Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Muokataan sivua Salaus

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varoitus: IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 13: Rivi 13:
  
  
Tällainen salaus olisi luonnollisesti saattanut olla helppo kenen hyvänsä murtaa - kuin jotain kryptoa ratkaisi - mutta menetelmää ei tietenkään noin huolettomasti ole ollut tapana soveltaa käytäntöön. Caesar Sipherin salaus perustuukin noiden kirjainten luettelointijärjestyksen eli ''salausavaimen'' salaisena pysymiseen. Toinen vahvuus on salausmenetelmään sisältyvän uudelleenkohdistuskoodin vaihtelemisen eli ''varioimisen'' helppous. Jatkuvasti vaihtuvan kohdistuskoodin merkitys on estää se, että koodinmurtaja olisi saanut haltuunsa pitkiä otteita samalla tavalla salattua ja kohdistettua tekstiä, jolloin hän olisi pystynyt yksinkertaisilla kirjainten kappalemäärien yhteenlaskuoperaatioilla arvaamaan, mikä salakirjoituksen kirjain vastaisi mitäkin selkokielistä kirjainta.  
+
Tämä salausmenetelmä olisi luonnollisesti saattanut olla melko helppo murtaa - kuin jotain kryptoa ratkaisi - mutta menetelmää ei tietenkään noin huolettomasti ole ollut tapana soveltaa käytäntöön. Caesar Sipherin salaus perustuu tämän ''salausavaimen'' salaisena pysymiseen. Toinen vahvuus on salausmenetelmään sisältyvän uudelleenkohdistuskoodin viestikohtaisen ''varioimisen'' helppous ja näistä tekijöistä johtuen salakirjoituksen ''purkaminen'' on erittäin nopeaa ja salauksen ''murtaminen'' hidasta: Salauksen murtamiseksi täytyi tavalla tai toisella päätellä, arvata tai kokeilla ensin salauksen sekä selkokielisen viestin kirjainten vastaavuuksia. Jatkuvasti vaihtuvan kohdistuskoodin merkitys oli estää se, että koodinpurkaja olisi saanut haltuunsa pitkiä otteita samalla tavalla salattua tekstiä, jolloin hän olisi pystynyt yksinkertaisilla kirjainten kappalemäärien yhteenlaskuoperaatioilla arvaamaan, mikä salakirjoituksen kirjain vasta mitäkin selkokielistä kirjainta. Mutta nyt tällaista viestintää pystyttiin hyödyntämään turvallisesti esimerkiksi sodankäynnissä, sillä samalla kohdistuskoodilla kirjoitettujen viestien ollessa lyhyitä, esimerkiksi joukko-osaston etenemiskäsky, ja salausavaimen ollessa joka viestissä eri lailla kohdistettu, ei ollut käytännöllisesti katsoen mahdollista päätellä eikä manuaalisesti yrittää kokeilemalla arvata, että mihin järjestykseen salausavaimen kirjaimet on järjestettynä nauhassa taikka kiekossa. Pitemmissä sepustuksissa voitiin vaihtaa kohdistuskoodi kesken viestin, esimerkiksi uudelleenkohdistamalla salausavain jonkin tutun sanan viimeisen kirjaimen kohasta.
  
Näistä perustekijöistä huolimatta salakirjoituksen ''purkaminen'' on erittäin nopeaa, mutta niistä johtuen salauksen ''murtaminen'' erittäin haastavaa. Kuten kryptosanaristikoissa, niin Caesar Sipherin salauksessakin kunkin lukuarvon (tilastollisesta) esiintymistiheydestä periaatteessa voisi hyvällä onnella johtopäätellä tiettyjä kirjaimia ja sitten tavanomaisia tavuja miettien arvailla joitain muita kirjaimia. Tällön tarvittaisiin mahdollisimman samalla salausavaimella salattu ja samalla tavoin kohdistettu tekstinpätkä - mutta tämän estämiseksi
+
- Eikä tuota ensimmäistäkään kohdistuskoodia tarvitse välttämättä mainita "salakirjoitusviestin saatesanoina", sillä vastaanottaja voi itsekin oman purkutyökalunsa (nauha, kiekko, puukapula tms) avulla kokeilla läpi kaikki nuo 25 eri vaihtoehtoa, taikka sitten ehkäpä on sovittu, että jokaisen selkokielisen viestin esimerkiksi seitsemäs kirjain on aina sama, jolloin salakirjoituksen kyseisestä kirjainmerkistä ensimmäinen kohdistuskoodi on helppo päätellä.
# ensiksikin kun sanavälit poistetaan, ja sen lisäksi
 
# kun selkokielisen sanoman sekaan ''kylvetään'' hämäyskirjaimia tai hämäystavuja, jotka koostuvat kyseisessä viestissä harvemmin esiintyvistä kirjaimista, ja vielä kun
 
# vähänkään pitemmissä sepustuksissa voitiin vaihtaa kohdistuskoodia kesken viestin, esimerkiksi uudelleenkohdistamalla salausavain jonkin tutun sanan viimeisen kirjaimen kohdasta. Esimerkiksi joka lauseen lopussa kohdistusta vaihtaen.<br> - Eikä tuota ensimmäistäkään kohdistuskoodia tarvitse erikseen mainita "salakirjoitusviestin saatesanoina", sillä vastaanottaja voi itsekin oman purkutyökalunsa (nauha, kiekko, puukapula tms) avulla kokeilla nopeasti läpi kaikki nuo 25 eri vaihtoehtoa, ellei sitten ole sovittu, että jokaisen selkokielisen viestin vaikkapa seitsemäs kirjain on aina sama, jolloin salakirjoituksen purkutyökalu on helppo kohdistaa salakirjoitusviestin seitsemännen kirjaimen mukaan.
 
  
Näin ollen Caesar Sipherin salauksella salatun viestin purkaminen manuaalisesti on käytännöllisesti katsoen ollut mahdotonta: ''koodinmurtaja'' ei ole voinut juurikaan enempää tehdä kuin yrittää etsiskellä käytetyssä kielessä tavallisimmin toistuvia tavuja salakirjoituksesta. Käytännöllisesti katsoen jotta vääriin käsiin eksyneen viestin, jossa kohdistusvälit ovat lyhyitä, olisi saanut purettua ymmärrettäväksi ilman salausavainta, koodinmurtajalla olisi esimerkiksi 25 kirjainmerkin salausavaimissa lyhyissä viesteissä ollut "neula etsittävänä 15 000 000 000 000 000 000 000 000 heinän suovasta" (25*24*23*22*21*20*19*18*17*16*15*14*13*12*11*10*9*8*7*6*5*4*3*2*1 eri salausavain vaihtoehdon valikoimasta). <br> - Yksinkertaista mutta nerokasta, vai mitä.
+
Jotta vääriin käsiin eksyneen viestin olisi saanut purettua ymmärrettäväksi ilman salausavainta, koodinpurkajalla olisi ollut esimerkiksi 25 kirjainmerkin salausavaimissa ja viesteissä ollut "neula etsittävänä 15 000 000 000 000 000 000 000 000 heinän suovasta".
 +
(25*24*23*22*21*20*19*18*17*16*15*14*13*12*11*10*9*8*7*6*5*4*3*2*1 eri salausavaimen valikoimasta). <br>- Yksinkertainen mutta nerokas menetelmä, vai mitä.
  
 
+
Kuten kryptosanaristikoissa, niin Caesar Sipherin salauksessakin kunkin lukuarvon (tilastollisesta) esiintymistiheydestä periaatteessa voisi hyvällä onnella johtopäätellä tiettyjä kirjaimia ja sitten arvata joitain muita kirjaimia, kunhan vain salausavaimen jokin kohdistusjakso olisi kyllin pitkä pätkä - mutta tämän estämiseksi ensiksikin sanavälit poistetaan, ja sen lisäksi voidaan selkokielisen sanoman sekaan ''kylvää'' hämäyskirjaimia tai hämäystavuja, jotka koostuvat kyseisessä viestissä harvemmin esiintyvistä kirjaimista, jolloin kun kaikkia kirjaimia esiintyy suurin piirtein samat määrät kussakin viestissä, niin Caesar Sipherin salauksella salatun viestin purkaminen manuaalisesti on jo huomattavasti hitaampaa: ''koodinmurtaja'' joutuisi todennäköisesti alkaa etsiskelemään käytetyssä kielessä tavallisimmin esiintyviä tavuja salakirjoituksesta. <br>- Mutta oli miten oli, tuollainen esihistoriallisten heppujen vaatimaton 15 miljoonan miljoonan miljoonan miljoonan salausavainvaihtoehdon tietoturva olisi ellei jo nykyisille älypuhelimille, niin viimeistään tulevaisuuden nanotietokoneille leikkiä. Mutta olisiko kuitenkin vielä täällä meidän ajassamme tuollaiselle - ''noinkin löprölle'' - tietoturvan tasolle edelleen jotain käyttöä?
Tällaista viestintää pystyttiin hyödyntämään turvallisesti esimerkiksi sodankäynnissä, sillä kun samalla kohdistuskoodilla kirjoitetut viestit olivat lyhyitä, esimerkiksi joukko-osaston etenemiskäsky, ja kun salausavain oli joka viestissä eri tavoin kohdistettu, niin eipä ollut käytännöllisesti katsoen mahdollista kuin korkeintaan arvata yksittäisiä tavuja, mutta ei että mihin järjestykseen salausavaimen kirjaimet ovatkaan järjestettynä (salauksen avaamiseen käytetyssä puukapula- nauha- taikka kiekkorakenteisessa avaustyökalussa).
 
 
 
Oli miten oli, tuollainen esihistoriallisten heppujen vaatimaton 15 miljoonan miljoonan miljoonan miljoonan salausavainvaihtoehdon tietoturva olisi jos ei jo nykyisille älypuhelimille, niin viimeistään tulevaisuuden nanotietokoneille leikkiä. Mutta olisiko kuitenkin vielä täällä meidän ajassamme tuollaiselle - ''noinkin löprölle'' - tietoturvan tasolle edelleen jotain käyttöä?
 
  
 
=== Rakkauskirjesalaus ===
 
=== Rakkauskirjesalaus ===

Muutoksesi astuvat voimaan välittömästi. Kaikki Wikikkoon tehtävät tuotokset katsotaan julkaistuksi Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen (CC BY-NC-SA 4.0) -lisenssin mukaisesti (Wikikko - kansan taitopankki:Tekijänoikeudet). Jos et halua, että kirjoitustasi muokataan ja uudelleenkäytetään vapaasti, älä tallenna kirjoitustasi. Tallentamalla muutoksesi lupaat, että kirjoitit tekstisi itse, tai kopioit sen jostain vapaasta lähteestä. ÄLÄ KÄYTÄ TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISTA MATERIAALIA ILMAN LUPAA!

Tallentaaksesi muokkauksen vastaa ensin alla olevaan kysymykseen ja paina Tallenna sivu:

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)
Noudettu kohteesta ”https://wikikko.info/wiki/Salaus