Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Pelastautuminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 30. toukokuuta 2021 kello 17.27 – tehnyt WikikkoSysop (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johdanto[muokkaa]

Tämä sivu käsittelee laaja-alaisesti pelastautumista erilaisista tilanteista.

 • Tehokkaampi ja onnistuneempi pelastautumiseen erilaisista tilanteista vaatii usein varautumista ennalta käsin. Tämä tarkoittaa sekä taitojen opettelemista että sopivaa varustautumista. Opittuja taitoja on myös pidettävä yllä! Tämä ja siihen liitännäiset sivut koskevat sekä varautumista lähikaupassa käyntiin että kuukausia kestävään tutkimusmatkaan missä päin maapalloa tahansa tai pakolaiseksi joutumista. Kuvitellaan tilannetta, jossa herätään palohälytykseen maaseudulla sijaitsevalla loma-asunnolla ja aikaa poistua asunnosta on alle minuutti. Tällöin mukaansa saattaa keretä napata ainoastaan BOB-laukun ja illalla tuolille jätetyt vaatteet, mutta tuskin pohtimaan mitä pitäisi ottaa mukaan saati pakkaamaan. Jälkeenpäin saattaa tulla miettineeksi, olisiko vähintään voinut ennen nukkumaan menemistä jättää matkapuhelimen ja autonavaimet sekä sopivat vaatteet yhteen paikkaan. Toinen tositilanne saattaa olla väestönsuojeluhälytys kun Loviisa 1 yllättäen vuotaa ja tuuli puhaltaa suoraan kotiin päin, mitä henkilökohtaisia varusteita ottaisit mukaan ja löytyvätkö ne kotoa? Katso ajatuksia sivulta Väestönsuojelu. Entä miten toimit kevyesti drinksuissa terassituolissa lököillessäsi havaitsessasi mereltä lähestyvän tsunamin? Tai kahvilla istuessa aseellisen terroristihyökkäyksen alkaessa? Auto-onnettomuudessa ketjukolarissa aikoessasi avata auton ovea? Lentokoneen hätälaskeuduttua jokeen? Moottorikelkan hihnan katketessa kelkkareitillä kovalla pakkasella? Maanjäristyksessä? Mutavyöryssä? Tulivuoren purkautuessa? Lumivyöryssä? Äärimmäisessä helteessä? Lukittuneessa ravintolan kylmähuoneessa? Maastopalossa? (Ukkos)myrskyssä? Vakavammassa epidemiatilanteessa kuin koronavirusepidemia 2020? Tapaturmassa? Vaarallisia aineita kuljettavan yhdistelmän kaatuessa tielle? Väkivaltatilanteessa? Ryöstössä? Panttivankina? Vankilassa ulkomailla? Sähkölinjan pudottua viereesi? Jne.
 • Pelastautumiseen erityisesti tulee varautua lähdettäessä varta vasten ulkoilemaan haastavampiin olosuhteisiin, merelle, jäälle, vuoristoon, erämaahan jne. Yksikään ihminen ei ole niin kokenut, ettei yllättävä, itsestäkin riippumaton onnettomuus saattaisi kohdata. Pelastautuminen on mitä suurimmalta osin myös psyykkisestä ja fyysisestä kunnosta riippuvaista. Oletko koko elämäsi elänyt pumpulissa vältellen kaikkea "kylmää ja ikävää" vai heittänyt itseäsi haasteisiin luonnon ja kaupunkien kanssa sekä osallistunut taitoja opettaville kursseille itseopiskelua unohtamatta? Oletko ylipainoinen ja muutama rappukin saa jo rinnan pistämään iästä riippumatta? Pelastautumistilanteessa voi löytyä yllättäviäkin voimavaroja ilman aiempaa kokemustakin tai vähintään nämä voimavarat yhdistettynä taitoihin edesauttavat. Tahdonvoimalla ja luovuttamattomuudella mahdottomaltakin tuntuvan edessä ja viimeiseen asti pelastautumista odottaessa saattaa olla merkitystä. Kysy myös itseltäsi, tunnetko oikeasti itsesi. Toisin sanoen, oletko selviytyjä vai luovuttaja? Ennakoitko vai mietitkö vasta kun onnettomuus on jo tapahtunut? Harjoittelu, omien rajojen tunteminen, tilapäisen lisäpainon kerryttäminen kehoon etukäteen ja tarpeen vaatiessa totuttautuminen esimerkiksi kylmään, kuumaan, unen puutteeseen, hyönteisiin jne. voivat edesauttaa pelastautumista. Itselle sopivaksi pitemmällä harjoittelulla opeteltu meditaatiotekniikka saattaa auttaa rauhoittumaan ja pitämään pään selkeänä pitkäkestoisessa tilanteessa.
  • Mielenterveyden kunnossa pitäminen kyse on myös perusterveenä jatkuvasti olemista. Ovatko rokotukset ajan tasalla, hampaat kunnossa ja muutkin terveyteen liittyvät seikat hoidettu? Ovatko elintavat terveelliset vai onko menetetty oman mielen hallinta ja se käyttäytyy huonosti ja on jo vienyt kehonkin hunningolle?!?
 • Pääsäännön mukaan ihminen pelastetaan, on kyse sitten tapaturmasta, harrastuksesta tai yliannostuksesta. Pelastautumiseen kuluvaa aikaa voi kuitenkin olla mahdotonta määrittää, joten kyseeseen tulee selviytyminen sitä odottaessa. Onko kyse sitten paikallaan pysymisestä vai jälkiä jättäen määrättyyn suuntaan kulkemisesta. Ihmisen perustarpeisiin kuuluu vesi, oikean lämpöisenä pysyminen ja varsin pian myös ravinto. Vettä on puhdasta ja likaista. Ruokaa on syötävää ja myrkyllistä. Lämpöön vaikutetaan suojautumalla tai liikkumalla. Luonto näyttäytyy erilaiselta, ja se tarkoittaa pääsääntöisesti kaikkien edellä mainittujen osalta jotain. Lähtökohtana voisi pitää, että ihmisellä on taidot selviytyä siinä elinympäristössä ja luonnossa, joka häntä ympäröi. Seuraava askel taidoissa on selviytyä ympäristöissä joihin matkustaa tai joiden läpi matkustaa esimerkiksi lentokoneella. Taitojen määrä on rajaton, kaikessa ei voi olla hyvä eikä kaikkea voi osata. Mahdollisimman monesta asiasta voi kuitenkin olla perustaitoja. Nämä kertyvät niin televisiosta sopivia ohjelmia katsoessa, internetistä, kirjoista, kursseilla ja harjoittelemalla. On myös "yleismaailmallisia" taitoja, joita tarvitaan paikasta riippumatta.
  • Pääsäännön mukaan kaikkialla pelastaminen on viranomaisen vastuulla. Viranomainen käyttää sitten tarpeen mukaan muita resursseja, esimerkiksi Suomessa poliisi saattaa pyytää vapaaehtoiseen pelastuspalveluun (Vapepa) kuuluvia kansalaisia kadonneen etsimiseen avuksi. Tähän valmiudessa olevat kansalaiset päivystävät 24/7 ja hälytetään tekstiviestillä arjen askareista säähän ja vuodenaikaan katsomatta. Hälytykset laitteista, esimerkiksi Garmin InReach, joiden kautta voidaan hälyttää apua satelliitin kautta, ohjautuvat myös esimerkiksi viranomaisille.
 • Selviytymisestä tulee ajan myötä rutiinia. Kauppaan lähtiessä nappaa käsilaukun mukaan, jossa on jotain pientä pelastautumisessa auttavaa. Ravintolaan mennessä vilkaisee uloskäynnit ja ehkä valitsee istuinpaikan turvallisuutta silmällä pitäen. Taitoa on osata olla jatkuvasti sopivasti kartalla, ilman että siihen kuluu energiaa. Tavaroita hankkiessa käy mielessä miten se käyttäytyy poikkeustilanteessa; maastoautolla vaihtaa moottoritiellä toiseen suuntaan useammassa kohtaan kuin matalalla urheiluautolla, toinen huonekalu palaa tulipalossa toisella tavoin kuin toinen, heijastimen valmiiksi sisältävässä takissa näkyy pitemmälle kuin unohtamalla eteisen kaapin laatikkoon irtoheijastimen.
  • Yllättävien omassa asuinpiirissä tapahtuvien tilanteiden lisäksi on eri asia matkustaminen sen ulkopuolelle. Tällöin kyseeseen voi tulla tai on välttämätntä tulla suunnittelu. Matkan kesto, varusteet, olosuhteet, ulkopuolisen pelastuksen kesto, avun hälyttäminen, omat valmiudet jne.

Aiheeseen liittyviä Wikikko-sivuja[muokkaa]

Luokka:SHTF
Luokka:Metsästys
Luokka:Retkeily
Luokka:Matkailu
Väestönsuojelu

Aiheeseen liittyviä verkkosivuja[muokkaa]

https://crisisresponse.google/products/sos-alerts
https://crisisresponse.google/products/public-alerts

Varustautuminen[muokkaa]

Varustautuminen ei ole välttämättä tärkein asia, mutta se saattaa olla ainoa keino selviytyä. Varustautumisessa on hyvä pitää mielessä, että pelastautumista vaativa tilanne voi tapahtua esimerkiksi seuraavalla kerralla lähikauppaan leipää ostamaan lähtiessä. Varusteiden kannalta voi siis pohtia, onko jotain sellaista mitä kannetaan jatkuvasti mukana? Usein tällaisella viitataan selviytymisrasiaan tai reppuun. Se voi myös olla pelkästään pieni linkkuveitsi tai käsilaukussa olevat pari selviytymisen kannalta oleellista asiaa. Selviytymisrasia on kooltaan pieni ja kulkee esimerkiksi käsilaukussa. Rasian, pakkauksen tai repun sisältö vaihtelee sen mukaan missä ollaan tai mitä reittiä matkustetaan. Tällä tarkoitetaan sekä luonnon olosuhteita että ihmisestä johtuvia olosuhteita. Lähtökohtaisesti selvitymistilanteesa tarvitaan varusteina jotain terävää eli veistä ja lämpöä eli esimerkiksi tulustikkua. Varautumista voi olla myös jatkuvasti autossa oleva reppu tai laatikko tai asunnossa oleva "Bug Out Bag (BOB)" kun "Shit Hits the Fan (SHTF)". Mielessä siis kannattaa pitää, että ilman mitään varusteitakin voi selviytyä!

 • Varustautumista on siis varautuminen yllättäviin tilanteisiin hankkimalla varusteita etukäteen. Ei silloin kun kaikki muutkin ovat ostamassa vessapaperia kaupasta (kuten vuonna 2020). Sillä htekellä saatetaan olla jo perheen kanssa autossa ajamassa turvallisempaan paikkaan suojaan myrskyltä. Ajamassa jopa omalle loma-asunnolle tai maaseudulla/kaupungissa asuvien tuttujen luokse, jossa odottaa selviytymisen kannalta valmiina määrätyt varusteet ja elintarvikkeet ja ympärillä vesilähde, kuivia polttopuita, puilla lämpiävä asunto, varasähköjärjestelmä, sähköttä toimiva avovesikaivo, sauna, puutarha jne. Varusteita mietitään tilanteen mukaan myös perhetasolla saati taitojen opettelemista.
 • Tilanteet saattavat olla nopeita yhtä lailla kuin vaihtelevia. Kiire ja paniikki vaikuttaa yleensä ajatuskykyyn. Tällöin valmiit varusteluettelot tukevat, että sekä kyseiseen tilanteeseen tarvittavat varusteet tulee kerättyä mukaan että samalla jätettyä esimerkiksi koti tai majapaikka oikeaan tilaan. Yleensä myös varusteet kannattaa yrittää pitää yhdessä paikassa ja laatikossa/repussa, josta ne löytää nopeasti. Varautumista on myös valmis elintarvikelista, jonka mukaan ostoksella käynnin voi jopa antaa toiselle tehtäväksi muiden tehdessä muuta.
  • Selviytymisrasian, -pakkauksen, repun, laatikon sijainti ja saatavus on merkityksellinen. Pienimpiä kannattaa kuljettaa taskuissa tai vyötärölle kiinnitettävissä laadukkaissa laukuissa tms. Repun menettäminen pudottamalla, unohtamalla tai varastetuksi tulemalla jättää kuitenkin oleellisimmat varusteet käytettäväksi. Reppu laivan hytissä ei hyödytä jos ravintolasta joudutaan poistumaan suoraan uimisen kautta pelastusveneeseen. Auton syttyessä palamaan ei välttämättä takakontissa olevaa selviytymispakkausta tai reppua ole mahdollista napata mukaan.
  • Varusteet jaetaan kaikkein olleellisimpiin ja toissijaisiin. Kaikkein oleellisimmat kulkevat aina mukana ja taskuissa tai vyötäröllä. Näiden menettäminen vaikeuttaa oleellisesti selviytymistä. Toissijaisiin kuuluu varusteita, joita ilman yleensä selvitään, mutta ne helpottavat pelastautumista. Joissakin tapauksissa sama varuste on sekä rasiassa että toisessa mukana kuljetettavassa pakkauksessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erikokoiset veitset, särkylääkkeet, kompassi.
  • Pelastautumiseen kuuluvat varusteet voivat olla laidasta laitaan. Tarvittaessa ne ovat esimerkiksi ampuma-aseita.
 • Varustautumisessa ei ole pakollista, mutta suositeltavaa kiinnittää huomiota varusteiden monikäyttöisyyteen, kestävyyteen ja keveyteen. P*kaa saa ilmaiseksi wc-pöntöstä, sitä ei tarvitse ostaa rahalla kaupasta. Edellä mainittujen varusteiden ominaisuudet yleensä näkyvät hinnassa, koska jo tuotteiden raaka-aineet maksavat enemmän tai niiden tuotantomäärät ovat alhaisemmat. Kuitenkaan käytössä ne eivät välttämättä juuri kulu tai kestävät vähintään vuosikymmeniä saati elinikäisiä takuita, joilla uuden tuotteen saa tilalle tai rikki menneen korjautettua. Ei ole olemassa jotain täydellistä listaa varusteista, joita olisi kevyt ja helppo kuljettaa mukana ja joilla pärjäisi missä päin maapalloa tahansa. Tilanteet vaihtelevat ja kokemus tuo varmuutta valita tarpeellisia varusteita. Asiaa voi pohtia niin, että kuljettaessa niin kauppareissulla kuin erämaassa, on perusvaatetus ja varustus, joka muuttuu pelastautumistilanteessa pelastautumisvarusteeksi. Ja tämän perusvarustuksen lisäksi on vain jotain pientä ja kevyttä, joka auttaa selviytymisessä. Tämän takia tämä erityinen "selviytymisvarustus" ei saisi painaa liikaa, varsinkaan jos se joudutaan kantamaan. Kiinnitä myös huomiota varusteiden mukana pysymiseen liikkuessa, vahingossa tipahtanut varuste saattaa vaatia hengen. Tätä voi osaltaan estää valitsemalla varusteet niin, että ne pysyvät koteloissaan ja kotelot, rasiat yms. pysyvät kiinni ja kestävät.
 • Hyvilläkin varusteilla on tapana hajota tai kadota. Tällöin kyseeseen tulee vaihtoehtoisten varusteiden hyödyntäminen. Matkapuhelin karttasovelluksella tai GPS-laite tippuu hajoten kivikkoon ja tarvitaan perinteistä paperikarttaa. Paperikarttaa ei ole mukana ja tarvitaan tähtiä suunnistamiseen. Tähdet eivät näy lumimyrkyn takia ja tarvitaan kaivautua lumiluolaan. Lapiota ei ole, mutta repussa on muovinen kuori. Kyllä, pelastautumisessa varusteiden osalta on kyse siitä, että tilanteita myös kuvitellaan etukäteen ja ne otetaan huomioon varusteita hankkiessa.
 • Varustautumiseen kuuluu esimerkiksi varusteiden kunnossa pitäminen, huoltaminen, teroittaminen ja riittävä kappalemäärä niitä tuotteita, joissa se on merkityksellinen (esimerkiksi patruunat). Käytetyt ja vanhaksi menneet varusteet vaativat uusimista. Varusteiden korjaaminen ja teroittaminen myös maasto-olosuhteissa kannattaa huomioida.
  • Onko ajoneuvo jatkuvasti huollettu, viat korjattu, akku ja tankki täynnä? Onko tarvittavat varusteet, korjaustyökalut ja varaosat mukana juuri kyseisen ajoneuvon ajokunnossa pitämiseen? Oli kyseessä sitten jumittuminen saveen, ojaan ajo tai yli 40 asteen pakkanen. Onko ajoneuvo varustettu etukäteen olosuhteisiin, joissa sitä käytetään arjessa tai matkalla? Ovatko jäähdytinneste, öljyt ja polttoaine lämpötilaolosuhteisiin sopivat? Valmiiksi hätätilannetta varten voi varata "off-road"-kattotelineen, jossa on pohja, kanistereita veden ja polttoaineen kuljettamiseen kun huoltoasemat ja vesipisteet eivät ole käytettävissä. Kuuluuko oman suunnitelman ensimmäisiin hetkiin täyttää kanisterit? Muista, että varusteiden hankkiminen kriisitilanteessa voi olla mahdotonta tai vähintään hankalaa tai kallista.
  • Ovatko lääkkeiden ja elintarvikkeiden eräpäivät ajan tasalla?
 • Varustautumiseen kuuluu myös osata käyttää varusteita ja tietää mihin kaikkeen niitä voi käyttää. Käyttää jopa sellaiseen, joka kielletään ohjekirjassa tai vie takuun, mutta saattaa pelastautumistilanteessa olla pakollista. Varusteiden käyttämistä voi harjoitella niin televisiota katsoessa kuin maastossa. Esimerkiksi erilaisten veitsien ja kirveiden käsittely kuin tulen tekeminen saati metsästysansojen rakentaminen tai maastossa ajaminen vaativat harjaantumista ja toistoja.
 • Oikean varusteen valinnassa kannattaa käyttää aikaa. Aluksi on hyvä käsittää minkälaisissa olosuhteissa sitä tulee käyttämään ja tämän jälkeen hankkia riittävästi tietoa varusteesta ja vertailla eri varusteita. Internet on tähän varsin hyvä lähde ja usein esimerkiksi keskustelupalstat tai jopa verkkokauppojen tuotteiden arvostelut saattavat suodatettuna antaa vinkkejä, joista parsimalla alkaa käsittämään tuotteesta. Materiaalilla on merkitystä erityisesti vaatteissa, kestävyydessä ja painossa. Alla mainituilla Wikikon sivuilla on myös useisiin eri varusteisiin liittyviä merkkejä ja kommentteja.
  • Selviytyminen voidaan käsittää monella tavoin. Pahimmillaan se voi olla esimerkiksi sisällissodassa pakenemista, jossa perässä on oman maan kansalaiset. Tällöin kyseeseen voi tulla niinkin pieni asia kuin makuupussin maastoväri. Joka taas tavallisessa rauhanomaisessa tilanteessa on lähtökohtaisesti päinvastoin, mitä luonnosta poikkeavampi väri, sitä paremmin se näkyy ylös etsintähelikopteriin. Maastoväri voi kuitenkin olla etu selviytymisessä kun tarkoituksena on metsästää riistaa ilman että se yhdistyy em. aseelliseenkin selkkaukseen.

Seuraavilta sivuilta löytyy varustelistojen lisäksi tarkempia tietoja ja ohjeita varusteiden valintaan ja käyttöön.

Matkailu- ja retkeilyvarusteet sisältää enemmän retkeily- ja matkavarusteiden tietoja, vertailuja ja vinkkejä.
Matkailu- ja retkeilyvaatteet
Matkavarusteet sisältää ulko– ja kotimaan (loma)matkoille tarkoitetun varusteluettelon.
Tactical vaatteet ja varusteet‎ sisältää paljon vinkkejä vaatetukseen ja varusteisiin.
MPK
Kulkijan varusteet sisältää Bug Out Bag eli SHTF–varustuksen
Talviretkeily, Geokätköily
Vapepa, Avustustyöntekijän varusteet, Kotivara
Selviytymisvarusteet sisältää selviytymispakkauksen ja selviytymisrasian sekä hälytysvarustuksen ja pelastusvarustuksen.
Ensiapu
Autovarusteet, Moottoripyörävarustus
Vuoristovarustus, Melonta
Metsästäjän varusteet
Vartija ja järjestyksenvalvoja

Varautuminen[muokkaa]

Tietoa ja taitoja on valtava määrä. On oikeaa ja väärää tietoa, hyödyllistä ja "hyödytöntä". Oman elinympäristön olosuhteiden ja maaston tunteminen esimerkiksi muutamien satojen kilometrien säteellä voi olla hyödyllistä. Lähtökohtana selviytyminen kysesellä alueella ja selviytymiseen kaikissa olosuhteissa tarvittavat varusteet. Vieraalle alueelle lähtiessä ei tule unohtaa henkilökohtaisesti jutella kohteessa käyneiden kanssa tai muutoin asiaa tuntevien kanssa, siitä huolimatta että perehtyisi kohteeseen tai ympäristöihin matkareitillä kohteeseen esimerkiksi internetin kanssa.

 • Perustiedot kohteesta on hyvä selvittää. Sekä ympäristöön ja luontoon liittyvät että kulttuuriin ja ihmisiin liittyvät.
 • Perustietojen ja suunnittelun myötä syntyy suunnitelma ja pelastautumissuunnitelma. Sitä kattavampi mitä vaativampi reissu tai halutaan valmistautua. Tämä tieto on syytä jakaa kaikkien osallistuneiden kesken mahdollisimman laaja-alaisesti. Vähintään kuitenkin on osattava erottaa keskeisimmät asiat, joita jokaisen tulee muistaa. Tällainen tieto voi olla esimerkiksi, että eksymistilanteessa tai muiden matkakumppanien kuoltua, kannattaa kulkea määrätietoisesti itään, sieltä löytyy vettä ja asutusta. Nämä keskeisimmät tiedot ja taidot voivat olla ne tärkeimmät ja ne voivat muuttua matkan aikana.
 • Muista, että ammattilaiset ovat myös ihmisiä, jotka unohtavat ja tekevät virheitä. Turvallisuudessa on kyse siitä, että ottaa itse huomioon asioita. Tämä tarkoittaa sitä, että on itse jatkuvasti selvillä tilanteesta ja seuraa vähintään sivusilmällä muiden tekemistä. Oli kyseessä sitten lentokapteeni, poliisi, lääkäri, matkaopas, kokenut tutkimusmatkailija tai kuka tahansa.
 • Reitistä on lähtökohtaisesti hyvä pitää muut selvillä. Kyse on oman sijainnin ilmoittamisesta turvalliselle osapuolelle tilanteen mukaan. Tämä voi olla esimerkiksi matkapuhelin, radiopuhelin, satelliittipuhelin, Garmin InReach satelliitin kautta matkapuhelinkenttien ulkopuolella, autiotupien vieraskirjat, puhelinsoitot ja tekstiviestit, etukäteen jollekin henkilöille jätetyt pelastautumissuunnitelmat, jotka sisältävät suunnitellun reitin ja suunnitelmat hätätilanteissa sekä milloin hälytys tehdään kun matkailijasta ei kuulu mitään. Hälytys voi tapahtua esimerkiksi kun määrätty määrä yhteydenottoja jää toteutumatta, jolloin on tiedossa vähintään edellinen yhteydenpitosijainti, aiottu kulkusuunta ja sääolosuhteet.
  • Reittien suunnitteleminen voi tarkoittaa myös sitä, että kodista ja kulloisestakin majapaikasta mietitään valmiiksi erilaisia poistumisreittejä. Sekä kävellen, autolla että julkisilla kulkuvälineillä. Kriisitilanteessa ja evakuoitaessa maantiet saattavat olla kulkukelvottomia, suljettuja tai muusta syystä vaarallisia kulkea. Reitit saattavat olla ruuhkautuneita muista ihmisistä ja ajoneuvoista.
  • Reittien suunnittelemiseen kuuluu myös kuunteletko laivayhtiöiden ja lentokoneiden hätätilanteen varalta antamat ohjeet tai selvität ne itse? Vilkaisetko hotellihuoneen oven sisäpuolen karttaa ja siirrät sen ajatuksissasi tai kävelemällä käyden todellisemmaksi? Missä kerroksessa asut vakituisesti tai matkustaessasi hotellissa? Mihin istumapaikkaan istut linja-autossa tai varaat juna- tai lentolipun?
  • Kotona, majapaikassa, kaupungilla, luonnossa kulkiessa ollaan "kartalla". Ilmansuunnista on hyvä olla jatkuvasti selvillä sekä jossain määrin hahmottaa kartta. Tämän voi tehdä esimerkiksi avaamalla Googlen kartan ja pienentämällä sitä niin, että hahmottaa lähimmät kaupungit, tiet, vesistöt, vuoret, isot puistot jne. edes suurpiirteisesti ja sen jälkeen sulkemalla silmät ja käymällä mielessä kartta läpi. Luontoon lähdettäessä taas vesistöt, joet, vuorijonot yms. isot maamerkit, joiden ohi ei pääse kulkemaan. Lentokoneen tai laivan ikkunasta voi ajoittain vilkaista missä kohtaan ollaan menossa. Kaupungissa varsinkaan pitempään oltaessa on hyvä tuntea katuverkkoa ja isojen katujen nimiä. Matkapuhelimeen voi ladata offline karttoja, esimerkiksi Google, ladata maksuttomia tai maksullisia sovelluksia tai ottaa kuvaruutukaappauksia kartoista.

Pelastautumistilanne[muokkaa]

Lamaannutko, luovutatko ja kuolet vai toimit, sinnittelet ja selviät? Tilanteet ovat erilaisia, mutta vaihtelevista tilanteista pelastautumista voi edesauttaa. Varautumisen myötä on käytettävissä taidot ja varusteita. Pelastautumistilanteessa on kyse niiden käyttämisestä ja pelastautumisesta tilanteesta pois. Kyse on eräänlaisesta "moodista", jossa jatkuvasti ollaan "hereillä" muuttuvan tilanteen suhteen ja pyritään ennakoimaan. Eri vaihtoehdoista on valittu soveltuvin, mutta se ollaan valmiina muuttamaan hetkessä ennalta valmiiksi mietittyyn varasuunnitelmaan. Mieli on kuin silmät, jotka katsovat 360 asetta sekä pysty- että vaakatasossa. Kun turvallisuustilanne sallii, olisi syytä rauhoittua ja miettiä ennen toimimista.

 • Hengissä selviytymisen kannalta on keskeisiä asioita. On kyse sitten ravintolassa alkavasta aseellisesta tulituksesta, veitsihyökkäyksestä, tulipalosta tai eksymisestä. Joskus ratkaisut pitää tehdä nopeasti vaistonvaraisesti, mutta aina kun mahdollista olisi ajateltava seurauksia ja varasuunnitelmia etukäteen. Pelastautumistilanteen ollessa päällä saatetaan tuntea pelastaumista jostain tilanteesta ja tuudittaudutaan hyvän olon tunteeseen muutamaksikin sekunniksi samalla kun ei huomata että ollaan altistuneena toiselle tai par aikaa kehittyvälle uhkalle. Pelastautuminen on "varmaa" vasta silloin kun todella ollaan pois tilanteesta turvallisessa ympäristössä. Perusasioina voidaan pitää huolehtimista turvallisuudesta, on kyse sitten luonnon, eläimien tai ihmisen aiheuttamista uhkista, jotka voivat pitää sisällään niin näkyviä kuin näkymättömiä uhkia. Lämpötilat, kaasut, säteily, tavarat läpäisevät luodit, äänet jne. Tämän lisäksi tulee kyseeseen ihmisen perustarpeet kuten nesteen nauttiminen, ruoka, lämpö ja uni. Näiden hankkimiseksi joudutaan usein käyttämään energiaa, joka toisaalta lisää näiden tarvetta. On täten taidoista, viisaudesta, mielestä ja kehosta kiinni kuinka onnistuu löytämään tasapainon näiden välille niin, että toimintakyky säilyy pitkäkestoisesti ja kykenee järkeviin päätöksiin ja toimenpiteisiin. Tilanteesta riippuen on osattava tehdä ratkaisuja, joilla edellä mainittuja pelastautumiselle tärkeitä asioita toteutetaan. Oman mielen ja kehon tunteminen auttaa ratkaisujen tekemisessä sekä kokemus mistä tarpeita voi hankkia helpoiten ja kauanko se kestää. Tulen tekemiseen voi mennä muutama minuutti tai useita tunteja.