Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Vene

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Kaislavene

Tehty yksinomaan kaisloista sitomalla ne veneen muotoon narulla. Narun voi punoa osmankäämistä, halkaistuista puiden juurista, pajunkuoresta tai mistä tahansa kasvikuiduista. Isoilla kaislaveneillä on muinoin seilattu merelläkin!

- Täydelliset kaislaveneen rakennusohjeet!!!
- Video kaislaveneen rakennuksesta.

Puuvene

Katso sivu Puuvene.

Vene pysyy pinnalla koska sen paino on yhtä suuri kuin sen syrjäyttämän veden paino. Veneen materiaali voi painaa enemmän kuin vesi, mutta koska materiaalia on vain reunoilla ja keskellä vain ilmaa, pysyy vene riittävän kevyenä. Veneeseen kohdistuva ilman paine kuitenkin lisätään veneen painoon.

Laakea ja leveä rakenne kohdistaa painon suuremmalle alalle, eikä ole niin altis heilumaan tai kaatumaan kuin kapea ja terävä. Toisaalta kapeat veneet ovat nopeampia koska veden vastus on pienempi. Kapeissa veneissä yleensä istutaan koska painopiste on pidettävä mahdollisimman alhaalla heikon vakauden takia.

Pituus määrää veneen suunnan vakauden: liian lyhyt vaatii enemmän työtä pysyäkseen kurssissa, liian pitkää on vaikea kääntää. Köli myös lisää suunnan vakautta, sekä estää venettä kallistumasta sivusuunnassa.

Rungon muoto vaikuttaa veneen vakauteen, painolastin määrään ja ohjattavuuteen. Täysin tasapohjainen ja suoralaitainen vene kykenee kuljettamaan eniten lastia ja on vaikain mutta sen ohjattavuus on heikoin. Tasapohjainen soveltuu parhaiten mataliin vesistöihin kuten soille. S-mallisen veneen ohjattavuus on hyvä, kuten myös vakaus kölin ansiosta mutta lastin määrä on pieni. Pyöreäpohjainen runko on kaikista yleisin ja vanhin.

Tilkitseminen

Tilkitsemistä käytetään tekemään lautojen välit vesitiiviiksi. Sivulaudat tilkitään ennen naulaamista kiinnittämällä tervaan kastettua kuitua (hamppua tai pellavaa) lautojen yhtymä kohtaan. Kun laudat ovat vierekkäin kuten punttiveneen pohjassa, jossa lautojen väliin jätetään pennin kokoinen rako jotta ne eivät turvotessaan työntäisi pohjaa kuprulle, tungetaan tervaista kuitua rakoihin ja lopulta raot sinetöidään juoksevalla pihkalla.[1]

Linkit


Viitteet