Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kiinnitystarvikkeet

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruuvit[muokkaa]

Ruuvien kannat voidaan jakaa selkeästi uraruuveihin ja ristipääruuveihin. Ristipääruuvit ovat nykyaikana yleisiä niiden helpon ruuvattavuuden takia, mutta ne eivät välttämättä sovi vanhoihin kalusteisiin, heloihin ja rakenteisiin. Silmä lepää uraruuvissa paremmin. Yleistymässä ovat nykyisin ns. torx -kantaiset ruuvit. Niiden kantaan muotoillusta kolosta meisseli ja ruuvauskärki saavat lujimman otteen silloin kun ruuvi on kierrettävä oikein tiukalle. Ruuvit ovat usein jotain valuseosta tai messinkiä. Ruuvien kannat voivat olla uppokantaisia, linssikantaisia tai pallokantaisia. Kierre voi ylettyä kantaan asti tai osittain.

Ruuvien koot ilmoitetaan millimetreinä paksuus x pituus, esimerkiksi 4x25.

Ruuvaus[muokkaa]

Ruuvattavan materiaalin kestosta ja ruuvin koosta muun muassa riippuu ruuvauksen valmistelu. Ruuviin kannattaa etsiä mahdollisimman tarkalleen sopiva ruuvaustyökalu, jolloin vältetään kannan rikkoutumista ja ruuvaus voidaan suorittaa loppuun asti liiallista voimaa välttäen. Tarvittaessa - varsinkin kovaan puuhun - kannattaa porata aloitusreikä, jotta vältetään halkeaminen. Liiallinen voima varsinkin messinkisiä uraruuveja ruuvattaessa rikkoo helposti uran ja tekee siitä epäsiistin näköisen.

Naulat[muokkaa]

Naulaus[muokkaa]

Peukalosääntönä voidaan pitää, että naulan pituuden tulisi olla ainakin kaksi ja puoli kertaa kiinnitettävän materiaalin paksuuden verran. Esimerkiksi 18 mm paksuinen lauta kiinnitetään vähintään 45 mm pituisin nauloin. Toisaalta erityisen pitkän naulan käyttäminen ei välttämättä ole lainkaan parempi vaihtoehto, koska puun kutistuessa ja laajentuessa vuodenaikaisten ilmankosteuden vaihteluiden mukaisesti on tällä taipumus puskea naulaa ulospäin. Näinollen lyhyempi naula tarkoittaa vähäisempää haittaa puun elämisestä, joskin samalla vetolujuus on alhaisempi.

Jos naulalle porataan naulan ympärysmittaa jonkin verran pienempi esireikä, johon naula sitten lyödään, pitää naula paremmin. Tämä ehkäisee myös puun halkeamista naulan ympäristöstä aikaa myöten, joskin poraamisesta aiheutuu lisävaivaa.

Pultit, prikat ja mutterit[muokkaa]