Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Venäjälle autolla

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 18. helmikuuta 2014 kello 17.03 – tehnyt WikikkoSysop (keskustelu | muokkaukset) (yksi versio: Vanhasta Wikikosta uuteen siirtyminen 18.2.2014)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä

Unohda aivan aluksi pahimmat pelottelut, mitä Venäjällä käymättömät ihmiset ja media levittävät! Ei voi kiistää, etteikö ajaminen Venäjällä poikkea Suomessa ajamisesta ja liikenne ole vaarallista onnettomuustilastojen perusteella, mutta ei se ainakaan mahdotonta ole - se on mielenkiintoista!

Mukavia ja nautinnollisia hetkiä Venäjän matkoillesi autolla!

Lue tästä miten autolla matkattiin Petroskoihin talvella 2007

Tulliselvitys

http://eng.customs.ru/images/stories/site_content/files/finnish.pdf

http://eng.customs.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=1009&Itemid=1880

Vakuutus

Tarkista autosi vakuutusturva kaskon suhteen vakuutusyhtiöstäsi. Venäjän puolella raja-asemilla ja rajan läheisyydessä myydään erinäisiä liikennevakuutuksia. Toimistoja löytyy myös kaupungeista.

Liikennevahingosta on aina ehdottomasti ilmoitettava Venäjän liikennemiliisille eli GIBDD:lle (ennen GAI) jos haetaan korvausta. Ilmoituksesta on pyydettävä kuitti tai otettava kopio varsinaisesta pöytäkirjasta. Kuitti ja sen avulla saatava pöytäkirja vaaditaan liikennevahingon syyllisyyden selvittämiseksi. Sitä tarvitaan myös silloin, kun vakuutusyhtiö maksaa korvauksen aiheuttamastasi liikennevahingosta tai kun sinulla tai vakuutusyhtiöllä on mahdollisuus vaatia korvausta oikeusteitse vahingon aiheuttajalta.

Mitä mukaan

- ajokortti
- rekisteriote
- valtakirja auton hallinnasta, jos auto ei ole omissa nimissä rekisteriotteessa
- puhelinnumerot ongelmatilanteiden varalta
- talvella mahdollisesti nastarengastunnus

Nastarengastunnuksen saa esimerkiksi rajaa ennen Suomen puolelta huoltoasemilta. Rengastunnus on haarukka ilman vartta valkoisella pohjalla, punareunaisen kolmion sisällä. Tunnus varoittaa takana tulevia pysähtymistehokkuudestasi.

- FIN-tarra kuuluisi olla. Kilven EU-merkintä ei riitä, mutta selviät ilman tätäkin
- palosammutin (pakollinen)
- ensiapulaukku (pakollinen)
- varoituskolmio (pakollinen)

Saattaa olla hyödyllistä pitää mukana:

- vararengas (täysi) ja renkaanvaihtotyökalut
- hinausköysi
- polttoainekanisteri 
- työkaluja
- vara-avain
- lumilapio
- taskulamppu
- rattilukko
- akkukaapelit 
- pitemmille matkoille varaosia ym. tarpeellista

Huolla autosi ennen lähtöä. Auto kannattaa ehkä tyjentää myös turhista tavaroista. Lyijyttömän polttoaineen löytäminen voi joskus osoittautua hankalaksi syrjäisillä kylillä (harvinaista). Dieseliä saat kaikkialta, mutta se saattaa olla epäpuhdasta pienillä asemilla. Käyttö saattaa aiheuttaa suuttimien säädön seuraavassa huollossa.

Venäjällä voi matkustaa mainiosti tavallisella henkilö-, paketti- tai matkailuautolla. Maastoauto ei ole pakollinen, mutta toki huolettomin, koska teissä saattaa olla pahoja töyssyjä. Leiriytyä saa lähestulkoon kaikkialla ja paikkoja löytyy myös teiden varsilta. Teltta, makuupussit, makuualustat, nuotiokattilat, vesiastia, kirves ja muut retkeilyvälineet siis kyytiin. Tulentekoon ei vaadita lupaa, mutta kyliin majoittuessa on kohteliasta kysyä paikkaa ja maksaa polttopuista.

Älä jätä autoosi arvoesineitä näkyville. On paikkoja, joihin autoa ei kannata jättää yöksi. Kysy yksityisiltä ihmisiltä mahdollisuutta pitää heidän pihassaan, hotellien lähellä on yleensä vartioituja parkkipaikkoja. Teillä pärjää henkilöautolla. Ajaminen on lähinnä ajotaidosta kiinni. Maastoautollekin löytyy etsiessä haastetta.

Liikennekulttuuri

Wikikko aunustie3.jpg

Liikennekäyttäytyminen Venäjällä on arvaamatonta, kokemattomalle suorastaan vaarallista. On toki mahdollista, että venäläisetkin autoilijat huomioivat toisensa, antavat tietä ja osaavat ajaa - mutta monet myöskään eivät osaa - vrt ajokorttikoulutus alla. Tilannenopeudet ovat yleensä aivan liian suuria, ohitukset (hengen)vaarallisia ja monet autot laittomassa kunnossa. Ala-arvoinen tieverkko ei kestä nykyistä liikennemäärää. Lähempänä Suomen rajaa liikennekäyttäytyminen on säntillisempää, mutta suomalaista lainkuuliaisuutta ei kannata odottaa. Ajonopeudet ovat suuria myös kaupunkialueella ja valoja saatetaan käyttää vain pimeällä tai laittaa ne päälle vastaantulijan tullessa.

Anna tarvittaessa tietä siirtymällä oikeaan reunaan, vaikka Suomessa et vastaavanlaisessa tilanteessa sitä tekisikään. Erityisesti tulee Karjalassa varoa tukkirekkoja, jotka kuljettavat puuta "metsäpituisina" ja ovat mutkassa vastaan tullessaan todellinen vaara. Ei ole erikoista että ohitetaan vaikka vastaan tulee auto, tiet ovat usein leveitä. Vastaantulija saattaa myös tulla odottamattomassa kohdassa sinun kaistallesi, mutta yleensä väistää juuri ennen törmäystä. Koko tien leveys on käytettävissä mahdollisia kuoppia ja töyssyjä väistellessä, kunhan poistuu omalle puolelle ennen vastaantulijaa. Talvella kannatta käyttää sisäkurvin puolta, koska mutkat voivat olla kallistuneita ulospäin. Talvella teitä aurataan, hiekoitetaan ja suolataan, mutta pahoja uria on myös. Tiehallinnolla on jatkuva kalustopula.

Aja rohkeasti, mutta kuitenkin huolellisesti ja valppaasti. Unohda suomalaisen liikenteen jäykät periaatteet äläkä odota toisilta sääntöjen noudattamista. Tietyissä tilanteissa tosin on vain ajettava "venäläisittäin"; älä yritä opettaa paikallisille huonoja suomalaisia tapoja vaan ennemmin hyviä, eli toisten huomioon ottamista! Varaa matkustamiseen riittävästi aikaa. Tiestön kunto ei ole aina paras mahdollinen - yllättävän syviä kuoppia ja töyssyjä saattaa olla myös pääteillä, mutta länsiautoilla ajaminen niillä onnistuu kuljettajan taitojen mukaan. Liikenneympyröiden väistämisvelvollisus vaihtelee ja liikenneympyrässä pidetään kierrettäessä vilkkua päällä sisäkaarteen puolelle. Hitaasti ajavat antavat tietä joko siirtymällä sivumpaan, hiljentämällä tai vilkauttamalla vilkkua oikealle lyhyesti. Kaupungeissa katuja ei ole välttämättä viivoitettu vaan ajetaan vaihtelevasti kaistoilla, kuitenkin noudatetaan auton levyisiä kaistajakoja. Liikennevaloja kannattaa kunnioittaa, koska niiden vaihtumisajat ovat todella lyhyet, ja risteävät autot lähtevät lähes heti kun omalla kaistalla vaihtuu punainen. Kaupungeissa on liikennevalottomia suojateitä, joille jalankulkijat astuvat rohkasti lähes autoista välittämättä. Toisaalta suojateillä jalankulkijoita ei aina kunnioiteta Suomen tapaan. Ei ole lainkaan harvinaista, että pysähtyessäsi suojatien eteen saattaa viereistä kaistaa toinen auto ajaa täyttä vauhtia ohi.

Taajamissa 60 km/t, taajaman ulkopuolella 90 km/t, moottoritiellä 110 km/t. Nopeudet ovat helposti 90, mutta 120 ei ole mitään epänormaalia. Mitä parempi auto, sen kovempaa matka taittuu. Keskinopeus on helposti 90 km/t luokkaa esimerkiksi Karjalassa. Metsätiet vaativat hyvää ajotaitoa henkilöautolla tai maastoauton.

Kun joudut kysymään tietä, vilauta valoja ja aja keskiviivan tuntumaan hiljentäen: yleensä vastaantulija pysähtyy - mutta muista kuitenkin pysähtymisen turvallisuus, ajat sitten Suomessa tai Venäjällä. Valojen vilkauttaminen vauhdissa tarkoittaa yleensä tutkaa ja miliisiä, jotka pääasiassa ovat taajamissa eli kylien kohdilla. Liikennemiliisi tuskin pysäyttää sinua, mutta ei sekään ole mahdotonta. Yleensä ajokortin ja rekisteriotteen näyttäminen riittää. Kuljettajan veressä ei saa olla lainkaan alkoholia: promilleraja on 0, mutta rattijuoppojakin toki liikenteestä löytyy. Mitä kauemmas Venäjälle mennään, sen tavallisempaa on lahjusten vaatiminen. Myös valemiliisejä esiintyy.

Liftaus

Venäläiset liftaavat usein. Miksi siis et ottaisi heitä kyytiin?? He myös haluavat yleensä maksaa kyydistä, eli bensarahaa tienaa helposti. Pakettiautossa ei penkkejäkään tarvitse olla. Näin kulkee mummot, marjat, sienet, kissat, lapset, tavarat mukavasti paikasta toiseen ja luodaan sitä positiivista kulttuuria! Tämä on myös helppo keino saada opastusta, jos et tunne esimerkiksi isoa kaupunkia.

Autokanta

Wikikko uaz.jpg

Autoissa löytyy perinteistä Ladaa, Samaraa, Nivaa, Volgaa, mutta niiden lisäksi monia mielenkiintoisia merkkejä. Sivuvaunullisia moottoripyöriä, köhimään pistäviä kuorma-autoja, telaketjuvaunuja, mutta myös länsimaalaisia kalliita autoja, joita Suomessa et näe.

Perinteinen maastoauto on nelivetoinen UAZ eli Ulyanovsky Automobilny Zavod (katso Tuulilasi 4/1975). Kevytmetallinen 2 445 kuution moottori vie sinne mihin kirjaimellisesti muilla nousee tie pystyyn.