on oltava vähintään 8 cm pituinen. Kolmen pujotuksen sääntö. Säädä valjaat estäen roikkuminen tai liiallinen kireys. Tarkistuta valjaat kokeneemmalla kiipeilijällä.
 • Kiinnitä köysi käyttöohjeen mukaisesti kahdeksikko solmulla tai HMS -sulkurenkaalla.
 • Opettele tietty tapa ja järjestys kantamaan kiipeilyvälineitä valjaiden lenkeissä.

Itsetehdyt valjaat[muokkaa]

Köysistä ja nauhalenkeistä tehdyt vain tilapäiseen käyttöön!
 • 22 jalkaa pitkä 1" tubular webbing.
 • Aloita 12 cm päästä ja sido kaksi jalka lenkkiä, jotka juuri sopivat jalkojesi ympäri ja jätä 15 cm lenkkien väliin.
 • Pue päälle. Käytä square knot tai water knot -solmuja ja varmista overhand knot -solmulla. Lopuksi sido erillinen 12 jalkaa pitkä webbing vyötärön ympäri kahdesti ja sido se water knot solmulla ja kytke valjaisiin lukittavalla sulkurenkaalla.

Rintavaljaat (chest harness)[muokkaa]

Istumavaljaiden lisänä voidaan käyttää rintavaljaita erityisesti yläosasta painavan repun kanssa kiivettäessä ja suositus myös vuorikiipeilyssä, jäätiköiden ylityksessä, teknisessä kiipeilyssä suurien kattojen alla ja jääkiipeilyssä, jossa yllättävät putoamiset saattavat katkaista selkärangan. Ei saa käyttää yksinään, aina yhdessä istumavaljaiden kanssa. Estetään myös istumavaljaiden luistaminen pois päältä.

 • 120 cm nauhalenkistä saa tehtyä rintavaljaat, jotka kiinnitetään sulkurenkaalla istumavaljaisiin. Tai 260 cm, 1" tubular webbing, mielellään eroava väri muista käyttämistäsi slingeistä, sido päät yhteen water knot -solmulla, tee slingiin käännös ristiin, pujota kädet lenkkien läpi, nosta pään yli ja anna pudota vasten selkää, vedä edestä puoliskot yhteen ja liitä sulkurenkaalla.

Kokovaljaat (bodyharness)[muokkaa]

 • Käytetään lähinnä pelastuksessa ja rakennustyömailla yms. Erityisen hyvät lapsille!

Mankkapussi, mankka (chalk)[muokkaa]

Magnesiumkarbonaattia kitkan parantamiseen sormiotteissa vasta kun kädet ovat hikiset. Puhalla ylimääräinen pois. Tarkoitus on kuivattaa sormet. Käyttöä rajoitettu joissakin paikoissa sekä sisällä että ulkona. Voidaan korvata myös pyyhkeellä.

Kiipeilytossut[muokkaa]

 • Matalat, pohja kitkaista kumia.
 • Otekiipeilytossujen pohja jäykempi ja paksumpi n. 5mm, jolloin soveltuu kalkkikiven pienille otteille, joissa joudutaan seisomaan.
 • Kitkakiipeilytossujen pohja ohut n. 3,5 mm ja taipuisa soveltuen paremmin graniitille, jossa tarvitaan kitkaominaisuuksia.
 • Suomessa sopivat molemmat, sisäseinillä kenties kitkatossut katoilla ja edistyneille kiipeilijöille. Aloittelijoille hyvät ovat otekiipeilytossut.
 • Paljaaseen jalkaan tai ohuella sukalla. Kooltaan tiukat, ei tyhjää tilaa! Nahkaiset venyvät hiukan käytössä. Voidaan käyttää suutarilla!
 • Ennen kiipeilyä kengät puhdistetaan.

Kovat kengät[muokkaa]

 • Vuoristokengät, muovikengät.

Kypärä (helmet)[muokkaa]

Sopivan kokoinen.

Pukeutuminen[muokkaa]

 • Löysät paidat housujen sisään. Ei huivia (kuristuminen), sormuksia, korvakoruja (köyteen), kaulakoruja. Hiukset kiinni. Abseilaamisessa ja varmistamisessa mahdollisesti ohuet hansikkaat. Lämpimiä asuja ettei tapahdu revähdyksiä.

Sulkurengas (biner, carabiner) eli karabiini[muokkaa]

 • Eri materiaaleista, ruuvillisia tai ilman. Kestävyys ilmoitetaan renkaissa, keveys valttia. Käytä karabiineja, jotka kestävät 1000 kp portin ollessa auki. Ts. minimi vetolujuus portti kiinni 2000 kg ja auki 600 kg. Avautuminen tapahduttava yhdellä kädellä ilman katsomista.
 • a) ovaali (oval), hyviä erilaisiin käyttötarkoituksiin.
 • b) standard D, yleiskäyttöön, lujempi koska veto siirtyy lukosta poispäin.
 • c) suoraporttinen (offset D), portti aukeaa enemmän, jolloin helpompi klipata hankalissa tilanteissa, liidaukseen
 • d) kaarevaporttinen (bent-gate), nopeisiin klippauksiin, käytettävä aina runneria, jotta voi pyöriä vapaasti, liidaukseen köyden puolelle.
 • e) standard locking c.
 • f) pear-shaped locking c. (HMS) aukeaa enemmän, hyvä Munter hitch solmulla varmistamiseen ja köyden kiinnittämiseen valjaisiin, yläköysipisteeseen sekä laskeutumiskahdeksikon kiinnittämiseen.
 • Yleisesti hyviä ovat epäsymmetriset D-muotoiset. Symmetrinen litistetty D-muoto ei ole suosittu. Kaarevaporttinen helpompi käyttää.
 • Ei yli 2 metrin pudotusta kovalle alustalle, eikä öljyä vaan silikoni- tai teflonspraytä voiteluun.
 • Likainen portti putsataan liuottimellta tai voiteluöljyllä (lightest-weight oil, citrus solvent tai tuotteet kuten WD40). Kasta tämän jälkeen sulkurengas kiehuvaan veteen 20 sekunniksi poistaaksesi puhdistusaineen.
 • Samaan karabiiniin ei saa laittaa toisen köysistön köyttä ettei köysi liukuessaan katkaise toista.
 • Slingi, jossa on hidasteita voi aiheuttaa sulkurenkaan avautumisen, harkitse tällöin ruuvillisen käyttöä.
 • Ruuvittomat liidaukseen.
 • Nauhalenkin sovittava sulkurenkaaseen. Porttiin ei saa kohdistua vetoa eikä sivuttaissuuntaista vääntöä, portin on auettava helposti rasitettunakin, mutta lukkiutuneen ruuvin avaamista voi helpottaa roikkumalla karabiinissa.
 • Varmistuspaikalla käytetään ruuvisulkurenkaita, sekä kiinnitettäessä köysi valjaisiin. Käytettäessä huomioitava että liipasin ei osu esimerkiksi kallioon ja avaudu itsestään. Vaarallisissa kohdissa käytä ruuvikarabiineja tai kahta jatkoa joissa karabiinit avautuvat eri suuntiin muodostan X kirjaimen. Ruuvillisen karabiinin on ruuvauduttava alaspäin kiinni. Sulkurengas pitäisi aina laittaa portti osoittamaan alaspäin ja poispäin kalliosta. Helpoiten tämä tapahtuu kun klippaat sulkurenkaan slingiin niin että portin ollessa avoin renkaan avoin kaari on ylöspäin ja suljettuasi renkaan käännät sen oikein päin ja klippaat siihen esim. köyden.
 • Köyden tulee kulkea kulkusuunnan mukaisesti läpi.
 • T-muotoinen sulkurengas ja cross-shaped lisäävät kitkaa köyteen.
 • Merkintöjä (Black Diamond):
22 kN - minimimurtolujuus
<-> - minimimurtolujuus portti suljettuna pääakselilla
avoin-sulkurengas - minimimurtolujuus portti auki pääakselilla
kaksipäinen nuoli pystysuunnassa - minimimurtolujuus poikittaissuunnassa 
H ympyrän sisällä - H-tyypin tai HMS-sulkurengas
B ympyrän sisällä - "Basic", lukittuva liitin
CE xxxx - henkilösuojainasetuksen 2016/425 vaatimukset täyttävä
 • Porttimalleja (Black Diamond): Screwgate avataan/suljetaan kiertämällä usea kierros. Twistolock avataan kiertämällä toiseen asentoon ja kääntämällä . Magnetron avataan painamalla kumpaakin sivulla olevaa painiketta yhtä aikaa ja lukitaan automaattisesti vapauttamalla portti. GridLock sisältää portissa olevan sakaran, joka estää portti suljettuna köyden pääsyn pois sulkurenkaan kapeimmasta kohtaa.

Nauhalenkit (webbing, runner)[muokkaa]

 • Suosituin 25 mm, 5,5 jalkaa. Tuplapituus 9,5 jalkaa, tripla 15 jalkaa.
 • Aloittelevalla hyvä 6 kpl single, 2 kpl double ja 1 triple.
 • Eri värit osoittamaan tietyn pituiset. Kirjoita päivämäärä päähän. Ommellut 2" ja 4" ovat quick draws, 12" half lenght, 24" full lenght. Spectra vahvempi ja UV-kesto parempi. Pudotusta hidastava luuppi on käytettynä hävitettävä. Käytettyjä slingejä ovat voineet syödä jyrsijät.

Jatkonauhalenkit eli jatkot[muokkaa]

 • 15, 20, 25, 60, 120, 180 cm mittaisina, leveys 2 cm. Myös 8-9 mm Perlon accessory cord. Lyhyitä käytetään suoristamaan köysi välivarmistuspisteiltä.
 • Kiilan puolelle suora sulkurengas ja kaarevaporttinen köyden puolelle. Pitempiä käytetään mm. varmistusten rakentamiseen.
 • Nauhalenkki ja köysi tai köysi ja köysi eivät kestä hankausta toisiinsa nähden vaan katkeavat, kiinnitys toisiinsa aina sulkurenkaalla. Käyttöikä noin 1 vuosi. Slingi voidaan pujottaa onkaloiden läpi. Kivisarveen kierretään kaksi kertaa ja toiseen lenkkiin sulkurengas. Kiilana tehtäessä suuri solmu.

Jäähakku[muokkaa]

 • Kolmas jalka joen ylityksessä, tasapaino hyppiessä, alamäkijarru, ylämäkituki.
 • Käytettäessä tukena ota teräosasta kiinni, seiso selkä suorana, hakku ei saa koskettaa maahan mutta lähes. Kun yleiskäytössä ja peruskiipeämiseen, keskitason kiipeämiseen tai jyrkkäkulmaiseen kiipeämiseen 5-10 cm lyhyempi kuin edellä, lumikenkäilyyn 5-10 cm pitempi. Alle 60 cm ovat jääkiipeilyyn ja 70 cm pisin mahdollinen. 60-70 cm pitkä soveltuu hyvin normaaliin alppikiipeilyyn.
 • 65-70 asteen kulma hyvä normaaliin vuorikiipeilyyn, 55-60 tekniseen jääkiipeilyyn. Yleensä vain muutama hammas. Kärki voi olla positiivinen, neutraali tai negatiivinen vaikuttaen self-arrestiin, mutta käytännössä jäällä ei pysähdy ja lumessa pysähtyy oli kärki mikä tahansa. Pidä kärki terävänä. Terän voi suojata teipillä.
 • Tasapäinen adze yleiskäyttöön hyvä.
 • Lyhyt rannelenkki soveltuu perus lumi- ja jäätikkökulkemiseen, helppo käyttää ja nopeammin käytettävissä pudotessa. Pidemmän kanssa ei tarvitse vaihtaa lenkkiä ranteesta toiseen vaihdettaessa suuntaa rinteessä. Lenkin pituus on pitkässä oikein kun pystyt tarttumaan mahdollisimman läheltä spikeä. Pitempi lenkki voidaan kytkeä valjaisiin käyttäen näin hakkua varmistusvälineenä. Lenkkimateriaaliksi sopii 5-6 mm accessory cord tai 1/2 tuumainen flat webbing, sido girth-hitch yläpäähän ja rannelenkki overhand solmulla.
 • Hakkuun mahdollisesti sompa (basket) kiinni.
 • Osat shaft, spike, head, adze, pick, carabiner hole, wrist leash.

Jääraudat[muokkaa]

 • 10 piikkisissä ei ole yleensä etupiikkejä kuten 12 piikkisisää. Kahden ensimmäisen rivin kulmat määräävät yleisesti rautojen käyttötarkoituksen.
 • Hinged crampons jakautuvat kahteen osaan ja rigid crampons on yhtenäinen runko. Jälkimmäinen tarkoitettu tekniseen jääkiipeilyyn ja vaatii kestääkseen yleensä taipumattoman pohjan. Hinged crampons 12 piikkisenä yleiseen vuorikiipeilyyn.
 • Nauhoista neopreeni päällysteinen nylon on hyvä.
 • Asettele soljet ulkopuolelle jalkaa ja kierrä nauha etulenkeissä ulkopuolelta lenkkiä. Säärystimet rautojen alle.
 • Voit eristää kylmältä asettamalla ohuen foam pohjan ja raudan väliin. Tervät piikit! Ehkä teippiä rautojen pohjaan estämään lumen tarttumista.

Nousukahvat, jumarit[muokkaa]

Pelastautumiseen railoista, putoamisista, liikkumiseen fixed-line –järjestelyssä. Ottaa kiinni kun vetoa ja antaa muuten mahdollisuuden liikkua köydessä ilman otetta välineestä. Jumar, Clog, Gibbs kun kyseessä raskaita lasteja. Normaalisti expedition-matkalla yksi nousukahva ja prusik-lenkki riittävät. Katso että pystyt toimimaan rukkaset kädessä.

Tikkaat[muokkaa]

Hihnatikkaita että askelmallisia. Ranskalainen nimitys etrier.

Lumilapio (shovel)[muokkaa]

 • Lumilapio on näppärä apuväline teltan kanssa retkeiltäessä, mutta tietysti myös tarpeellinen lumiluolayöpymisessä ja lumivyörytilanteissa. Hyvä lapio on riittävän iso terältään, n. 30 x 30 cm, 50-60 cm varsi, alumiinia tai muovia, kahva ehkä D-muotoinen. 1 per henkilö talvella ja 1 per köysistö kesällä, minimi 2 per porukka.
 • Ortovox Pro Alu III toimii myös hakkuna.

Seipäät (wands)[muokkaa]

Tee itse vihreistä kukkakepeistä 30-48", halkaise vähän matkaa, väliin teippi tai coated nylon merkkinauhaksi ja sido pää värikästä teippiä käyttäen. Merkitse lippuun nimesi ja kiipeilypäivämäärä. Pystytä riittävän syvään huomioiden sulaminen. Käytä pitkiä erityisesti kun paljon lunta tai saattaa esiintyä lumivyöryjä.

Sukset[muokkaa]

Nordic jättää kantapään irti ja näin voidaan tehdä telemark-kännöksiä. Randonee ski vaativampiin rinteisiin.

Nousukarvat (climbing skins)[muokkaa]

Käytetään suksien pohjassa ylämäkeen hiihtämiseen. Materiaalina nylon, mohair tai näiden sekoitus. Nylon kestävämpi, mohairilla mahdollisesti parempi liuku eteenpäin. Joko suksen muotoon leikatut tai hieman suksea kapeammat, pituus joko täysi tai vajaaksi jätettäessä siteen keskeltä eteenpäin haluttu määrä. Suuremmalla pinta-alalla saavutetaan jyrkemmät nousukulmat. Pohjassa liima, kiinnikkeet usein molempiin päihin, ei kuitenkaan välttämättömät. Pitoa voidaan tehostaa monon alle kiinnitettävällä jääraudalla.

Suksisauvat[muokkaa]

Säädettävät.

Ahkio[muokkaa]

 • Oltaessa köysistössä ja vedettäessä ahkiota perässä, voidaan estää railoon tiputtaessa ahkion tippuminen päälle liittämällä ahkio kiipeilyköyteen sulkurenkaalla ja siansorkalla tai prusik -solmulla. Viimeinen köysistössä ei voi tietenkään käyttää tätä järjestelyä.
 • Tiputtaessa railoon ahkion riippuessa yläpuolella pelastaudutaan seuraavalla tavalla: Siirry roikkumaan kiipeilyköyteen, jos olet kiinni ahkion vetoköysissä käyttäen hyväksi prusik –lenkkejä ym. Irrota itsesi ahkiosta ja kiipeä ylös. Ahkiota vedettäessä kannattaa ehkä kiinnittyä ruuvillisella karabiinilla köyteen solmulla liittymisen sijasta, jolloin ahkion kiinnittyminen köyteen –kohta voi olla helpompaa ohittaa. Pelastettaessa hyvä tapa olisi vetää ylös toisella köydellä kiipeilijä ja sitten ahkio varsinaisella köydellä.

Kalliokiipeilijän varusteista[muokkaa]

 • Jokainen varmistuspiste tarvitsee yleensä kaksi sulkurengasta ja yhden jatkonauhalenkin eli jatko/piste.
 • Lisäksi kakkosen varmistamiseen käytettäviin ankkureihin, abseilaus slingi kenties.
 • Kiila-avain, kiilat, varmistusväline, prusiknarut, mankkapussi.
 • Varusteiden kantamista kutsutaan racking. Yleensä kannetaan gear sling :ssä, joka roikkuu olkapään yli ja vastakkaisella puolella. Varusteiden tulee olla irti kalliosta.
  • Eräs tapa on ripustaa jokainen kiila omaan sulkurenkaaseensa, jolloin varmistus on helppo laittaa, mutta huono painon jakautuminen haittaa sekä vyöstä tulee leveä ja vain harvoja sulkurenkaita on vapaana.
  • Toinen tapa on yhdistää samanlaisia varusteita yhteiseen sulkurenkaaseen, jossa paino jakautuu paremmin, ei ole niin leveä, mutta voi olla vaikeampi asettaa varmistusta. Tässä on myös mahdollista etsiä sopivaa kiilaa viemällä koko nippu kokeiltavaksi ja irrottaa yksittäinen kiila kun sopiva löytyy ja palauttaa nippu takaisin vyöhän. Tämä vaihtoehto tarkoittaa yleensä enemmän varusteiden käsittelyä ja näin ollen hitaampaa.
  • Ripustettaessa valjaiden lenkkeihin, pitää katsoa etteivät häiritse jalkatyöskentelyä. Yleensä edessä on pienimmät kiilat suureten taaksepäin. Jokainen johonkin kiilaan tms. klipattu sulkurengas pidetään portti vartaloon päin ja ylöspäin helpottaen ottamista. On hyvä tapa pitää muutamaa slingiä varuste slingissä, jos et pysty ottamaan niitä pään yli.

Jäätikkövarusteet[muokkaa]

 • Helpoille jäätiköille 8.5-9 mm köysi. Vakava tekninen kiipeily, suuri todennäköisyys ykkösen putoamisiin vaatii 10-11 mm köyden tai kaksi ohuempaa: double-rope tai twin-rope. Käytä rintavaljaita lisänä.
 • Prusik lenkit erittäin tärkeät, 5-7 mm perlon accessory cord, ei tarvitse olla iso silmukka koko matkan vaan silmukat narun päissä. Prusikien puuttuessa Klemheist solmu.
 • Rissa (rescue pulley) tai sen puuttuessa lukittava sulkurengas.
 • Ankkurointivälineet, slingejä ainakin kaksi single-lenght ja yksi double-lenght.
 • Varmistusväline. Sulkurenkaita. Mahdollisesti tikkaat, nousukahvat, lumikengät, hiihtovälineet.
 • Bambusauvat (wands) merkitsemään railoja, käännöksiä, paluureittiä white-outissa. Sauvojen välimatka koko porukan pituus liikuttaessa peräkkäin.

Jääkiipeilijän varusteet[muokkaa]

 • Riittävän pitkä takki ettei vyötärö paljastu kurotellessa tai yksiosainen puku (one-piece suit).
 • Dachsteins hanskat "jäädytetään" otteeseen otteen parantamiseksi.
 • Kenkä tiukka kantapäästä ja jalkapöydästä mutta tilaa varpaille liikkua.
 • Jääraudat. Hinged 12-piikkiset jääraudat hyvät alpine jääkiipeilyyn, rigid-frame vaativampaan mm. jääputouksiin. Etummaisten piikkien kulma tavallisella jäällä lähes suora, hiukan alaspäin ja ensimmäinen rivi hiukan eteenpäin. Jääputouksiin etummaiset osoittavat alaspäin selvästi kuten myös ensimmäinen rivi. Yksi piikki edessä kutsutaan monopoint, helpomman paikalleen asettamisen takia. Valjaisiin double-size holster tai kaksi holster.
 • Yleisin 10-11 mm köysi, vettähylkivä. Käytetään, myös kahta ohuempaa, koska mahdollisuus katkaista köysi tässä kiipeilymuodossa on suurempi.
 • Kypärä ja suojalasit (goggles) tai aurinkolasit sivusuojilla.
 • Slingejä jotka sitovat energiaa (energy-absorbing runners, load-limiting runners).
 • Jäähakun varsi on n. 45-55 cm, ice hammer (35 – cm). Alppikiipeilyssä osa käyttää full-length ice ax ja lyhyempää ice tool. Jääputouksissa lyhyitä ice tools. Mahdollisesti ax ja hammer. Osa pitää hammeria vahvemmassa kädessään, mutta harjoittele kummallakin varmistusten asettamista.
  • Osien vaihtoon tarvittavat avaimet eivät sovi eri merkkien välillä välttämättä. Käytä tarvittaessa kierteissä liimaa.
  • Varalla kolmas kuten 35-40 cm kevyt, jota voidaan käyttää myös ankkurina. Osien nimityksiä: adze, pick, shaft, spike.
  • Wrist leash eli hihna teräosan sulkurengasreiästä pujotettuna pitäisi olla juuri sen pituinen että saat otteen läheltä kärjen piikkiä kun hihna on ranteen ympäri. Sido tai teippaa lenkki varteen halutulle käsiotteelle.
  • Levätä voi myös laittamalla valjaisiin tether sulkurengasreiästä piikissä. Pick pitää paikallaan kun veto alaspäin ja helposti irtoaa kun ylöspäin.
  • Otetta parantaa hampaiden terävyys, syvyys ja lukumäärä. Varren päästä pidettäessä pitäisi pureutua. Tiheäpiikkinen viottuu kiveen iskettäessä helpommin.
  • Technically curved alppi- ja jäätikköjäälle. Hyvä jos sopii omaan swingiisi. Kun tavallisessa ice ax varressa kiinni, lumikiipeilyyn. Straight drooped pehmeältä kovalle jäälle. Reverse curved (banana pick, elephant pick) security of a drooped pick, jyrkkiin jääseinämiin. Tubular tarkoitettu hard water ice.
  • Kaavin (adze). Yleisin suora, terväillä kulmilla hyvä askelmien tekoon. Alaspäin kaareva ja suora mutta kulmista käännetty ym.
  • Shaft. Kulma täydentää luonnollista swingiäsi. Bent-shaft-muto: DMM Predator hyvä. Spike. Liitoskohta sileä. Terävä.

Teknisen kiipeilijän varusteet[muokkaa]

 • Kuluvat olosuhteiden ja mekaanisen rasituksen vuoksi, hyvä olla omat tähän tarkoitukseen --> käyvät myös jääkiipielyssä.
 • Perusvarustus kalliokiipeilyvarustus, kahdet jalkalenkit, sulkurenkaita, vaelluskengät, haat, vasara, jumarit, mikrokiiloja, fiffikoukku. Mahdollisesti skyhook'it, copperhead'it, crack'n up'it, rurp'it.