HUOM! Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Ero sivun ”Matkailu- ja retkeilyvarusteet” versioiden välillä

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(30 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 24: Rivi 24:
  
 
== Aurinkokennolaturi ==
 
== Aurinkokennolaturi ==
* [https://www.anker.com Anker] PowerPort Solar Lite 2, 21W, 416g, sateenkestävä. Suositeltava!
+
* Ominaisuuksia: Pelkkä auringosta lataava paneeli tai sen lisäksi akku ("virtapankki") yhdessä tai erikseen. Kuinka nopeasti jatkaa lataamista kun aurinko palaa pilven takaa? Paljonko käyttöolosuhteissa todellisuudessa paistaa aurinko ja onko tällöin järkevää olla viratapankki lisänä. Paino. Kestävyys. Ladataanko puhelinta, tietokonetta vai useita laitteita yhtä aikaa. Voiko kuljettaa lentokoneen käsimatkatavaroissa. Latausaika. Onko parempi käyttää puhelimen omaa kaapelia kuin muuta, vaikuttaako latauskatkoksiin. Virtapankki johdottomalla latauksella. Valitse suurempi watti-luku jos vähemmän aurinkoa.
 +
* Varavirtalähde (Power Bank) suhteen ensimmäinen kysymys, mitä aiot ladata, paljonko tehoa tarvitaan. Kuinka paljon virtaa tarvitaan, ennen kuin varavirtalähde voidaan ladata uudestaan. Tableteille esim. 20000 tai 47000 mAh. Kuika paljon saa painaa. Vedenkestävyys, esim. IP68. Mitä portteja. Pudotuskestävyys. Montako laitetta voi ladata samanaikaisesti.
 +
** CIGS = Copper Indium Gallium Selenide. ETFE = pinnoite kennojen päällä.
 +
 
 +
* [https://www.mobilesolarchargers.co.uk Mobile Solar Chargers (MSC)] Expedition 20W ETFE CIGS. Muut vaihtoehdot 10W ja 15W. Kokoontaitettava. Arvostelujen mukaan erittäin hyvä retkeilijöille vaativissa olosuhteissa, jotka hakevat kestävyyttä, keveyttä ja tehokkuutta. Esimerkiksi tutkimusmatkat (esim. Antarktis), vuorikiipeily, trekkaus, taktinen jne. Voi ostaa pelkän paneelin tai sen mukana viratapankin. Eri vaihtoehtoja. Huomaa, että valmistajan paketti-sivun kautta edullisempi kuin kerätä paketti aurinkokennolaturisivulta. Suositeltava! Hankittu 15W 5/2020 ja toimi erinomaisesti Käsivarren erämaa-alueella pilvettömässä auringonpaisteessa joko repussa kiinni, autiotuvan seinällä tai maassa lumikentällä. Lataa yllättävän nopeasti jos aurinkoa on vain riittävästi, mutta taas hitaasti pilvettömällä taivaalla. iPhone 6 plus -puhelimen 50 % --> 100 % suorassa auringonpaisteessa alle tunnissa. Kevyt, n. 300 g ja menee hyvin esim. repun sisällä selkäosaa vasten. Vahvan tuntuinen ja iPhonen USB-kaapelin voi suoraan liittää paneelissa olevaan USB-liittimeen.
 +
** Aqua Trek +10000mAh IP67 tai Aqua Trek +18000mAh IP67 -varavirtalähde.
 +
* [https://www.goalzero.com GoalZero] Nomad 7 Plus.
 +
* RAVPower Solar Charger 28W
 +
* Nekteck Solar Charger 21W
 +
* [https://www.anker.com Anker] PowerPort Solar Lite 2, 21W, 416g. Sekä PowerPort Solar.
 +
* X-Dragon Solar Charger
 +
 
 +
* GoerTek 25000mAh Solar Charger
 +
* BigBlue 3 28W Solar Charger: USB-C -portti, joka Applen kannettavissa. Paino 666 g, joten esim. perusleireille, matkailuun autolla jne.
 +
* BioLite SolarPanel 10+
 +
* ECEEN Solar Charger 13W
 +
* Foxelli Solar Panel Charger 21W
 
* Brunton Solaris
 
* Brunton Solaris
* [https://www.goalzero.com Goal Zero] Nomad
+
* ADDTOP Solar Power Bank
 +
* Blavor Solar Power Bank
 
* [https://www.dizaul.net Dizaul] Solar Charger, 5000 mAh
 
* [https://www.dizaul.net Dizaul] Solar Charger, 5000 mAh
  
Rivi 37: Rivi 54:
 
Ks. [[Tactical vaatteet ja varusteet#Ensiapu]]
 
Ks. [[Tactical vaatteet ja varusteet#Ensiapu]]
  
== GPS ==
+
== GPS, inReach ==
 
Ks. [[GPS]]
 
Ks. [[GPS]]
 
* Garmin, Magellan
 
* Garmin, Magellan
Rivi 43: Rivi 60:
 
== Heittoliina ==
 
== Heittoliina ==
 
* Lundhags Norröra Rescue Line Pro
 
* Lundhags Norröra Rescue Line Pro
 +
 +
== Häkä-, palo- ja ovihälyttimet ==
 +
* Deltronic PS-1241 optinen matkapalovaroitin/-hälytin
 +
** Lentokoneessa käsimatkatavaroissa ilman paristoa. Niin korkealle kuin mahdollista. Ei ilmastointilaitteen/tuulettimen läheisyyteen, kosteaan, alle +5, yli +38 astetta. Palohälyttimen testaus testipainikeesta kunnes hälyttää tai savulla. Murtokytkin oven ja ovenkarmin väliin. Katossa > 50 cm seinästä. Seinässä 15–20 cm katosta. Esim. ovilevyn päälle yläkulmaan luokkopuolella asennuslevyn avulla. Eri äänet palo- ja murtohälytykselle. Puhdistus imuroimalla ja pyyhkimällä ulkopinta. Pariston kesto n. 1 vuosi. Hälyttimen käyttöikä 10 v.
 +
* Kidde 10SCO 2in1 -yhdistetty häkä- ja palovaroitin. Joidenkin arvostelujen mukaan ei olisi kestävä.
  
 
== Jatkorasia ==
 
== Jatkorasia ==
Rivi 55: Rivi 77:
 
* Nalgene Easy Sipper Black: Pienentää juomapullon suuta ja helpottaa näin juomista erityisesti juotaessa liikkuvassa ajoneuvossa tms.
 
* Nalgene Easy Sipper Black: Pienentää juomapullon suuta ja helpottaa näin juomista erityisesti juotaessa liikkuvassa ajoneuvossa tms.
  
== Kaasu ==
+
== Kaasusäiliö ==
* Primus Winter Gas
+
* Primus Winter Gas ym. lämpötilan mukaan.
 +
* MSR
 +
* Kaasusäiliössä (canister) olevan kaasun määrän mittaaminen tapahtuu vaa'alla painon mukaan tai esimerkiksi MSR-kaasusäiliön kyljessä olevan asteikon mukaan (Full - Empty) asettamalla kaasusäiliön veteen, kääntämällä sen pohjan alta ilmakuplat pois ja antamalla sen olla vapaasti vedessä (https://www.youtube.com/watch?v=b-LIavISXqo).
 +
: MSR IsoPro Fuel 3.9 oz (4 oz), 110 g, halkaisija X cm. Sopii MSR WindBurner 1.0 L sisään. 
 +
: MSR IsoPro Fuel 8 oz, 227g, halkaisija X cm.
 +
: MSR IsoPro Fuel 16 oz, 450g, halkaisija X cm. 
 +
: Primus 8.1 oz, 230 g, 460 ml, halkaisija 11 cm, korkeus n. 9 cm.
  
 
== Kartta ==
 
== Kartta ==
Rivi 63: Rivi 91:
 
== Karttalaukku ==
 
== Karttalaukku ==
 
* Ortlieb
 
* Ortlieb
 +
* Tai vedenpitävä kartta.
  
 
== Keitin ==
 
== Keitin ==
 +
* Keitintä hankkiessa huomiota kannattaa kiinnittää esim. painoon, kokoon, käytetäänkö tuulisissa olosuhteissa, veden kiehumisnopeuteen, liekin säätömahdollisuuteen (simmer), sisältyykö "piezo" (sytytyskipinän saa aikaiseksi keittimestä itsestään), keittoastian kokoon, retkien käyttölämpötilaan ja olosuhteisiin, polttoaineeseen, ääneen (erityisesti telttaolosuhteissa). Kannattaa huomioida, että liekin ollessa avoin, tuulisissa olosuhteissa liekki yksinkertaisesti sammuu ja myös kuumentuminen on hitaampaa tuulen vaikutuksesta.
 +
* Laita aina ensin nestettä kattilaan ja vasta sitten kattila keittimelle!
 +
* Huomaa, että nestekaasukeitin voi tuottaa hengenvaarallista hajutonta hiilimonoksidia. Varo, ettei tuulisuojan käyttäminen kuumenna kaasusäiliötä.
 +
* Hyviä merkkejä ovat [https://www.msrgear.com MSR], Primus ja Jetboil.
 
* Talvikäyttöön MSR EX, MSR Dragonfly, MSR Whisperlite Universal, Primus
 
* Talvikäyttöön MSR EX, MSR Dragonfly, MSR Whisperlite Universal, Primus
 +
* Kaasukeitin tuulisiin ja kylmiin olosuhteisiin sekä kaikkeen muuhun retkeilyyn:
 +
** WindBurner ja Reactor ero: Reactor on suunniteltu vuorikiipeilyyn talvisissa olosuhteissa, jossa '''vesi sulatetaan lumesta''' ja vaaditaan ''tehokasta'' ja nopeaa keitintä, myös kun halutaan valmistaa ruokaa isommalle porukalle kerralla. Reactorin ruoan keittämiseen ei ole hyvä säätöominaisuuden johdosta. WindBurner on alhaisempi tehokkuudeltaan ja tarkoitettu nopeaksi keveyttä arvostavan retkeilijän keittimeksi vaativiin olosuhteisiin, mutta ei välttämättä niin vaativiin kuin mihin Reactor. WindBurner on suunniteltu enemmän tuulisiin olosuhteisiin.  WindBurner kattila on monipuolisempi kuin Reactorin kattila, enemmän keitä ja syö samasta -kattila. WindBurner on ''enemmän'' henkilökohtainen keitin kuin Reactor. https://www.msrgear.com/blog/windboiler-vs-reactor-whats-difference
 +
# [https://www.msrgear.com MSR] Reactor Stove System: Kokovaihtoehdot; 1 l (430 g), 1.7 l (510 g), 2.5 l (610 g).
 +
# MSR WindBurner: Tuulelta suojattu liekki, joka ohjaa lämmön suoraan "kattilan" pohjaan. Voi sytyttää esim. sytkärillä, tulitikulla tai kipinää iskevillä tuluksilla (Strike Igniter). Tuulisissa olosuhteissa sytyttäminen voi olla haastavaa ja tällöin tulitikut, jotka palavat tuulessa voivat olla yksi vaihtoehto! Enemmän tarkoitettu veden keittämiseen kuin ruoan valmistamiseen (huono säätö kaasun määrässä). Lisävarusteita: Ripustusvaijeri (WindBurner Hanging Kit). Kahvipuristin (Coffee Press). Paistinpannu. WindBurnerin kattilat eivät käy Reactor-keittimeen ja päinvastoin. Osat 1) keitin (radiant burner) 2) keittoastia (hard-anonized aluminum pot with integrated heat exchanger) 3) keittoastian vaippa ja kahva (insulated pot cozy with handle) 4) 0.5 l pohjakuppi (bowl) 5) kansi (drinking/straining lid) 6) kaasusäiliön jalusta (canister stand). "Tyyppi höyrypaine-butaani / propaaniseos, keittimessä saa käyttää ainoastaan [https://en.wikipedia.org/wiki/EN_417 EN 417] sertifioitua kaasusäiliötä, joka sisältää 80 % isobutaania ja 20 % propaania. – –" tai 70 % butaani ja 30 % propaani. Keittimessä on ylikuumenemissuoja, jonka voi nollata vasta 5 minuutin kuluttua. Kierrä liekinsäätöventtiiliä 2 kierrosta auki, työnnä kaasusäiliön lisäjalustan jalka sekoitusputkeen johtavaan aukkoon, kierrä jalkaa myötäpäivään kunnes messinkisuutin naksahtaa alas.
 +
## Personal Stove System: 1 l kattila, paino 462 g. Suositeltava! Power 7 000 BTU/h (nominal heat, input rate). Stove Orifice Size 0.30 mm. Litran kiehumisaika 4:24 minuuttia. Mukin sisään mahtuu 4-oz (113g) kaasusäiliö, mutta ei "normaali" 8.1-oz (230g) säiliö, jonka halkaisija on 11 cm. Tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, mutta voi ostaa esim. lisänä useamman kattilaosan ja käyttää yhtä poltinta.
 +
## Duo Stove System: 1,8 l kattila (Duo Pot), pakkauspaino 610 g.
 +
## Group Stove System: 2.5 l kattila, pakkauspaino 600 g.
  
 
== Kello ==
 
== Kello ==
Rivi 75: Rivi 115:
 
== Kirjoitusvälineet ==
 
== Kirjoitusvälineet ==
 
Ks. [[Tactical vaatteet ja varusteet#Kirjoitusvälineet]]
 
Ks. [[Tactical vaatteet ja varusteet#Kirjoitusvälineet]]
 +
 +
== Kirves ==
 +
Ks. [[Kirves]]
  
 
== Kompassi ==
 
== Kompassi ==
Rivi 84: Rivi 127:
 
== Kypärä ==
 
== Kypärä ==
 
Ks. [[Tactical vaatteet ja varusteet#Pelastus yms. suojakypärät]]
 
Ks. [[Tactical vaatteet ja varusteet#Pelastus yms. suojakypärät]]
 +
 +
== Laavu ==
 +
Ks. [[Laavu]]
  
 
== Laukku ==
 
== Laukku ==
Rivi 90: Rivi 136:
 
* Olkalaukku
 
* Olkalaukku
 
** [https://chesterfieldbags.com]: Hyvä laadukas nahkalaukkuvalikoima, vajaa viikon toimitusaika Suomeen, ei ilmaista toimitusta (2/2020). Esim. Chesterfield Leather Laptop Bag Black Ryan: huomioi, että kyseessä ei ole aivan pieni ja siro nahkalaukku.
 
** [https://chesterfieldbags.com]: Hyvä laadukas nahkalaukkuvalikoima, vajaa viikon toimitusaika Suomeen, ei ilmaista toimitusta (2/2020). Esim. Chesterfield Leather Laptop Bag Black Ryan: huomioi, että kyseessä ei ole aivan pieni ja siro nahkalaukku.
 +
* Vetoketjun korjaus: Paina kärkipihdeillä vetoketjun vetosuunnassa takaa kummaltakin sivulta "liepeitä" yhteen. Paina varovasti, ettei vetoketjusta tule liian kireä.
 +
 +
== Lompakko ==
 +
* RFIDsafe RFID Blocking Compact Travel Organizer
  
 
== Lukko ==
 
== Lukko ==
Rivi 104: Rivi 154:
  
 
== Makuupussi ==
 
== Makuupussi ==
 +
* Makuupussin valinnassa vaihtoehtoina ovat tietysti retkeilyyn tarkoitetut makuupussit, mutta myös sotilaskäyttöön suunnitellut.
 +
* Huomioon otettavia seikkoja: Materiaalit, materiaalien äänekkyys, alin mukavuuskäyttölämpötila, käyttötarkoitus, pintamateriaalin kosteudenvastustus, väri, muoto, pituus, vetoketju, paino, höyhentä vai polyesteriä.
 +
 +
=== Taktinen makuupussi ===
 +
* [https://www.carinthia.eu Carinthia]. Puolustusvoiminen käyttämä merkki. Katso myös makuupussin päälle vedettävät Carinthian Bivy Bag:it.
 +
** Survival Down 1000: 90/10 hanhen höyhentä. Ulkopinta polyamidia. Väi oliivi. Paino L-koko 1,8 kg. -20 C Com. limit (ISO 23537-1/EN 13537). Makuupussia voi käyttää takkina eli kädet saa ulos sivuissa olevista aukoista ja käsien suojana on kangas ja kämmenien suojana peukalon ympäri menevä resori. Alaosan voi kiinnittää ylöspäin takamuksen taakse niin, että kävely vetskari alaosasta alasvedetty ja jalat sitä kautta ulostyönnettynä pussi päällä. Kompressiopussi.
 +
* [https://www.snugpak.com/military Snugpak]
 +
* [https://www.kelty.com/military-sleep-systems Kelty]
 +
 
=== Kesämakuupussi ===
 
=== Kesämakuupussi ===
 
=== Kolmen vuodenajan makuupussi ===
 
=== Kolmen vuodenajan makuupussi ===
 
=== Neljän vuodenajan makuupussi (talvimakuupussi) ===
 
=== Neljän vuodenajan makuupussi (talvimakuupussi) ===
 +
* Mountain Equipment: Vuorikiipeilyyn ja muuhun vaativaan. Löytyy makuupusseja, joissa päällinen on Gore-Texiä, esim. Iceline. Värit eivät kuitenkaan taktisia.
 
* Marmot CWM, Feathered Friends Snow goose EX -40, PHD Diamir 1200 Down
 
* Marmot CWM, Feathered Friends Snow goose EX -40, PHD Diamir 1200 Down
  
 
=== Makuupussin liner-pussi ===
 
=== Makuupussin liner-pussi ===
  
=== Makuupussin päälipussi ===
+
=== Makuupussin päälipussi (Bivy Bag= ===
 +
* Esimerkiksi tiedustelutehtävissä, vuorikiipeilyssä ja tavallisessa retkeilyssä vedenpitävä Gore-Tex "suojapussi" vedetään makuupussin päälle ja näin yöpymiseen ei tarvita telttaa tai muuta suojaa.
 +
* Carinthia Combat
  
 
== Muistikortti ==
 
== Muistikortti ==
Rivi 136: Rivi 198:
 
== Naru ==
 
== Naru ==
 
* Paracord 4mm
 
* Paracord 4mm
 
== Häkä-, palo- ja ovihälyttimet ==
 
* Deltronic PS-1241 optinen matkapalovaroitin/-hälytin
 
** Lentokoneessa käsimatkatavaroissa ilman paristoa. Niin korkealle kuin mahdollista. Ei ilmastointilaitteen/tuulettimen läheisyyteen, kosteaan, alle +5, yli +38 astetta. Palohälyttimen testaus testipainikeesta kunnes hälyttää tai savulla. Murtokytkin oven ja ovenkarmin väliin. Katossa > 50 cm seinästä. Seinässä 15–20 cm katosta. Esim. ovilevyn päälle yläkulmaan luokkopuolella asennuslevyn avulla. Eri äänet palo- ja murtohälytykselle. Puhdistus imuroimalla ja pyyhkimällä ulkopinta. Pariston kesto n. 1 vuosi. Hälyttimen käyttöikä 10 v.
 
* Kidde 10SCO 2in1 -yhdistetty häkä- ja palovaroitin. Joidenkin arvostelujen mukaan ei olisi kestävä.
 
  
 
== Ovilukko ==
 
== Ovilukko ==
Rivi 147: Rivi 204:
  
 
== Paristot, akut, laturit ==
 
== Paristot, akut, laturit ==
 +
Varavirtalähde: Ks. otsikko Aurinkokennolaturi
 
* AA on normaalikokoinen sormiparisto ja AAA siitä ohuempi, se pienin.  
 
* AA on normaalikokoinen sormiparisto ja AAA siitä ohuempi, se pienin.  
 
* NiMH-akkuparisto soveltuu hyvin GPS-käyttöön. Tarvitaan laturi, esim. Varta LCD Charger. NiMH ei ole yhteensopiva esim. Li-Ion -akkujen kanssa!
 
* NiMH-akkuparisto soveltuu hyvin GPS-käyttöön. Tarvitaan laturi, esim. Varta LCD Charger. NiMH ei ole yhteensopiva esim. Li-Ion -akkujen kanssa!
 
* Li-Ion eli litiumioni-akku.  
 
* Li-Ion eli litiumioni-akku.  
 +
* Litiumakut soveltuvat alhaisiin lämpötiloihin.
 
* LSD (Low Self Discharge) eli akkuparisto, joka ei käytännössä juurikaan purkaudu itsestään.
 
* LSD (Low Self Discharge) eli akkuparisto, joka ei käytännössä juurikaan purkaudu itsestään.
* Laturi ei tunnista akkua: 1) onko akku laturissa oikein päin? 2) onko akku varmasti laturissa paikoillaan eli navat koskettavat toisiaan eikä napoihin akussa tai laturissa ole kertynyt likaa tms.? 3) onko akku purkautunut niin tyhjäksi, että laturi ei pysty lataamaan sitä: tällöin kannattaa kokeilla jotain toista laturia tai ladata akkua vajaa 15 sekuntia toisella samanlaisella akkuparistolla (esim. NiMH 2400 - NiMH 2400 kytkemällä sähköjohdoilla hetkeksi plus-navat toisiinsa ja minus-navat toisiinsa.  
+
* Alkaliparistot saattavat haljeta kuumassa. Niiden kapasiteetti myös heikkenee lämpötilan laskiessa.
 +
* Käyttöaikaan vaikuttavat mm.: taustavalon kirkkaus ja aikakatkaisu, taskulampun kirkkaus ja vilkkumistiheys, akunsäästötila, virransäästötila, langaton yhteys (Wi-Fi), Bluetooth, päällekkäiset satelliittijärjestelmät. 
 +
 
 +
=== Laturi ===
 +
* Laturi ei tunnista akkua: 1) onko akku laturissa oikein päin? 2) onko akku varmasti laturissa paikoillaan eli navat koskettavat toisiaan eikä napoihin akussa tai laturissa ole kertynyt likaa tms.? 3) onko akku purkautunut niin tyhjäksi, että laturi ei pysty lataamaan sitä: tällöin kannattaa kokeilla jotain toista laturia tai ladata akkua vajaa 15 sekuntia toisella samanlaisella akkuparistolla (esim. NiMH 2400 - NiMH 2400 kytkemällä sähköjohdoilla hetkeksi plus-navat toisiinsa ja minus-navat toisiinsa.
  
 
== Pilli ==
 
== Pilli ==
Rivi 165: Rivi 228:
 
Polttoainetta voi tilata myös esim. saksalaisista verkkokaupoista (2017).  
 
Polttoainetta voi tilata myös esim. saksalaisista verkkokaupoista (2017).  
 
* Primus Powerfuel
 
* Primus Powerfuel
 +
 +
== Pullot ja purkit ==
 +
* Pienet pullot
 +
** Nalgene Small Travel Kit
  
 
== Radiopuhelin ==
 
== Radiopuhelin ==
Rivi 183: Rivi 250:
  
 
== Repunsuoja ==
 
== Repunsuoja ==
 
== Retkityynyliina ==
 
[[Tiedosto:Twetwer4.jpg|pienoiskuva|oikea]]
 
Microfleecekankaasta ommeltu noin 35 x 45 cm kokoinen tyynyliina, johon on helppo sujauttaa sisälle vaatteita ja sopii makuupussin sisäpuolelle. Katso ompeluohje sivulta [[Ompelu]].
 
  
 
== Riippumatto ==
 
== Riippumatto ==
* [https://www.warbonnetoutdoors.com Warbonnet]: Blackbird XLC ym. Suositeltava!
+
* [https://www.warbonnetoutdoors.com Warbonnet]: Blackbird XLC ym. Suositeltava esim. Warbonnet Blackbird XLC 1.7 Double Layer + Winter Top + Superfly Tarp.
  
 
== Ruokailuvälineet ==
 
== Ruokailuvälineet ==
 
=== Kattilat ===
 
=== Kattilat ===
* MSR Alpine 2 Pot Set, MSR Quick 2 System, Koke Willy.
+
* [https://www.msrgear.com MSR] Alpine 2 Pot Set
 +
* MSR Quick 2 System
 +
* Koke Willy
  
 
=== Astiat ===
 
=== Astiat ===
Rivi 201: Rivi 266:
 
=== Kahvisuodatin ===
 
=== Kahvisuodatin ===
 
* Hario V60 Plastic Coffee Dripper
 
* Hario V60 Plastic Coffee Dripper
 +
 +
=== Kuksa ===
 +
Ks. [[Kuksa]]
  
 
=== Muki ===
 
=== Muki ===
Rivi 223: Rivi 291:
 
== Suojanaamari ==
 
== Suojanaamari ==
 
Ks. [[Tactical vaatteet ja varusteet#Suojanaamari]]
 
Ks. [[Tactical vaatteet ja varusteet#Suojanaamari]]
 +
 +
== Sytyke ==
 +
* Fuel, Compressed, Trioxane
 +
** NSN: 9110-00-263-9865. MIL-F-10805D. Van Brode Milling Co., Inc. Clinton, Mass., U.S.A. 01510
 +
** Palan pituus 3" eli n. 7,5 cm ja katkaistavissa kolmeen osaan. Paino 30 g. Palaa 7–9 minuuttia. Vedenpitävässä paketissa. Soveltuu Esbit-keittimiin ja nuotion sytyttämiseen.
 +
** Poista kaikki irtonainen jauhe sytykkeestä ennen sytyttämistä. Syttyy heti liekistä.  Poltetaan 1/3 tai enemmän palasta noin 5 cm kuumennettavan astian alla. Käyttämättä jääneen palan voi säilöä tiiviisti suljetussa kääreessä.
  
 
== Sytytin ==
 
== Sytytin ==
Rivi 231: Rivi 305:
  
 
== Teltta ==
 
== Teltta ==
* Umpisolumuovi teltan pohjalle 3, 10 tai 15 mm. Esim. Etolasta.
+
* Telttaa valittaessa huomiota voi kiinnittää esim. kuinka monta henkilöä teltassa on tarkoitus yöpyä, minkälaisissa olosuhteissa yövytään (tuuli, lämpötila), miten teltan tuuletus on järjestetty, materiaalit, paino, muoto, hinta.
 +
* Talvella umpisolumuovi teltan pohjalle 3, 10 tai 15 mm. Esim. Etolasta.
 +
 
 +
=== Kevyet teltat ===
 +
Soveltuvat pääasiassa ylävuoristoon, mutta käyvät myös perusretkille. Huomaa keveys, alle 2 kg.
 +
* 5/2020: [[Tiedosto:Kevyet_vuoristoteltat_2020.png]]
 +
 
 +
==== Mountain Hardwear AC™ 2 Tent ====
 +
* Hankittu 5/2020 verkkokaupasta eXXpozed hintaan 607 e + postikulut Suomeen 9,90 e. Paranneltu versio mallista Direkt 2. Testattu Käsivarren erämaa-alueen kuuden yön vaelluksella 6/2020.
 +
[[Tiedosto:AC2_1.jpeg|200px|Mountain Hardwear AC 2]]
 +
[[Tiedosto:AC2_2.jpeg|200px|Mountain Hardwear AC 2]]
 +
[[Tiedosto:AC2_3.jpeg|200px|Mountain Hardwear AC 2]]
 +
* Telttaa testattiin 6/2020 tehdyllä yksinerävaelluksella kuuden yön ajan Käsivarren erämaa-alueella. Teltan tuuletus toimi sekä joen varressa lämpimässä että 900 metrin korkeudessa lumikentällä aurinkoisina päivinä ja öinä erinomaisesti. Sisäseinät eivät kostuneet. Oven voi jättää lisäksi auki yläreunasta hyttysverkolle lisäten tuuletuskapasiteettia ja nukkua pää oven puolella. Yksin retkeiltäessä telttaan mahtuu hyvin reppu ja tavarat, mutta kahden nukkuessa, varusteet eivät mahdu telttaan sisälle, jolloin tätä mallia käytettäessä tulee lisäosan, absidin (vestibule), hankinta tarpeelliseksi tai muulla keinoin suojata varusteet ulkona. Teltan pystyttäminen on nopeaa ja helppoa. Kaaret ovat laadukkaita. Teltta mahtuu pienelle alueelle ja sivuseinien kiinnityspisteillä teltan sisätilaa saa lisättyä. Seinissä on sisäpuolella valkoinen pinta, joka estää valon pääsyä telttaan, joten teltassa on hämärämpää auringon paistaessa. Sisätilassa mahtuu ainakin 185 cm henkilö hyvin istumaan ja oviaukossa on helppo seistä ja astua ulos. Toisaalta oviaukko avatessa sataa myös veden suoraan sisään. Teltassa istuessa oviaukosta hoitaa helposti keitintä teltan edessä. 185 cm henkilölle teltan pituus on jämpti, joten tarvittaessa jos teltan sisäpinta sisältä kostuu, kostunee makuupussikin, joten makuupussin materiaaliin voisi tällöin kiinnittää huomiota. Ainoa kostuminen nähtiin MH-logon kohdalla sisäpinnassa takaseinällä nukuttaessa alhaalla joen varressa ja pää takaseinän puolella. Teltan pohja on täysin vedenpitävä, mutta erittäin suositeltavaa on käyttää suojaavaa lisävarusteena saatavaa footprinttiä tai esim. paksumpaa avaruushuopaa. Teltasta saa tehtyä myös yhden repun rinkkalautan, jota voi työntää vesistön yli uitaessa (sisälle ilmatäytteinen makuualusta ja reppu, ovi kiinni ja pohjakiinnikkeiden sitominen yhteen. Ensikokemus hyvässä aurinkoisessa säässä, pienessä sateessa ja 0–900 metrin korkeuksissa oli erittäin positiivinen. Paino on noin 1,7 kg. Teltta soveltuu siis erittäin hyvin myös esim. Lapin erävaellukselle yhden henkilön käyttöön silloin, kun keveyteen halutaan kiinnittää huomiota, mutta samalla haetaan kaikkiin Käsivarren olosuhteisiin sopivaa telttaa kaikkina vuodenaikoina.
 +
* Narujen käyttö (guy out points): Tuulesta riippuen. Heikossa tuulessa teltan alakulmat (kaarien päiden kiinnityspisteet) voi jättää kiinnittämättä vaan sen sijaan kiinnitä naruilla kaarien kiinnityspisteistä polvenkorkeudelta. Sekä sivuseinät lisäten teltan sisätilaa ja estämästä teltan seinän "paukkumista" kovassa tuulessa. https://backpackinglight.com/forums/topic/guying-out-mountain-hardwear-direkt-2
 +
* "Welcome to your new hme. Please enjoy your time in the mountains, desert or wherever you have chosen to escape to. We hope you ski, climb, hike, bike, or do whatever you do until you cannot lift your legs and arms anymore; then crawl into this beautiful sanctuary and rest until you do it again tomorrow."
 +
* "Tent Care instructions: Mildew smells and you probably smell bad enough, so make sure you never store your tent while it is dirty and/or damp. If you do, mildew will form and ruin the waterproof coating of your tent."
 +
* "Cleaning your tent: NEVER MACHINE WASH OR DRY YOUR TENT. For localized cleaning, use a sponge and warm water. When cleaning the entire tent in a tub [bathtub] of cold water, use a sponge with water and non detergent soap. Never use hot water, bleach, dish washing soap, pre soaking solutions or spot removers. Pitch your tent in the shade or line dry only."
 +
* "Ultraviolet (UV) light: Pitch your tent in the shade if possible. UV light will damage nylon, polyester and polyurethane coatings. Careful sight selection, avoidance of extended periods of sun (especially at high altitude) will increase the life of your tent."
 +
* "WARNING KEEP ALL FLAME AND HEAT SOURCES AWAY FROM THIS TENT FABRIC. This tent is NOT made with flame-resistant fabric. It is NOT fireproof. The fabric will burn if left in continuous contact with a flame source. The fabric on this tent may NOT meet CPAI-84 specifications."
 +
* "NO FIRE Never place your stove, campfire, or other flame source in or near your tent. Never cook, light, or refuel a stove or any other heat source inside your tent. Death by suffocation and/or serious burns are possible. Do not smoke or store flammable liquids inside a tent."
 +
* "VENTILATION Maintain adequate ventilation inside your tent at all times. Death by suffocation is possible."
 +
* "ANCHOR Achor your tent properly at all times to prevent loss or injury to the tent or occupants."
 +
* "CAMPSITE CHOICE Carefully consider the possibility of falling rocks or tree limbs, lightning strikes, flash floods, avalanches, strong winds and other objective hazards when choosing a campsite to prevent loss or injury to the tent or occupants. Build campfires downwind and several meters away from a tent and extinguish fire completely before retiring."
 +
* "LANTERNS Exercise extreme caution when using fuel powered lanterns or heaters inside a tent and use battery operated lanterns whenever possible. Extinguish or turn off all lanterns before going to sleep."
 +
* "If you do not understand any part of this warning, call Mountain Hardwear at XXX before using this tent."
  
 
== Telttalyhty ==
 
== Telttalyhty ==
Rivi 266: Rivi 364:
 
* MIS Mil-Spec Mesh Toiletry Bag
 
* MIS Mil-Spec Mesh Toiletry Bag
 
* Patagonia Black Hole Cube
 
* Patagonia Black Hole Cube
 +
 +
== Tulitikut ==
 +
* Myrskytulitikut
 +
** Amazonin arvostelujen mukaan ei ole löydetty vielä tilaamisen arvoisia vettä kestäviä ja kovassa tuulessa palavia tulitikkuja:
 +
** UCO Unisex's Storm Proof Match Kit: 25 kpl ja 3 raapaisupintaa ja muovikotelo. Toimivat kovassa tuulessa. Jatkaa palamista veteen upottamisen jälkeen. Raapaisupaperi ei toimi märkänä.
 +
** Esimerkiksi MSR WindBurner sytyttämiseen tuulisissa olosuhteissa.
 +
** Lifesystems Windproof Matches: paloaika n. 20 s. Jatkaa palamista veteen upottamisen jälkeen. Pakkaus 75 x 36, paino 60g.
 +
** BCB Design All Weather Survival Match Pot: Lyhyitä, 25 kpl, Pakkaus 75 x 36 mm. NATO-hyväksytty. Amazonin arvostelujen mukaan palaa vain 1–2 sekuntia ja toimivat lähinnä kuivana. Raapaisupaperi ei toimi märkänä.
 +
** Savotta Myrskytulitikut
 +
** Retki-myrskytikku: pituus 90 mm. Palaa veden alla.
 +
** MTX Outdoor myrskytulitikut: pituus 90 mm. Palaa veden alla.
 +
** UCO Survival Hurricane Match Kit myrskytulitikut: pituus 54 mm, paloaika 12 s. Ei pala veden alla.
 +
** Varuste.net isot myrskytulitikut:
 +
** Coghlans myrskytulitikut: Kestää kastumista ennen sytyttämistä, mutta vain tuulta normaalin tulitikun lailla.
  
 
== Tyyny ==
 
== Tyyny ==
 
* Joutsen matkatyyny
 
* Joutsen matkatyyny
  
=== Tyynynpäällinen ===
+
=== Tyynyliina ===
 
Kts. [[Ompelu#Retkityynyliina]]
 
Kts. [[Ompelu#Retkityynyliina]]
 +
 +
[[Tiedosto:Twetwer4.jpg|pienoiskuva|oikea]]
 +
Microfleecekankaasta ommeltu noin 35 x 45 cm kokoinen tyynyliina, johon on helppo sujauttaa sisälle vaatteita ja sopii makuupussin sisäpuolelle. Katso ompeluohje sivulta [[Ompelu]].
  
 
== Valaisin ==
 
== Valaisin ==
Rivi 277: Rivi 392:
  
 
== Vedenpuhdistus ==
 
== Vedenpuhdistus ==
 +
 +
=== Vedenpuhdistin ===
 +
* MSR
 +
* Katadyn
 +
* [https://www.lifestraw.com LifeStraw]: LifeStraw on pieni putkilo, jonka läpi voi suoraan imeä vettä esim. vesistöstä. Bakteerit, parasiitit, mikromuovit. Kestää suodattaa 4000 l.
 +
** https://retkipaikka.fi/puhdasta-juomavetta-suoraan-luonnosta-testissa-lifestraw-vedenpuhdistimet
  
 
=== Vedenpuhdistusnesteet ===
 
=== Vedenpuhdistusnesteet ===
Rivi 288: Rivi 409:
 
** 1 tabletti 1 litraan vettä.  
 
** 1 tabletti 1 litraan vettä.  
 
** NATO hyväksyntä:  NSN-6850-99-2589157
 
** NATO hyväksyntä:  NSN-6850-99-2589157
 
=== Vedenpuhdistin ===
 
* MSR
 
* Katadyn
 
* [https://www.lifestraw.com LifeStraw]: LifeStraw on pieni putkilo, jonka läpi voi suoraan imeä vettä esim. vesistöstä. Bakteerit, parasiitit, mikromuovit. Kestää suodattaa 4000 l.
 
** https://retkipaikka.fi/puhdasta-juomavetta-suoraan-luonnosta-testissa-lifestraw-vedenpuhdistimet
 
  
 
== Veitset ==
 
== Veitset ==
 
Ks. [[Tactical vaatteet ja varusteet#Veitset]]
 
Ks. [[Tactical vaatteet ja varusteet#Veitset]]
 +
 +
== Voiteet ==
 +
* climb On -sarjan tuotteet. Esim. kiipeilijöille Climb On! Bar tai Climb On! Creme.
  
 
== Linkkejä ==
 
== Linkkejä ==
Rivi 325: Rivi 443:
  
 
== Retkivarustelista ==
 
== Retkivarustelista ==
 +
{{Varusteluettelosivut}}
 +
 +
=== ONE DAY OR GUIDING (päivitetty 27.6.2020) ===
 
Oheista retkivarustusta on käytetty lukemattomilla retkillä, ammattimaisessa eräopastoiminnassa ja matkoilla kotimaassa ja ulkomailla päiväntasaajan pohjoispuolella. Listalta on poimittu matkan luonteen mukaan tarvittavat varusteet. Erityisesti sisennetyt varusteet ovat valinnaisia.
 
Oheista retkivarustusta on käytetty lukemattomilla retkillä, ammattimaisessa eräopastoiminnassa ja matkoilla kotimaassa ja ulkomailla päiväntasaajan pohjoispuolella. Listalta on poimittu matkan luonteen mukaan tarvittavat varusteet. Erityisesti sisennetyt varusteet ovat valinnaisia.
  
=== ONE DAY OR GUIDING ===
 
 
<pre>
 
<pre>
Day-pack
+
Day-pack 20-35L / Rucksack (Arcteryx 650g, NorthFace 2224g)
Repun sadesuoja
+
Repun sadesuoja 168g
Waterproof packsacks + Stuff Sacks
+
Folding Backpack 108g
iPhone + USB-cord + Charger + Car charger + Headphones
+
Waterproof packsacks (harmaa iso 142g) + Stuff Sacks 20g/pc.
Wallet + Coins + Cash + Cards + Bank numbers + Insurance cards
+
iPhone 174g + USB-cord 48g + Charger 26g + Car charger 10g + Headphones 12g
Driving Licence + Keys
+
Vahva puhelinkotelo 72g + Vedenpitävä pussi
Eye Glasses
+
GPS Receiver + USB-kaapeli 30g + Karabiini + Muistikortti
 +
Garmin inReach Mini + Cable
 +
Akkuparisto 30g/pc. + Laturi + Laturijohto + Kotelo 14g
 +
Solar Charger 286g + Stuff Sack 20g + Carabiner 4pc 16g + Seinänaulat 4pc
 +
Wallet (Spec.-Ops 88g, Lifeventure 54g) + Coins + Cash + Cards + Bank numbers + Insurance cards
 +
Driving Licence + Home Key + Car Key + Spare Car Key
 +
  Tickets
 +
Eye Glasses 34g + Kotelo 28g + Liina (+ Contacts + Silmätipat)
 
Selviytymispakkaus
 
Selviytymispakkaus
First-Aid Kit
+
First-Aid Kit (EA-tasku)
Matches 50 pc./week T 100 pc./week + Butane lighter + Spare matches
+
Reflective Emergency Blanket 338g / Avaruuspeite 56g
Fire starter. Birch bark, tervas
+
Matches 50 pc./week T 100 pc./week (aski 10g) + Butane lighter + Spare matches
Map + Map case
+
  Fire starter. Birch bark, tervas
Adventurer watch
+
Maps 40g + Map Case 66g
  Flashlight + Head torch + Batteries 2 series/week + Spare bulb 2 + Key flashlight + Charger Cable
+
Watch + Adventurer Watch + Alarm Clock + Batteries
Swiss Army Knife
+
Flashlight + Batteries 2 series/week + Spare bulb 2 + Key flashlight 36g + Charger Cable
Compass + Neck Compass
+
Headlamp 52g + Akku 50g + Charger Cable 16g + Otsapanta + Kiinnikket + Kotelo 24g
Whistle
+
Multi-Use Tool 268g + Swiss Army Knife Champ 182g + Vyökotelo 22g
Kuksa / Plastic mug / Metal mug
+
Sheath Knife
Plastic bag
+
Compass 54g + Neck Compass
 +
Whistle (selviytymispakkaus)
 +
Kuksa 90g + Carabineer small 12g / Plastic mug / Metal mug
 +
Steel Spoon 24g + Plastic Spoon 10g
 +
Plastic bag 20g
 
String 5 m, 4 - 5 mm
 
String 5 m, 4 - 5 mm
 +
Pencil + Ballpoint Pen 18g + Paper + Drawing pen + Notepad 50g / Waterproof paper
 
Loo paper; half /week, soft, in Ziploc freezer bag + Toilet Savett
 
Loo paper; half /week, soft, in Ziploc freezer bag + Toilet Savett
Personal water container / Platypus + Letku + Lämpösuoja
+
Personal water container (Nalgene 180g) + Lämpösuoja / Juomapussi + Letku
Pencil + Paper + Drawing pen + Notepad / Waterproof paper
+
  Steel thermos
Spoon
+
  Portable Water Purifier (300g) + Filter Replacements
Sheath Knife
+
Food (valmisruokapss 150g)
 
Extra food 1 day
 
Extra food 1 day
 
Extra clothing
 
Extra clothing
 
Carabineers
 
Carabineers
Repair Kit
+
GoTubb Repair Kit (ks. LISTA)
 
   Axe + Blade cover + Saw
 
   Axe + Blade cover + Saw
  Vedenpuhdistin
 
 
   Insulated pad
 
   Insulated pad
 
   Vedenpitävä muovikotelo
 
   Vedenpitävä muovikotelo
  Reflective emergency blanket
 
 
   Binoculars
 
   Binoculars
   Kiinnitysremmejä
+
   Pocket Towel
   Stove + Wind screen + Stove pad
+
   Kiinnitysremmi 32g
   Gas Autumn 450g/ week/2 persons / Fuel container + Refined gasoline + Fuel filter
+
  Rope 25m 4mm, kesto 400 - 500kg
   (Fire) Kettle 1 - 2 pc. + Lid + Kettle gripper + Nuotiokoukku + Frying Pan
+
  MSR WindBurner XXXg / Gas Stove 108g / Primus Multifuel Stove + Fuel Container
   Soup-plate / Kuuppa
+
  + Wind Screen 78g + Stove Pad + Stove Tools and Spare Parts
 +
   Gas summer 50g/person/day / Refined gasoline + Fuel filter
 +
  Trangia + Marinol Summer 0,5 l/week + water 8%, Autumn 0,7 l/week, Winter  l/week + Fuel bottle 1 L + Säilytyspussi
 +
   (Fire) Kettle 1 - 2 pc. (MSR pieni 134g, iso 202g) + Lid (MSR 74g) + Kettle gripper (MSR 38g) + Nuotiokoukku + Frying Pan
 +
   Soup-plate (MSR 58g) / Kuuppa
 
   Wooden splint + Ladle
 
   Wooden splint + Ladle
 
   Coffee-pot
 
   Coffee-pot
   Sponge / Scrubber (fin .karhunkieli ) / Dish brush
+
   Dish Brush (MSR 22g) / Sponge / Scrubber (fin .karhunkieli )
 +
  Dishwasher detergent 52g
 +
  Ruoanlaittopeite = kolmioliina
 +
  Plastic bottle + Alcohol
 
   Insect repellent fluid
 
   Insect repellent fluid
 
   Paper towels
 
   Paper towels
   Steel thermos
+
   Telescope Walking Pole(s) 294g
  Walking pole(s)
+
   Sunglasses + Spare sunglasses + Mountain Glasses
   Sunglasses + Spare sunglasses + - prescription glasses
+
   Sunscreen (60g/tb), Zinc oxide + Lip Care SPF 25 + Kookosöljy
   Sunscreen, Zinc oxide
+
  Snow shovel, Avy Beacon, Probe
 
   Jäänaskalit
 
   Jäänaskalit
 +
  Straight candle 2 pc. / week / Lämpökynttilä
 +
  Ahkio
 +
  Skies + Ski sticks + Skins
 +
  Suksipussi, osoitelappu meno- ja paluumatkalle
 +
  Waxes; Paraffin + Pitovoiteet + Liisteri / Skins
 +
  Skiing spare parts = Screws, ski binding, Varakärki, Ski-pole basket (varasompa), Lukkosula
 +
  Clother pegs (biking)
 +
  P-bottle (pissaplo)
 
</pre>
 
</pre>
  
=== TOILETRY KIT ===
+
==== TOILETRY KIT ====
 
<pre>
 
<pre>
Toothbrush + Toothpaste + Floss
+
Toiletry Bag / Minigrip
Soap + Case / Shower gel bottle
+
Toothbrush 14g + Toothpaste 32g + Kotelo + Floss
  Body&Hair shampoo
+
Wilderness Wash / Soap + Case / Shower Gel + Shampoo (+ Hoitoaine)
Lip salve, nutrient (fin. hoitava) / UV-protection / mountain
+
Lip salve 20g, nutrient (fin. hoitava) / UV-protection / mountain
Comb + Hair Wax
+
Comb 10g + Hair Wax
 
</pre>
 
</pre>
  
=== REPAIR KIT ===
+
==== CLOTHING SUMMER ====
 
<pre>
 
<pre>
Dishwasher detergent
+
Short underwear bottom 55g
Gray duct tape
+
Long underwear top thin 176g/thick 250g
Haaranasta 5 pc., Rivet 5 pr, Safety pin 5kpl, Patches (fin. paikkoja)
+
Casual shirt long sleeve / short sleeve 176g
  Assorted needles and thread, buttons, snaps (fin. painonappeja), buckles, D-renkaita
+
Inner socks 45g
  Velcro (hook and rug), fabric (Cordura, ripstop), flat webbing, patch kit for inflatable foam pads
+
Outer socks 60g
    Straight candle 2 pc. / week / Lämpökynttilä
+
Shoes (Asolo 1288g) + Shoe cream / Rubber boots / Running sneakers + Teltan kenkäalusta
    Waxes; Paraffin + Pitovoiteet + Liisteri / Skins
+
Gaiters (short 128g)
    Skiing spare parts = Screws, ski binding, Varakärki, Ski-pole basket (varasompa), Lukkosula
+
Outer trousers (Arcteryx 364g) + Belt 116g
    Tent spare parts = Repair Sleeve
+
Fleece jacket (Patagonia 550g)
    Stove tools and spare parts
+
Sun-protection hat (stetsoni 160g) / Peaked cap
</pre>
+
  Shorts
 
 
=== OVER NIGHT ===
 
<pre>
 
Rucksack
 
Sleeping bag + Waterproof packsack
 
Closed-cell foam pad , Inflatable foam pad
 
Laavu / Tent, snow stakes, tent flukes, Ground cloth, Padlock
 
  Voirasia
 
  Rope 25m 4mm, kesto 400 - 500kg
 
  Small towel
 
  Ruoanlaittopeite = kolmioliina
 
  Plastic bottle + Alcohol
 
  Alarm clock + New Battery / Adventurer watch
 
  Water bag
 
  Tent Light
 
  Waterproof boot bag
 
  Tickets
 
  Skies + Ski sticks + Skins
 
  Suksipussi, osoitelappu meno- ja paluumatkalle
 
  Snow shovel
 
  Tent brush, hard bristles / Whisk broom
 
  Clother pegs (biking)
 
  Trangia + Marinol Summer 0,5 l/week + water 8%, Autumn 0,7 l/week, Winter  l/week + Fuel bottle 1 L
 
  P-bottle (pissaplo)
 
  Ahkio
 
</pre>
 
 
 
=== CLOTHING SUMMER ===
 
<pre>
 
Short underwear bottom
 
Long underwear top
 
Inner socks
 
Outer socks
 
Fleece jacket
 
Outer trousers + Belt
 
Wind- and rainproof jacket with hood
 
Sun-protection hat / Beanie / Peaked cap
 
Buff
 
Gaiters
 
Shoes + Shoe cream / Rubber boots / Running sneakers
 
  
 
SPARE
 
SPARE
 
Short underwear bottom  
 
Short underwear bottom  
 
T-shirt light color
 
T-shirt light color
Socks inner and outer
+
Pullover / Sweater
Flanell shirt / other shirt
+
Socks outer (+ inner)
Pullover thin / thick / Sweater
+
  Sandals (Keen 860g) / Stream-crossing footwear
Body-hugging tights
+
Long base layer bottom
  Shorts
+
Waterproof over trousers 330g
Down Jacket
+
Wind- and rainproof jacket with hood / Rain cape (sadeviitta)
 +
Ultra Down Jacket
 +
Buff
 +
Beanie
 +
  Rain hat
 
Gloves
 
Gloves
 
   Leather gloves
 
   Leather gloves
Waterproof over trousers / Rain cape.
 
  Rain hat
 
  Sandals / Stream-crossing footwear
 
 
</pre>
 
</pre>
  
=== CLOTHING WINTER ===
+
==== CLOTHING WINTER ====
 
<pre>
 
<pre>
 
Short underwear bottom
 
Short underwear bottom
 
Long underwear top
 
Long underwear top
 
Long underwear bottom
 
Long underwear bottom
 +
Long base layer bottom
 
Inner synthetic socks
 
Inner synthetic socks
 
Outer synthetic socks
 
Outer synthetic socks
Rivi 502: Rivi 609:
 
</pre>
 
</pre>
  
=== MAJOITUSPAIKKAAN TAI AUTOON JÄTETTÄVÄT ===
+
==== OVER NIGHT ====
Underwear
+
<pre>
Shirt
+
Laavu
Pants, Shorts
+
Tent AC 2 (Tent 1190g, Poles + Sack 406g, Stakes 16g, Rope 8g) + Footprint + Padlock, Snow Stakes, Snow Flukes
Socks
+
  + Sleeve for fiberglass poles
 +
  Tent brush, hard bristles / Whisk broom
 +
Bivouac Sack
 +
Sleeping Bag + Kompressiopussi (Joutsen talvi yht. 1870g) + Vapor-Barrier Liner
 +
Inflatable foam pad 630g + Repair Kit / Closed-cell foam pad
 +
  Alarm clock + New Battery
 +
  Water Bag
 +
  Tent Light
 +
  Waterproof Boot Bag
 +
</pre>
 +
 
 +
==== MAJOITUSPAIKKAAN TAI AUTOON JÄTETTÄVÄT ====
 +
<pre>
 +
Duffel Bag 95 L + Small Pad Lock + Nimitietolappu
 +
Folding Backpack 108g
 +
Minigrip-pusseja erikokoisia
 +
Underwear
 +
Casual Shirt + T-shirt
 +
Pants + Shorts
 +
Socks
 
   Gloves
 
   Gloves
   Soap
+
  (Ultra) Down Jacket
   Hair gel
+
  Shoes + Sorel
   Razor + Shaving gel
+
  Toiletry Bag
   Towel
+
   Soap + Case / Shower gel bottle
Bag
+
   Hairwax/gel
Magazines, Books
+
  Deodorantti
   Steel Thermos
+
  Ihovoide
 +
   Razor + Shaving gel / Partakone
 +
  Umbrella 250g
 +
   Towel (Cocoon Ultralight 160g)
 +
  Magazines, Books
 +
   Liinavaatteet
 +
</pre>
  
=== POSSIBLY ===
+
==== POSSIBLY ====
 
<pre>
 
<pre>
 
1-gallon gas cans
 
1-gallon gas cans
 
Athletic tape, width 3 cm - 5 cm
 
Athletic tape, width 3 cm - 5 cm
  Camera + Bag + Spare battery + Memory cards + (Stand)
 
 
Beater (fin. vispilä)
 
Beater (fin. vispilä)
Bivouac sack
+
Camera + Bag + Spare battery + Memory cards + (Stand)
Books
 
 
Cooking spoon
 
Cooking spoon
 
Dipper / dip cup
 
Dipper / dip cup
Rivi 530: Rivi 660:
 
Fish line
 
Fish line
 
Fisherman's twine
 
Fisherman's twine
GPS receiver
 
Haavateippi
 
 
Hand drill
 
Hand drill
 
Hands free compass holder (snowsledcanada.ca)  
 
Hands free compass holder (snowsledcanada.ca)  
 
Handkerchief
 
Handkerchief
 +
Hätärakettilaukaisin 24g + Signal rockets 10g
 
Iskukoukku
 
Iskukoukku
Itseensä tarttuva side, elastinen 6 cm x 4 m ja 8 cm x 4m
 
 
Koneruuvi + Mutteri 3 pr, leveitä, pikaniiteiksi
 
Koneruuvi + Mutteri 3 pr, leveitä, pikaniiteiksi
 
Kädenlämmitin + Lämmitintikkuja
 
Kädenlämmitin + Lämmitintikkuja
Rivi 543: Rivi 671:
 
Muovipurkki, kuivaruoan valmistukseen
 
Muovipurkki, kuivaruoan valmistukseen
 
Myrskylasit
 
Myrskylasit
Mäntysuopa muovipullossa + Minigrip -pussissa
 
 
Nailonremmi
 
Nailonremmi
 
Nails
 
Nails
Palovammaside Sofra-Tulle
+
Onkipakkaus
 
Piece of cork
 
Piece of cork
 
Pieces of leather
 
Pieces of leather
 
Pikaliima / Clue
 
Pikaliima / Clue
 
Pikilankaneula
 
Pikilankaneula
Pot cozy ??mikä suomeksi??
+
Pot Cozy (kattilaeriste)
 
Purjekankaanpala
 
Purjekankaanpala
 
Reppusolki, Vyötärösolki, Lumilukkoja
 
Reppusolki, Vyötärösolki, Lumilukkoja
 
Sharpening stone
 
Sharpening stone
 
Sleeping blindfold (silmäsuoja)
 
Sleeping blindfold (silmäsuoja)
Solar battery recharger
 
 
Storm lantern's wick  
 
Storm lantern's wick  
 +
Stretch Bandage (compression bandage, support bandage, idealside, kompressioside, itseensä tarttuva side)
 
Sulatusrauta
 
Sulatusrauta
 
Tent-pole splices + Extra tent poles
 
Tent-pole splices + Extra tent poles
Rivi 565: Rivi 692:
 
Vapor-barrier liner
 
Vapor-barrier liner
 
Vapor-barrier socks
 
Vapor-barrier socks
Onkipakkaus
+
</pre>
 +
 
 +
=== Esimerkki 1 (alkukesän erävaellus Käsivarren erämaa-alueella (Halti ym.) ===
 +
[[Tiedosto:Kasivarsi2020.jpeg|frame|Kuva kohti Meekonjärven autiotupaa Saijärven suunnasta]]
 +
Varustelista oli käytössä kuuden yön erävaelluksella 17–23.6.2020. Lumien sulamistilanteen johdosta jo'issa oli '''runsaasti''' vettä ja tunturien rinteillä isoja lumilaikkuja/-kenttiä. Lämpötila oli päivisin n. +20 ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta useita päiviä peräkkäin. Ei sadetta, ei itikoita, n. 155 km. Retkeen sisältyi mm. lumella liikkumista (säärystimet), vaativia jokien kahluita (sandaalit) ja joen ylitys uimalla (työntämällä edessä kelluvaa teltanpohja+makuualusta+reppu –lauttaa). Reitti Kilpisjärven retkeilykeskus - Saarijärvi at - Kuonjarjoki at - Meekonjärvi at - (Jogasjärvi at - Porojärvi at) - Taapmajärvi at - Kopmajoki at - Somashytta - Halti - Halti at - Pihtsusjärvi at - Urttashotell - Lossujärvi at - Lossuhytta - Norjan ylänkö - Kilpisjärven retkeilykeskus. Repun paino ilman päällä olevia vaatteita ja kenkiä yhteensä 13,5 kg.
 +
 
 +
<pre>
 +
Rucksack
 +
Waterproof packsack + Stuff Sacks
 +
iPhone + USB cable
 +
Strong Phone Cover + Waterproof Bag
 +
GPS Receiver + Carabiner + Memory Card
 +
(InReach Mini Satellite Communicator + USB cable)
 +
Accu Batteries 6 pc + Case
 +
Solar Charger + Stuff Sack + Small Carabiner 4pc
 +
Wallet + Cash + Cards + Insurance card
 +
Driving Licence + Home Key + Car Keys
 +
Eye Glasses + Case
 +
Survival Kit (repair, emergency)
 +
First-Aid Kit + Stretch Bandage
 +
Reflective Emergency Blanket
 +
Matches
 +
Map(s)
 +
Key flashlight
 +
Swiss Army Knife
 +
Sheath Knife
 +
Compass
 +
Whistle
 +
Compact Signal Launcher + Signal Cartridges
 +
Plastic bag
 +
Trashbag (ziploc freezer bag)
 +
String 5 m, 4 - 5 mm
 +
Ballpoint Pen + Paper
 +
Loo paper + Ziploc freezer bag + Toilet Savett
 +
Personal Water Container
 +
Food + Extra food 1 day
 +
Pocket Towel
 +
Gas Stove
 +
Gas Bottle
 +
Kettle + Lid + Kettle Gripper
 +
Soup-plate + Plastic Spoon
 +
Dishwasher Detergent
 +
Insect Repellent Fluid
 +
Paper Towels
 +
Telescope Walking Pole
 +
Sun Glasses
 +
Sunscreen + Lip Sunscreen
 +
Toiletry Bag (Ziploc freezer bag)
 +
Toothbrush + Toothpaste
 +
Wilderness Wash Soap (Dishwasher Detergent)
 +
Lip salve
 +
Comb
 +
Sanitary Towels
 +
Short Underwear Bottom 2 pc
 +
Bra
 +
Long underwear top thin
 +
(Casual shirt short/long sleeve)
 +
Inner socks
 +
Outer socks 2 pc
 +
Shoes + Shoe Cream
 +
Sandals (toe protected)
 +
Gaiters
 +
Outer trousers + Belt
 +
Fleece jacket
 +
Ultra Down Jacket
 +
Wind- and Rainproof Jacket
 +
Waterproof Over Trousers
 +
Sun-protection Hat
 +
Buff
 +
Beanie
 +
Gloves
 +
T-shirt
 +
Long base layer bottom
 +
Tent
 +
Sleeping Bag + Compression Bag 
 +
Inflatable Foam Pad + Repair Kit
 
</pre>
 
</pre>
  
 
[[Luokka:Matkailu]]
 
[[Luokka:Matkailu]]
 
[[Luokka:Retkeily]]
 
[[Luokka:Retkeily]]

Versio 26. syyskuuta 2020 kello 16.39

Johdanto

Varusteita on hyviä ja huonoja: mitä teet silloin kun laskettelukaverisi jää lumivyöryyn, aloitat kaivamaan ja halpa lumilapiosi katkeaa? Laadukkaat reteilyvarusteet eivät ole välttämättömyys retkeilylle, mutta riskien kasvaessa ne sekä turvaavat retkeä että mahdollistavat nauttia retkestä.

Tällä sivulla on varustevinkkejä koskien matkailua, retkeilyä ja avustustoimintaa.

Muita varustelistoja

Seuraavilta sivuilta löytyy varustelistojen lisäksi tarkempia tietoja ja ohjeita varusteiden valintaan ja käyttöön.

Matkailu- ja retkeilyvarusteet sisältää enemmän retkeily- ja matkavarusteiden tietoja, vertailuja ja vinkkejä.
Matkailu- ja retkeilyvaatteet
Matkavarusteet sisältää ulko– ja kotimaan (loma)matkoille tarkoitetun varusteluettelon.
Tactical vaatteet ja varusteet‎ sisältää paljon vinkkejä vaatetukseen ja varusteisiin.
MPK
Kulkijan varusteet sisältää Bug Out Bag eli SHTF–varustuksen.
Talviretkeily, Geokätköily
Vapepa, Avustustyöntekijän varusteet
Selviytymisvarusteet sisältää selviytymispakkauksen ja selviytymisrasian sekä hälytysvarustuksen ja pelastusvarustuksen.
Ensiapu
Autovarusteet, Moottoripyörävarustus
Kiipeilyvarusteet, Vuoristovarustus, Melonta
Metsästäjän varusteet
Vartija ja järjestyksenvalvoja

SIJOITA

 • Säärystimet. Pitkät säärystimet suojaavat lahkeita ja kenkiä sisäänmeneviltä roskilta ja lumelta niin kesällä kuin talvella. Outdoor Research Crocodiles GoretTex.
 • Kevytuntuvatakki esim. Patagonia Down Sweater Hoody, Patagonia Ultralight Down Jacket, Arc'teryx Thorium, Mountain Hardwear Hooded Ghost Whisperer, Rab Microlight Jacket.
 • Beanie. Arc'teryx Procline Beanie. Tuulenpitävä (windstopper).
 • Mechanix The Original Covert.
 • ResQme rescue tool. Protec Supplies, kts. edellä.
 • Ilmastointiteippi yms.: Varusteet voivat hajota tai tapahtuu jotain muuta yllättävää. Pientä "korjausrasiaa" kannattaa kuljettaa mukana. Tämä ei tarkoita koko rullaa "jesaria".
 • Taskulamppu: Streamlight Stinger, MagLite.
 • Esim. Lumonite Air 1500, Lumonite Compass R (v4).

Esim. Brunton TruArc 10.

  • Lampun kiinnitys liiviin: Esim. Klick Fast Torch Stud ja Klickfast Retrofit Screw on Dock, Protec Supplies, kts. edellä.
 • Muistivihko: Rite in the Rain -tyyppiset paperit mahdollistavat kirjoittamisen paperiin ja muistivihkon lukemisen myös sateella. Käyttökelpoisia ovat myös muovilevyt, joihin voi kirjoittaa useita kertoja.
 • Kynät: Inka Mobile Pen, esim. Protec Supplies, kts. edellä. Kirjoittaminen vaativissa olosuhteissa, sateessa ja pakkasessa.
 • Vapepa- ja ensiaputuotteita myy esim. Punaisen Ristin verkkokauppa. Muutoin varusteita löytyy päivittäistavarakaupoista, retkeily-, turvallisuus-, pelastusalan ym. kivijalkaliikkeistä ja verkkokaupoista Suomesta ja ulkomailta.

Aurinkokennolaturi

 • Ominaisuuksia: Pelkkä auringosta lataava paneeli tai sen lisäksi akku ("virtapankki") yhdessä tai erikseen. Kuinka nopeasti jatkaa lataamista kun aurinko palaa pilven takaa? Paljonko käyttöolosuhteissa todellisuudessa paistaa aurinko ja onko tällöin järkevää olla viratapankki lisänä. Paino. Kestävyys. Ladataanko puhelinta, tietokonetta vai useita laitteita yhtä aikaa. Voiko kuljettaa lentokoneen käsimatkatavaroissa. Latausaika. Onko parempi käyttää puhelimen omaa kaapelia kuin muuta, vaikuttaako latauskatkoksiin. Virtapankki johdottomalla latauksella. Valitse suurempi watti-luku jos vähemmän aurinkoa.
 • Varavirtalähde (Power Bank) suhteen ensimmäinen kysymys, mitä aiot ladata, paljonko tehoa tarvitaan. Kuinka paljon virtaa tarvitaan, ennen kuin varavirtalähde voidaan ladata uudestaan. Tableteille esim. 20000 tai 47000 mAh. Kuika paljon saa painaa. Vedenkestävyys, esim. IP68. Mitä portteja. Pudotuskestävyys. Montako laitetta voi ladata samanaikaisesti.
  • CIGS = Copper Indium Gallium Selenide. ETFE = pinnoite kennojen päällä.
 • Mobile Solar Chargers (MSC) Expedition 20W ETFE CIGS. Muut vaihtoehdot 10W ja 15W. Kokoontaitettava. Arvostelujen mukaan erittäin hyvä retkeilijöille vaativissa olosuhteissa, jotka hakevat kestävyyttä, keveyttä ja tehokkuutta. Esimerkiksi tutkimusmatkat (esim. Antarktis), vuorikiipeily, trekkaus, taktinen jne. Voi ostaa pelkän paneelin tai sen mukana viratapankin. Eri vaihtoehtoja. Huomaa, että valmistajan paketti-sivun kautta edullisempi kuin kerätä paketti aurinkokennolaturisivulta. Suositeltava! Hankittu 15W 5/2020 ja toimi erinomaisesti Käsivarren erämaa-alueella pilvettömässä auringonpaisteessa joko repussa kiinni, autiotuvan seinällä tai maassa lumikentällä. Lataa yllättävän nopeasti jos aurinkoa on vain riittävästi, mutta taas hitaasti pilvettömällä taivaalla. iPhone 6 plus -puhelimen 50 % --> 100 % suorassa auringonpaisteessa alle tunnissa. Kevyt, n. 300 g ja menee hyvin esim. repun sisällä selkäosaa vasten. Vahvan tuntuinen ja iPhonen USB-kaapelin voi suoraan liittää paneelissa olevaan USB-liittimeen.
  • Aqua Trek +10000mAh IP67 tai Aqua Trek +18000mAh IP67 -varavirtalähde.
 • GoalZero Nomad 7 Plus.
 • RAVPower Solar Charger 28W
 • Nekteck Solar Charger 21W
 • Anker PowerPort Solar Lite 2, 21W, 416g. Sekä PowerPort Solar.
 • X-Dragon Solar Charger
 • GoerTek 25000mAh Solar Charger
 • BigBlue 3 28W Solar Charger: USB-C -portti, joka Applen kannettavissa. Paino 666 g, joten esim. perusleireille, matkailuun autolla jne.
 • BioLite SolarPanel 10+
 • ECEEN Solar Charger 13W
 • Foxelli Solar Panel Charger 21W
 • Brunton Solaris
 • ADDTOP Solar Power Bank
 • Blavor Solar Power Bank
 • Dizaul Solar Charger, 5000 mAh

Aurinkovoide

30+

Bothy Bag (Kisu)

Ensiaputarvikkeet

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Ensiapu

GPS, inReach

Ks. GPS

 • Garmin, Magellan

Heittoliina

 • Lundhags Norröra Rescue Line Pro

Häkä-, palo- ja ovihälyttimet

 • Deltronic PS-1241 optinen matkapalovaroitin/-hälytin
  • Lentokoneessa käsimatkatavaroissa ilman paristoa. Niin korkealle kuin mahdollista. Ei ilmastointilaitteen/tuulettimen läheisyyteen, kosteaan, alle +5, yli +38 astetta. Palohälyttimen testaus testipainikeesta kunnes hälyttää tai savulla. Murtokytkin oven ja ovenkarmin väliin. Katossa > 50 cm seinästä. Seinässä 15–20 cm katosta. Esim. ovilevyn päälle yläkulmaan luokkopuolella asennuslevyn avulla. Eri äänet palo- ja murtohälytykselle. Puhdistus imuroimalla ja pyyhkimällä ulkopinta. Pariston kesto n. 1 vuosi. Hälyttimen käyttöikä 10 v.
 • Kidde 10SCO 2in1 -yhdistetty häkä- ja palovaroitin. Joidenkin arvostelujen mukaan ei olisi kestävä.

Jatkorasia

power extension (socket)

 • MutecPower USB Power Strip: Voltage 110–250V, Current 10–16A, Power 4000W, USB output 5V 2.4A, FC, CE, RoHS, kaapelin pituus 2 m. Koko 203 x 112 x 31 mm eli ei ihan pieni. Maadotettu pistoke, katkaisija punaisella valolla. Ylikuumenemissuoja, joka kytkee jatkorasian pois käytöstä ja laukaisee "napin" ulos. Kuivassa ympäristössä käyttöön.
 • Erityisesti myy Saksan Amazon eli .de

Juomapullo ja juomarakko

Juomarakot ks. Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Juomarakko

 • Nalgene 32 oz Wide Mouth (1 L)
 • Nalgene Insulated -juomapullon lämpösuoja
 • Nalgene Easy Sipper Black: Pienentää juomapullon suuta ja helpottaa näin juomista erityisesti juotaessa liikkuvassa ajoneuvossa tms.

Kaasusäiliö

 • Primus Winter Gas ym. lämpötilan mukaan.
 • MSR
 • Kaasusäiliössä (canister) olevan kaasun määrän mittaaminen tapahtuu vaa'alla painon mukaan tai esimerkiksi MSR-kaasusäiliön kyljessä olevan asteikon mukaan (Full - Empty) asettamalla kaasusäiliön veteen, kääntämällä sen pohjan alta ilmakuplat pois ja antamalla sen olla vapaasti vedessä (https://www.youtube.com/watch?v=b-LIavISXqo).
MSR IsoPro Fuel 3.9 oz (4 oz), 110 g, halkaisija X cm. Sopii MSR WindBurner 1.0 L sisään.
MSR IsoPro Fuel 8 oz, 227g, halkaisija X cm.
MSR IsoPro Fuel 16 oz, 450g, halkaisija X cm.
Primus 8.1 oz, 230 g, 460 ml, halkaisija 11 cm, korkeus n. 9 cm.

Kartta

Karttalaukku

 • Ortlieb
 • Tai vedenpitävä kartta.

Keitin

 • Keitintä hankkiessa huomiota kannattaa kiinnittää esim. painoon, kokoon, käytetäänkö tuulisissa olosuhteissa, veden kiehumisnopeuteen, liekin säätömahdollisuuteen (simmer), sisältyykö "piezo" (sytytyskipinän saa aikaiseksi keittimestä itsestään), keittoastian kokoon, retkien käyttölämpötilaan ja olosuhteisiin, polttoaineeseen, ääneen (erityisesti telttaolosuhteissa). Kannattaa huomioida, että liekin ollessa avoin, tuulisissa olosuhteissa liekki yksinkertaisesti sammuu ja myös kuumentuminen on hitaampaa tuulen vaikutuksesta.
 • Laita aina ensin nestettä kattilaan ja vasta sitten kattila keittimelle!
 • Huomaa, että nestekaasukeitin voi tuottaa hengenvaarallista hajutonta hiilimonoksidia. Varo, ettei tuulisuojan käyttäminen kuumenna kaasusäiliötä.
 • Hyviä merkkejä ovat MSR, Primus ja Jetboil.
 • Talvikäyttöön MSR EX, MSR Dragonfly, MSR Whisperlite Universal, Primus
 • Kaasukeitin tuulisiin ja kylmiin olosuhteisiin sekä kaikkeen muuhun retkeilyyn:
  • WindBurner ja Reactor ero: Reactor on suunniteltu vuorikiipeilyyn talvisissa olosuhteissa, jossa vesi sulatetaan lumesta ja vaaditaan tehokasta ja nopeaa keitintä, myös kun halutaan valmistaa ruokaa isommalle porukalle kerralla. Reactorin ruoan keittämiseen ei ole hyvä säätöominaisuuden johdosta. WindBurner on alhaisempi tehokkuudeltaan ja tarkoitettu nopeaksi keveyttä arvostavan retkeilijän keittimeksi vaativiin olosuhteisiin, mutta ei välttämättä niin vaativiin kuin mihin Reactor. WindBurner on suunniteltu enemmän tuulisiin olosuhteisiin. WindBurner kattila on monipuolisempi kuin Reactorin kattila, enemmän keitä ja syö samasta -kattila. WindBurner on enemmän henkilökohtainen keitin kuin Reactor. https://www.msrgear.com/blog/windboiler-vs-reactor-whats-difference
 1. MSR Reactor Stove System: Kokovaihtoehdot; 1 l (430 g), 1.7 l (510 g), 2.5 l (610 g).
 2. MSR WindBurner: Tuulelta suojattu liekki, joka ohjaa lämmön suoraan "kattilan" pohjaan. Voi sytyttää esim. sytkärillä, tulitikulla tai kipinää iskevillä tuluksilla (Strike Igniter). Tuulisissa olosuhteissa sytyttäminen voi olla haastavaa ja tällöin tulitikut, jotka palavat tuulessa voivat olla yksi vaihtoehto! Enemmän tarkoitettu veden keittämiseen kuin ruoan valmistamiseen (huono säätö kaasun määrässä). Lisävarusteita: Ripustusvaijeri (WindBurner Hanging Kit). Kahvipuristin (Coffee Press). Paistinpannu. WindBurnerin kattilat eivät käy Reactor-keittimeen ja päinvastoin. Osat 1) keitin (radiant burner) 2) keittoastia (hard-anonized aluminum pot with integrated heat exchanger) 3) keittoastian vaippa ja kahva (insulated pot cozy with handle) 4) 0.5 l pohjakuppi (bowl) 5) kansi (drinking/straining lid) 6) kaasusäiliön jalusta (canister stand). "Tyyppi höyrypaine-butaani / propaaniseos, keittimessä saa käyttää ainoastaan EN 417 sertifioitua kaasusäiliötä, joka sisältää 80 % isobutaania ja 20 % propaania. – –" tai 70 % butaani ja 30 % propaani. Keittimessä on ylikuumenemissuoja, jonka voi nollata vasta 5 minuutin kuluttua. Kierrä liekinsäätöventtiiliä 2 kierrosta auki, työnnä kaasusäiliön lisäjalustan jalka sekoitusputkeen johtavaan aukkoon, kierrä jalkaa myötäpäivään kunnes messinkisuutin naksahtaa alas.
  1. Personal Stove System: 1 l kattila, paino 462 g. Suositeltava! Power 7 000 BTU/h (nominal heat, input rate). Stove Orifice Size 0.30 mm. Litran kiehumisaika 4:24 minuuttia. Mukin sisään mahtuu 4-oz (113g) kaasusäiliö, mutta ei "normaali" 8.1-oz (230g) säiliö, jonka halkaisija on 11 cm. Tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, mutta voi ostaa esim. lisänä useamman kattilaosan ja käyttää yhtä poltinta.
  2. Duo Stove System: 1,8 l kattila (Duo Pot), pakkauspaino 610 g.
  3. Group Stove System: 2.5 l kattila, pakkauspaino 600 g.

Kello

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Kello

Kiikarit

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Kiikarit

Kirjoitusvälineet

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Kirjoitusvälineet

Kirves

Ks. Kirves

Kompassi

Katso sivu Suunnistus#Kompassi

Kotelot ja taskut

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Reput, laukut, taskut. kotelot

Kypärä

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Pelastus yms. suojakypärät

Laavu

Ks. Laavu

Laukku

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Reput, laukut, taskut. kotelot

 • Olkalaukku
  • [1]: Hyvä laadukas nahkalaukkuvalikoima, vajaa viikon toimitusaika Suomeen, ei ilmaista toimitusta (2/2020). Esim. Chesterfield Leather Laptop Bag Black Ryan: huomioi, että kyseessä ei ole aivan pieni ja siro nahkalaukku.
 • Vetoketjun korjaus: Paina kärkipihdeillä vetoketjun vetosuunnassa takaa kummaltakin sivulta "liepeitä" yhteen. Paina varovasti, ettei vetoketjusta tule liian kireä.

Lompakko

 • RFIDsafe RFID Blocking Compact Travel Organizer

Lukko

 • Travel Sentry Approved (TSA) lukot lentokenttäviranomainen saa auki, joten mahdollisen tarkastuksen jälkeen lukko suljetaan eikä laukku jää avoimeksi rikotun lukon johdosta.

Numeroriippulukot

 • Pacsafe Prosafe 700 TSA Combination Padlock: Laadukkaan oloinen lukko. Numeroyhdistelmän vaihtaminen; 1) Avaa lukko olemassa-olevalla numerolla 2) käännä sanka 180 astetta vastakkaiseen suuntaan 3) paina sanka alas ja samalla käännä 90 astetta 4) aseta uusi numero 5) käännä sanka 90 astetta takaisin kohdan 2 asentoon 6) vedä sanka ylös.

Makuualusta

Makuualustat voidaan luokitella kolmeen luokkaan: umpisolumuoviset, puhallettavat ilmatäytteiset ja itsestään täyttyvät ilmatäytteiset. Lähtökohtaisesti laadukkaat ilmatäytteiset eristävät lumen päällä riittävästi, mutta umpisolualustaa voidaan käyttää alla. Toisaalta ainoastaan umpisolumuovisenkin alustan päällä saattaa tarjeta nukkua. Ilmatäytteisten osalta merkittävimmät tuotemerkit ovat Therm-a-Rest ja Exped. Kuten kaikessa retkeilyssä, painolla on merkitystä. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun ilmatäytteisen saa alkaen 570 g painosta aina 1400 g asti. Alustaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota nk. R-arvoon (R-value), jossa talvialustoilla se on noin 4.9 - 8 välillä. Osassa ilmatäytteisiä on sisällä höyheniä lisäämässä eristystä. Yleensäkin mitä paremmin ilman liikkuminen alustan sisällä on estetty kylkeä käännettäessä, sen lämpimämpi se on. Merkintä esim. "LW" tarkoittaa L Wide eli alusta on normaalialustaa pitempi ja leveämpi.

 • Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja alustoja vuonna 2017 voisi olla esim. Therm-a-Rest NeoAir Xtherm, Exped SynMat Winterlite, Therm-a-Rest NeoAir Xlite, Exped Downmat 7 ja 9, Exped Synmat 7 ja 9, Exped Downmat TT 9, Exped Downmat XP 9.
  • Therm-a-Rest NeoAir Xtherm (2017). Paketissa alusta, säilytyspussi + "täyttöpussi". Painavat 580 + 52 g. Makuualusta "ritisee". Kiinnitä täyttöpussi venttiiliin ja ota pussi ilmaa täyteen ja esimerkiksi rypistä pussin suu tiiviisti nyrkin sisälle ja lähde painamaan ilmaa alustaan.

Makuupussi

 • Makuupussin valinnassa vaihtoehtoina ovat tietysti retkeilyyn tarkoitetut makuupussit, mutta myös sotilaskäyttöön suunnitellut.
 • Huomioon otettavia seikkoja: Materiaalit, materiaalien äänekkyys, alin mukavuuskäyttölämpötila, käyttötarkoitus, pintamateriaalin kosteudenvastustus, väri, muoto, pituus, vetoketju, paino, höyhentä vai polyesteriä.

Taktinen makuupussi

 • Carinthia. Puolustusvoiminen käyttämä merkki. Katso myös makuupussin päälle vedettävät Carinthian Bivy Bag:it.
  • Survival Down 1000: 90/10 hanhen höyhentä. Ulkopinta polyamidia. Väi oliivi. Paino L-koko 1,8 kg. -20 C Com. limit (ISO 23537-1/EN 13537). Makuupussia voi käyttää takkina eli kädet saa ulos sivuissa olevista aukoista ja käsien suojana on kangas ja kämmenien suojana peukalon ympäri menevä resori. Alaosan voi kiinnittää ylöspäin takamuksen taakse niin, että kävely vetskari alaosasta alasvedetty ja jalat sitä kautta ulostyönnettynä pussi päällä. Kompressiopussi.
 • Snugpak
 • Kelty

Kesämakuupussi

Kolmen vuodenajan makuupussi

Neljän vuodenajan makuupussi (talvimakuupussi)

 • Mountain Equipment: Vuorikiipeilyyn ja muuhun vaativaan. Löytyy makuupusseja, joissa päällinen on Gore-Texiä, esim. Iceline. Värit eivät kuitenkaan taktisia.
 • Marmot CWM, Feathered Friends Snow goose EX -40, PHD Diamir 1200 Down

Makuupussin liner-pussi

Makuupussin päälipussi (Bivy Bag=

 • Esimerkiksi tiedustelutehtävissä, vuorikiipeilyssä ja tavallisessa retkeilyssä vedenpitävä Gore-Tex "suojapussi" vedetään makuupussin päälle ja näin yöpymiseen ei tarvita telttaa tai muuta suojaa.
 • Carinthia Combat

Muistikortti

 • MicroSD
  • koko 11 x 15 x 1 mm. Pakkauksen mukana esim. SD-adapteri. Toimintalämpötila esim. -25 - 85 Celcius ja varastolämpötila -40 - 85 Celcius.
  • tallennustila: esim. 32GB eli 32 Gt. Selvitä GPS:n spekseistä, kuinka suuren kortin laitteeseen voi asentaa.
  • UHS (Ultra High Speed): Kortin liitäntärajapinnan tiedonsiirtonopeus, esim. numero 3 U-kirjaimen sisässä. UHS-I: enintään 104 MB/s, UHS-II enintään 312 MB/s, UHS-III enintään ?. UHS-I on verrattavissa CLASS 10. Nopein UHS-III. Kuvien tallentaminen vaatii nopeutta! ?Siirtonopeus U1 vähintään 10 MB/s, U3 vähintään 30 MB/s.?
  • nopeusluokka (speed class): esim. avonaisen ympyrän sisässä 10 eli CLASS 10, vähintään 10 MB/s luku- ja kirjoitusnopeus eli numero ilmaisee vähimmäiskirjoitusnopeuden. Merkityksetön arvo jo vuoden 2019 korteissa.
  • Videonopeusluokka: Esim. V30 minimisiirtonopeus 30 MB/s.
  • kortin tyyppi: esim. microSD XC
  • lukunopeus (R): esim. 100 MB/s
  • kirjoitusnopeus (W): esim. 90 MB/s. Kuinka nopeasti kortille tallentaminen tapahtuu. Mitä suurempi luku, sitä nopeammin. Kameroissa suurempi kirjoitusnopeus on tärkeämpää kuin lukunopeus.
  • SDHC (Secure Digital High Capacity): muistikapasiteetti
  • SDXC (eXtended Capacity): laajennettu muistikapasiteetti. Laitteen täytyy sopia vähintää 64 GB-muistikortille.
 • SD
  • koko 24 x 32 x 2.1 mm
 • MiniSD
  • koko 2 cm.
 • HD

Muki

Kathmandu Coffee Plunger Mug

Naru

 • Paracord 4mm

Ovilukko

 • Lifeventure Travel Door Lock
  • 1) Laita "nipukka" oven karmin lukon reikään 2) sulje ovi 3) työnnä kaareva osa ovilevyn (kahvan) puolelta ja kiristä ovi karmin huullosta vasten.

Paristot, akut, laturit

Varavirtalähde: Ks. otsikko Aurinkokennolaturi

 • AA on normaalikokoinen sormiparisto ja AAA siitä ohuempi, se pienin.
 • NiMH-akkuparisto soveltuu hyvin GPS-käyttöön. Tarvitaan laturi, esim. Varta LCD Charger. NiMH ei ole yhteensopiva esim. Li-Ion -akkujen kanssa!
 • Li-Ion eli litiumioni-akku.
 • Litiumakut soveltuvat alhaisiin lämpötiloihin.
 • LSD (Low Self Discharge) eli akkuparisto, joka ei käytännössä juurikaan purkaudu itsestään.
 • Alkaliparistot saattavat haljeta kuumassa. Niiden kapasiteetti myös heikkenee lämpötilan laskiessa.
 • Käyttöaikaan vaikuttavat mm.: taustavalon kirkkaus ja aikakatkaisu, taskulampun kirkkaus ja vilkkumistiheys, akunsäästötila, virransäästötila, langaton yhteys (Wi-Fi), Bluetooth, päällekkäiset satelliittijärjestelmät.

Laturi

 • Laturi ei tunnista akkua: 1) onko akku laturissa oikein päin? 2) onko akku varmasti laturissa paikoillaan eli navat koskettavat toisiaan eikä napoihin akussa tai laturissa ole kertynyt likaa tms.? 3) onko akku purkautunut niin tyhjäksi, että laturi ei pysty lataamaan sitä: tällöin kannattaa kokeilla jotain toista laturia tai ladata akkua vajaa 15 sekuntia toisella samanlaisella akkuparistolla (esim. NiMH 2400 - NiMH 2400 kytkemällä sähköjohdoilla hetkeksi plus-navat toisiinsa ja minus-navat toisiinsa.

Pilli

Pissapullo

 • Nalgene Everyday 1 L, Nalgene Cantene 48 ounce, Nalgene HDPE-pullo, HydraPak Stash 1 L
 • SheWee, Whiz Freedom

Polttoainepullo

 • Primus, MSR, Sigg

Puhdistettu bensiini

Polttoainetta voi tilata myös esim. saksalaisista verkkokaupoista (2017).

 • Primus Powerfuel

Pullot ja purkit

 • Pienet pullot
  • Nalgene Small Travel Kit

Radiopuhelin

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Radiopuhelin

Rahasäilöt

 • True Utility CashStash: 2 cm pitkä putkilo avainten sekaan, johon saa rullattua yhden setelin. Vedenpitävä ja alumiinista valmistettu. Mukana pieni klipsi, jonka ymprile seteli kääritään. Kelluva. 1) Taita seteli pituussuunnassa keskeltä ja uudestaan pituussuunnassa taitetun keskeltä 2) Laita klipsi setelin toiseen reunaan hiukan irti reunasta 3) rullaa seteli klipsin ympärille 4) työnnä putkiloon ja kierrä kansi kiinni kuitenkaan vioittamatta neopreenista o-rengasta.

Reissukassi

 • Ortlieb Duffle, Osprey Transporter, The North Face Base Camp Duffel, Patagonia Blac Hole Duffel

Reppu, Rosna, Anatomikki, Rinkka

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Reput, laukut, taskut. kotelot

"Kevytreput"

Packable Daypack

https://www.neverendingvoyage.com/best-packable-daypack-travel

Repunsuoja

Riippumatto

 • Warbonnet: Blackbird XLC ym. Suositeltava esim. Warbonnet Blackbird XLC 1.7 Double Layer + Winter Top + Superfly Tarp.

Ruokailuvälineet

Kattilat

 • MSR Alpine 2 Pot Set
 • MSR Quick 2 System
 • Koke Willy

Astiat

Kahvisuodatin

 • Hario V60 Plastic Coffee Dripper

Kuksa

Ks. Kuksa

Muki

Peilit

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Peilit

Sateenvarjo

 • Senz: Kestää erittäin kovaa tuulta! Aerodynaaminen muoto, joka hakeutuu tuulen mukaan kun sateenvarjon annetaan pyörähtää kämmenessä. Muita jalankulkijoita suojaavat kaarien kärjet. UV50+ -suoja. Vajaan viikon toimitusaika Suomeen (2/2020).
  • KÄYTTÖ: 1) Avaa varjo pitkä sivu alaspäin osoittaen suoraan tuuleen 2) nosta varjo pystyyn yhdellä kädellä ja höllää sormia, jotta varjo pyörähtää parhaimpaan asentoon eli lyhyt sivu tuulta kohden 3) anna lyhyen sivun osoittaa edestä päin tuullessa tuuleen päin ja suojaa pääsi pitkän sivun alla 4) sivutuulessa anna myös lyhyen sivun olla tuuleen päin 5) takaa puhaltavassa tuulessa anna varjon pitkän sivun painautua alaspäin selkää vasten 6) tuulen iskiessä varjoon alhaaltapäin, älä vedä varjoa väkisin takaisin 7) pidä aina varjosta kiinni yhdellä kädellä. https://www.senz.com/tips-tricks
  • KÄYTÖN JÄLKEEN: 1) Anna kuivua 2) nosta varjo pystyyn ja ojenna siivekkeet siististi sivuille 3) käännä varjo vaakatasoon logo osoittamaan ylöspäin ja työnnä kaikki siivekkeet itsestäsi poispäin osoittamaan suoraksi "taaksepäin, kello kuuteen" samalla nostaen varjo pystyyn 4) kiristä toisella kädellä siivekkeiden tyvi runkoa vasten ja toisella kädellä kääri siivekkeet myötäpäivään ja sulje tarranauhalla 5) aseta suojapussiin.
  • Senz Manual: Kokoonmenevä, avataan ja suljetaan käsin, 322 g, pituus suljettuna 28,2 cm.
  • Senz Automatic: Kokoonmenevä, avataan ja suljetaan napista, 360g, pituus suljettuna 28,2 cm.
  • Senz Automatic Deluxe: Kokoonmenevä, avataan ja suljetaan napista, 100 km/t asti, 440 g, pituus suljettuna 28,5 cm.
  • Senz Original: Tuulenkestävyys 100 km/t, 440g, ei kokoonpainettava, pituus 79 cm.
  • Senz Micro:
 • REI Co-op Travel Umbrella (poistunut ilmeisesti markkinoilta)

Suojalasit

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Suojalasit

Suojanaamari

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Suojanaamari

Sytyke

 • Fuel, Compressed, Trioxane
  • NSN: 9110-00-263-9865. MIL-F-10805D. Van Brode Milling Co., Inc. Clinton, Mass., U.S.A. 01510
  • Palan pituus 3" eli n. 7,5 cm ja katkaistavissa kolmeen osaan. Paino 30 g. Palaa 7–9 minuuttia. Vedenpitävässä paketissa. Soveltuu Esbit-keittimiin ja nuotion sytyttämiseen.
  • Poista kaikki irtonainen jauhe sytykkeestä ennen sytyttämistä. Syttyy heti liekistä. Poltetaan 1/3 tai enemmän palasta noin 5 cm kuumennettavan astian alla. Käyttämättä jääneen palan voi säilöä tiiviisti suljetussa kääreessä.

Sytytin

stendari, sytkäri

 • Zippo
  • Flint = sytytinkivi, wick = "sydänlanka"
  • Kiven vaihto: Tavanomaisessa käytössä muutaman viikon välein. Kipinää ei siis synny kun sytytinkivi (flint) kuluu loppuun ja jousen päässä oleva messinki ottaa kiinni pyöritettävään osaan. Jousen päässä oleva messinkinen osa ei siis ole sytytinkivi! 1) Kierrä sisäosan pohjassa oleva ruuvi auki ja varo ettei ruuvi jousineen pongahda kadoksiin 2) käännä sisäosa alaspäin ja kopistele sytyttimen kulmaa jotain kovaa vasten jotta reiästä tulee vanha sytytinkiven pala ja/tai murut pois, tarvittaessa irrota jumittunut esim. suoristetulla paperiliittimellä 3) Laita yksi uusi kivi pohjasta reikään 4) Kierrä jousi ja ruuviosa paikoilleen käsin tiukkaan 5) Jos sytytinpyörä takkuilee, pyöritä pari kertaa vastakkaiseen suuntaan 6) Säilytä varasytytinkiveä pohjassa olevan huovan alla.

Teltta

 • Telttaa valittaessa huomiota voi kiinnittää esim. kuinka monta henkilöä teltassa on tarkoitus yöpyä, minkälaisissa olosuhteissa yövytään (tuuli, lämpötila), miten teltan tuuletus on järjestetty, materiaalit, paino, muoto, hinta.
 • Talvella umpisolumuovi teltan pohjalle 3, 10 tai 15 mm. Esim. Etolasta.

Kevyet teltat

Soveltuvat pääasiassa ylävuoristoon, mutta käyvät myös perusretkille. Huomaa keveys, alle 2 kg.

 • 5/2020: Kevyet vuoristoteltat 2020.png

Mountain Hardwear AC™ 2 Tent

 • Hankittu 5/2020 verkkokaupasta eXXpozed hintaan 607 e + postikulut Suomeen 9,90 e. Paranneltu versio mallista Direkt 2. Testattu Käsivarren erämaa-alueen kuuden yön vaelluksella 6/2020.

Mountain Hardwear AC 2 Mountain Hardwear AC 2 Mountain Hardwear AC 2

 • Telttaa testattiin 6/2020 tehdyllä yksinerävaelluksella kuuden yön ajan Käsivarren erämaa-alueella. Teltan tuuletus toimi sekä joen varressa lämpimässä että 900 metrin korkeudessa lumikentällä aurinkoisina päivinä ja öinä erinomaisesti. Sisäseinät eivät kostuneet. Oven voi jättää lisäksi auki yläreunasta hyttysverkolle lisäten tuuletuskapasiteettia ja nukkua pää oven puolella. Yksin retkeiltäessä telttaan mahtuu hyvin reppu ja tavarat, mutta kahden nukkuessa, varusteet eivät mahdu telttaan sisälle, jolloin tätä mallia käytettäessä tulee lisäosan, absidin (vestibule), hankinta tarpeelliseksi tai muulla keinoin suojata varusteet ulkona. Teltan pystyttäminen on nopeaa ja helppoa. Kaaret ovat laadukkaita. Teltta mahtuu pienelle alueelle ja sivuseinien kiinnityspisteillä teltan sisätilaa saa lisättyä. Seinissä on sisäpuolella valkoinen pinta, joka estää valon pääsyä telttaan, joten teltassa on hämärämpää auringon paistaessa. Sisätilassa mahtuu ainakin 185 cm henkilö hyvin istumaan ja oviaukossa on helppo seistä ja astua ulos. Toisaalta oviaukko avatessa sataa myös veden suoraan sisään. Teltassa istuessa oviaukosta hoitaa helposti keitintä teltan edessä. 185 cm henkilölle teltan pituus on jämpti, joten tarvittaessa jos teltan sisäpinta sisältä kostuu, kostunee makuupussikin, joten makuupussin materiaaliin voisi tällöin kiinnittää huomiota. Ainoa kostuminen nähtiin MH-logon kohdalla sisäpinnassa takaseinällä nukuttaessa alhaalla joen varressa ja pää takaseinän puolella. Teltan pohja on täysin vedenpitävä, mutta erittäin suositeltavaa on käyttää suojaavaa lisävarusteena saatavaa footprinttiä tai esim. paksumpaa avaruushuopaa. Teltasta saa tehtyä myös yhden repun rinkkalautan, jota voi työntää vesistön yli uitaessa (sisälle ilmatäytteinen makuualusta ja reppu, ovi kiinni ja pohjakiinnikkeiden sitominen yhteen. Ensikokemus hyvässä aurinkoisessa säässä, pienessä sateessa ja 0–900 metrin korkeuksissa oli erittäin positiivinen. Paino on noin 1,7 kg. Teltta soveltuu siis erittäin hyvin myös esim. Lapin erävaellukselle yhden henkilön käyttöön silloin, kun keveyteen halutaan kiinnittää huomiota, mutta samalla haetaan kaikkiin Käsivarren olosuhteisiin sopivaa telttaa kaikkina vuodenaikoina.
 • Narujen käyttö (guy out points): Tuulesta riippuen. Heikossa tuulessa teltan alakulmat (kaarien päiden kiinnityspisteet) voi jättää kiinnittämättä vaan sen sijaan kiinnitä naruilla kaarien kiinnityspisteistä polvenkorkeudelta. Sekä sivuseinät lisäten teltan sisätilaa ja estämästä teltan seinän "paukkumista" kovassa tuulessa. https://backpackinglight.com/forums/topic/guying-out-mountain-hardwear-direkt-2
 • "Welcome to your new hme. Please enjoy your time in the mountains, desert or wherever you have chosen to escape to. We hope you ski, climb, hike, bike, or do whatever you do until you cannot lift your legs and arms anymore; then crawl into this beautiful sanctuary and rest until you do it again tomorrow."
 • "Tent Care instructions: Mildew smells and you probably smell bad enough, so make sure you never store your tent while it is dirty and/or damp. If you do, mildew will form and ruin the waterproof coating of your tent."
 • "Cleaning your tent: NEVER MACHINE WASH OR DRY YOUR TENT. For localized cleaning, use a sponge and warm water. When cleaning the entire tent in a tub [bathtub] of cold water, use a sponge with water and non detergent soap. Never use hot water, bleach, dish washing soap, pre soaking solutions or spot removers. Pitch your tent in the shade or line dry only."
 • "Ultraviolet (UV) light: Pitch your tent in the shade if possible. UV light will damage nylon, polyester and polyurethane coatings. Careful sight selection, avoidance of extended periods of sun (especially at high altitude) will increase the life of your tent."
 • "WARNING KEEP ALL FLAME AND HEAT SOURCES AWAY FROM THIS TENT FABRIC. This tent is NOT made with flame-resistant fabric. It is NOT fireproof. The fabric will burn if left in continuous contact with a flame source. The fabric on this tent may NOT meet CPAI-84 specifications."
 • "NO FIRE Never place your stove, campfire, or other flame source in or near your tent. Never cook, light, or refuel a stove or any other heat source inside your tent. Death by suffocation and/or serious burns are possible. Do not smoke or store flammable liquids inside a tent."
 • "VENTILATION Maintain adequate ventilation inside your tent at all times. Death by suffocation is possible."
 • "ANCHOR Achor your tent properly at all times to prevent loss or injury to the tent or occupants."
 • "CAMPSITE CHOICE Carefully consider the possibility of falling rocks or tree limbs, lightning strikes, flash floods, avalanches, strong winds and other objective hazards when choosing a campsite to prevent loss or injury to the tent or occupants. Build campfires downwind and several meters away from a tent and extinguish fire completely before retiring."
 • "LANTERNS Exercise extreme caution when using fuel powered lanterns or heaters inside a tent and use battery operated lanterns whenever possible. Extinguish or turn off all lanterns before going to sleep."
 • "If you do not understand any part of this warning, call Mountain Hardwear at XXX before using this tent."

Telttalyhty

Toalettilaukku

toiletry bag, washbag, dopp kit

 • Ominaisuuksia mm. kestävyys, keveys, koko, vedenpitävä materiaali, kestävillä vetoketjulla sulkeminen, helppo pestä, kuivamisnopeus, mahdollisuus laittaa koukusta roikkumaan, taskuja, sopiva koko, läpinäkyvä pussi lentokenttätarkastuksia varten, peili, estää vuotavien leviämisen. Hyvästä toalettilaukusta ei tipu tavarat matkalle ja torakat ryömi sisään. Hankintaa ennen kannattaa kerätä tarvikkeet mitä laukussa aikoo kuljettaa ja arvioida kokoa.
 • Osprey
  • UltraLight Washbag Zip: Kevyt, peili, läpinäkyvä pussi, 120g, sulkeutuu ympäriinsä vetoketjulla. Suositeltava!
  • UltraLight Washbag Roll
  • UltraLight Washbag Padded
  • UltraLight Roll Organizer: Isompi kuin Zip.
  • UltraLight Toiletry Kit: Isompi kuin Roll.
 • Nomatic Toiletry Bag 2.0: Hyvät vedenpitävät vetoketjut. Suositeltava!
 • Eagle Creek
  • Pack-It Wallaby Toiletry Organizer
  • Pack-It Specter Quick Trip Toiletry Bag
  • Specter On Board Toiletry Organizer
 • REI
  • Co-op Shower Roll: Suositeltava!
 • Arc'teryx Index: Läpinäkyvä päälitasku.
 • Sea to Summit
  • TravellingLight Hanging Toiletry Bag: Vetoketju jumittelee. Kevyt.
  • Travel Bag
 • Active Roots Hanging Toiletry Bag: Mahtuu paljon.
 • Victorinox
 • Maxpedition Aftermath Compact Toiletries
 • L.L. Bean
 • Deuter
 • Cargo Works EDC
 • Heimplanet Monolith
 • MIS Mil-Spec Mesh Toiletry Bag
 • Patagonia Black Hole Cube

Tulitikut

 • Myrskytulitikut
  • Amazonin arvostelujen mukaan ei ole löydetty vielä tilaamisen arvoisia vettä kestäviä ja kovassa tuulessa palavia tulitikkuja:
  • UCO Unisex's Storm Proof Match Kit: 25 kpl ja 3 raapaisupintaa ja muovikotelo. Toimivat kovassa tuulessa. Jatkaa palamista veteen upottamisen jälkeen. Raapaisupaperi ei toimi märkänä.
  • Esimerkiksi MSR WindBurner sytyttämiseen tuulisissa olosuhteissa.
  • Lifesystems Windproof Matches: paloaika n. 20 s. Jatkaa palamista veteen upottamisen jälkeen. Pakkaus 75 x 36, paino 60g.
  • BCB Design All Weather Survival Match Pot: Lyhyitä, 25 kpl, Pakkaus 75 x 36 mm. NATO-hyväksytty. Amazonin arvostelujen mukaan palaa vain 1–2 sekuntia ja toimivat lähinnä kuivana. Raapaisupaperi ei toimi märkänä.
  • Savotta Myrskytulitikut
  • Retki-myrskytikku: pituus 90 mm. Palaa veden alla.
  • MTX Outdoor myrskytulitikut: pituus 90 mm. Palaa veden alla.
  • UCO Survival Hurricane Match Kit myrskytulitikut: pituus 54 mm, paloaika 12 s. Ei pala veden alla.
  • Varuste.net isot myrskytulitikut:
  • Coghlans myrskytulitikut: Kestää kastumista ennen sytyttämistä, mutta vain tuulta normaalin tulitikun lailla.

Tyyny

 • Joutsen matkatyyny

Tyynyliina

Kts. Ompelu#Retkityynyliina

Twetwer4.jpg

Microfleecekankaasta ommeltu noin 35 x 45 cm kokoinen tyynyliina, johon on helppo sujauttaa sisälle vaatteita ja sopii makuupussin sisäpuolelle. Katso ompeluohje sivulta Ompelu.

Valaisin

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Valaisimet

Vedenpuhdistus

Vedenpuhdistin

Vedenpuhdistusnesteet

Vedenpuhdistustabletit

 • Katadyn Micropur Forte MF 1T -vedenpuhdistustabletti
  • 1 tbl 1 litra kirkas vesi 30 min bakteerit ja virukset. 120 min siimaeliöt, protozoonit (esim. giardia) ja alle 10 C vesi. Ärsyttää silmiä, huuhdo vedellä useita minuutteja. Suojaa veden 6 kk. Trokloseeninatrium 99.8 mg/g, hopea 1.8 mg/g.
 • Oasis vedenpuhdistustabletti
  • Bakteerit, virukset ja alkueläimet.
  • 1 tabletti 1 litraan vettä.
  • NATO hyväksyntä: NSN-6850-99-2589157

Veitset

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Veitset

Voiteet

 • climb On -sarjan tuotteet. Esim. kiipeilijöille Climb On! Bar tai Climb On! Creme.

Linkkejä

Ks. Tactical vaatteet ja varusteet#Linkkejät

Liikkeitä

Retkivarustelista

Seuraavilta sivuilta löytyy varustelistojen lisäksi tarkempia tietoja ja ohjeita varusteiden valintaan ja käyttöön.

Matkailu- ja retkeilyvarusteet sisältää enemmän retkeily- ja matkavarusteiden tietoja, vertailuja ja vinkkejä.
Matkailu- ja retkeilyvaatteet
Matkavarusteet sisältää ulko– ja kotimaan (loma)matkoille tarkoitetun varusteluettelon.
Tactical vaatteet ja varusteet‎ sisältää paljon vinkkejä vaatetukseen ja varusteisiin.
MPK
Kulkijan varusteet sisältää Bug Out Bag eli SHTF–varustuksen.
Talviretkeily, Geokätköily
Vapepa, Avustustyöntekijän varusteet
Selviytymisvarusteet sisältää selviytymispakkauksen ja selviytymisrasian sekä hälytysvarustuksen ja pelastusvarustuksen.
Ensiapu
Autovarusteet, Moottoripyörävarustus
Kiipeilyvarusteet, Vuoristovarustus, Melonta
Metsästäjän varusteet
Vartija ja järjestyksenvalvoja

ONE DAY OR GUIDING (päivitetty 27.6.2020)

Oheista retkivarustusta on käytetty lukemattomilla retkillä, ammattimaisessa eräopastoiminnassa ja matkoilla kotimaassa ja ulkomailla päiväntasaajan pohjoispuolella. Listalta on poimittu matkan luonteen mukaan tarvittavat varusteet. Erityisesti sisennetyt varusteet ovat valinnaisia.

Day-pack 20-35L / Rucksack (Arcteryx 650g, NorthFace 2224g)
Repun sadesuoja 168g
Folding Backpack 108g
Waterproof packsacks (harmaa iso 142g) + Stuff Sacks 20g/pc.
iPhone 174g + USB-cord 48g + Charger 26g + Car charger 10g + Headphones 12g
Vahva puhelinkotelo 72g + Vedenpitävä pussi
GPS Receiver + USB-kaapeli 30g + Karabiini + Muistikortti
Garmin inReach Mini + Cable
Akkuparisto 30g/pc. + Laturi + Laturijohto + Kotelo 14g
Solar Charger 286g + Stuff Sack 20g + Carabiner 4pc 16g + Seinänaulat 4pc
Wallet (Spec.-Ops 88g, Lifeventure 54g) + Coins + Cash + Cards + Bank numbers + Insurance cards
Driving Licence + Home Key + Car Key + Spare Car Key 
 Tickets
Eye Glasses 34g + Kotelo 28g + Liina (+ Contacts + Silmätipat)
Selviytymispakkaus
First-Aid Kit (EA-tasku)
Reflective Emergency Blanket 338g / Avaruuspeite 56g
Matches 50 pc./week T 100 pc./week (aski 10g) + Butane lighter + Spare matches
  Fire starter. Birch bark, tervas
Maps 40g + Map Case 66g
Watch + Adventurer Watch + Alarm Clock + Batteries
Flashlight + Batteries 2 series/week + Spare bulb 2 + Key flashlight 36g + Charger Cable
Headlamp 52g + Akku 50g + Charger Cable 16g + Otsapanta + Kiinnikket + Kotelo 24g
Multi-Use Tool 268g + Swiss Army Knife Champ 182g + Vyökotelo 22g
Sheath Knife
Compass 54g + Neck Compass
Whistle (selviytymispakkaus)
Kuksa 90g + Carabineer small 12g / Plastic mug / Metal mug
Steel Spoon 24g + Plastic Spoon 10g
Plastic bag 20g
String 5 m, 4 - 5 mm
Pencil + Ballpoint Pen 18g + Paper + Drawing pen + Notepad 50g / Waterproof paper
Loo paper; half /week, soft, in Ziploc freezer bag + Toilet Savett
Personal water container (Nalgene 180g) + Lämpösuoja / Juomapussi + Letku
  Steel thermos
  Portable Water Purifier (300g) + Filter Replacements
Food (valmisruokapss 150g)
Extra food 1 day
Extra clothing
Carabineers
GoTubb Repair Kit (ks. LISTA)
  Axe + Blade cover + Saw
  Insulated pad
  Vedenpitävä muovikotelo
  Binoculars
  Pocket Towel
  Kiinnitysremmi 32g
  Rope 25m 4mm, kesto 400 - 500kg
  MSR WindBurner XXXg / Gas Stove 108g / Primus Multifuel Stove + Fuel Container
  + Wind Screen 78g + Stove Pad + Stove Tools and Spare Parts
  Gas summer 50g/person/day / Refined gasoline + Fuel filter
  Trangia + Marinol Summer 0,5 l/week + water 8%, Autumn 0,7 l/week, Winter l/week + Fuel bottle 1 L + Säilytyspussi
  (Fire) Kettle 1 - 2 pc. (MSR pieni 134g, iso 202g) + Lid (MSR 74g) + Kettle gripper (MSR 38g) + Nuotiokoukku + Frying Pan
  Soup-plate (MSR 58g) / Kuuppa
  Wooden splint + Ladle
  Coffee-pot
  Dish Brush (MSR 22g) / Sponge / Scrubber (fin .karhunkieli )
  Dishwasher detergent 52g
  Ruoanlaittopeite = kolmioliina
  Plastic bottle + Alcohol
  Insect repellent fluid
  Paper towels
  Telescope Walking Pole(s) 294g
  Sunglasses + Spare sunglasses + Mountain Glasses
  Sunscreen (60g/tb), Zinc oxide + Lip Care SPF 25 + Kookosöljy
  Snow shovel, Avy Beacon, Probe
  Jäänaskalit
  Straight candle 2 pc. / week / Lämpökynttilä
  Ahkio
  Skies + Ski sticks + Skins
  Suksipussi, osoitelappu meno- ja paluumatkalle
  Waxes; Paraffin + Pitovoiteet + Liisteri / Skins
  Skiing spare parts = Screws, ski binding, Varakärki, Ski-pole basket (varasompa), Lukkosula
  Clother pegs (biking)
  P-bottle (pissaplo)

TOILETRY KIT

Toiletry Bag / Minigrip
Toothbrush 14g + Toothpaste 32g + Kotelo + Floss
Wilderness Wash / Soap + Case / Shower Gel + Shampoo (+ Hoitoaine)
Lip salve 20g, nutrient (fin. hoitava) / UV-protection / mountain
Comb 10g + Hair Wax

CLOTHING SUMMER

Short underwear bottom 55g
Long underwear top thin 176g/thick 250g
Casual shirt long sleeve / short sleeve 176g
Inner socks 45g
Outer socks 60g
Shoes (Asolo 1288g) + Shoe cream / Rubber boots / Running sneakers + Teltan kenkäalusta
Gaiters (short 128g)
Outer trousers (Arcteryx 364g) + Belt 116g
Fleece jacket (Patagonia 550g)
Sun-protection hat (stetsoni 160g) / Peaked cap
  Shorts

SPARE
Short underwear bottom 
T-shirt light color
Pullover / Sweater
Socks outer (+ inner)
  Sandals (Keen 860g) / Stream-crossing footwear
Long base layer bottom
Waterproof over trousers 330g
Wind- and rainproof jacket with hood / Rain cape (sadeviitta)
Ultra Down Jacket
Buff
Beanie
  Rain hat
Gloves
  Leather gloves

CLOTHING WINTER

Short underwear bottom
Long underwear top
Long underwear bottom
Long base layer bottom
Inner synthetic socks
Outer synthetic socks
Wool socks thick
Fleece insulating sweater / Other shirt 
Insulating fleece pants
Down Jacket
Fleece jacket
Trousers Gore-Tex
Jacket with hood Gore-Tex
Cap windproof / Wool hat
Korvasuojuspanta
Liner and insulating gloves / Kynsikkäät
Mittens
Rubber boots with felts / Sorel

SPARE
Short underwear bottom 
  Long underwear top 
Long underwear bottom 
Sukat alu- ja pääli- ja Villasukat 1 kerta/pvä
Polopaita
Wool pullover / Sweater
  Pants + Belt
  Haarasuoja
Guilted jacket / 
Balaclava 2 pc.. Käy päähineenä. Fleece
  neckband
  Scarf
Mittens 1 - 2 pr
  Wool gloves makuupussiin
  Lämpöhansikkaat
  Hansikkaiden sadesuojukset
  Glove liners
  Gaiters
  Felt boots (fin. huopikkaat) / Ski boots + Gaiters

OVER NIGHT

Laavu
Tent AC 2 (Tent 1190g, Poles + Sack 406g, Stakes 16g, Rope 8g) + Footprint + Padlock, Snow Stakes, Snow Flukes
  + Sleeve for fiberglass poles
  Tent brush, hard bristles / Whisk broom
Bivouac Sack
Sleeping Bag + Kompressiopussi (Joutsen talvi yht. 1870g) + Vapor-Barrier Liner 
Inflatable foam pad 630g + Repair Kit / Closed-cell foam pad
  Alarm clock + New Battery
  Water Bag
  Tent Light
  Waterproof Boot Bag

MAJOITUSPAIKKAAN TAI AUTOON JÄTETTÄVÄT

Duffel Bag 95 L + Small Pad Lock + Nimitietolappu
Folding Backpack 108g
Minigrip-pusseja erikokoisia
Underwear
Casual Shirt + T-shirt
Pants + Shorts
Socks
  Gloves
  (Ultra) Down Jacket
  Shoes + Sorel
  Toiletry Bag
  Soap + Case / Shower gel bottle
  Hairwax/gel
  Deodorantti
  Ihovoide
  Razor + Shaving gel / Partakone
  Umbrella 250g
  Towel (Cocoon Ultralight 160g)
  Magazines, Books
  Liinavaatteet

POSSIBLY

1-gallon gas cans
Athletic tape, width 3 cm - 5 cm
Beater (fin. vispilä)
Camera + Bag + Spare battery + Memory cards + (Stand)
Cooking spoon
Dipper / dip cup
Ear plugs
Electrical tape
Fish line
Fisherman's twine
Hand drill
Hands free compass holder (snowsledcanada.ca) 
Handkerchief
Hätärakettilaukaisin 24g + Signal rockets 10g
Iskukoukku
Koneruuvi + Mutteri 3 pr, leveitä, pikaniiteiksi
Kädenlämmitin + Lämmitintikkuja
Lasikuitunauha + Lasikuituaineet
Mosquito net
Muovipurkki, kuivaruoan valmistukseen
Myrskylasit
Nailonremmi
Nails
Onkipakkaus
Piece of cork
Pieces of leather
Pikaliima / Clue
Pikilankaneula
Pot Cozy (kattilaeriste)
Purjekankaanpala
Reppusolki, Vyötärösolki, Lumilukkoja
Sharpening stone
Sleeping blindfold (silmäsuoja)
Storm lantern's wick 
Stretch Bandage (compression bandage, support bandage, idealside, kompressioside, itseensä tarttuva side)
Sulatusrauta
Tent-pole splices + Extra tent poles
Thermometer
Trashbag
Umpisolumuovialusta 2-4 mm teltanpohjalle
Vapor-barrier liner
Vapor-barrier socks

Esimerkki 1 (alkukesän erävaellus Käsivarren erämaa-alueella (Halti ym.)

Kuva kohti Meekonjärven autiotupaa Saijärven suunnasta

Varustelista oli käytössä kuuden yön erävaelluksella 17–23.6.2020. Lumien sulamistilanteen johdosta jo'issa oli runsaasti vettä ja tunturien rinteillä isoja lumilaikkuja/-kenttiä. Lämpötila oli päivisin n. +20 ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta useita päiviä peräkkäin. Ei sadetta, ei itikoita, n. 155 km. Retkeen sisältyi mm. lumella liikkumista (säärystimet), vaativia jokien kahluita (sandaalit) ja joen ylitys uimalla (työntämällä edessä kelluvaa teltanpohja+makuualusta+reppu –lauttaa). Reitti Kilpisjärven retkeilykeskus - Saarijärvi at - Kuonjarjoki at - Meekonjärvi at - (Jogasjärvi at - Porojärvi at) - Taapmajärvi at - Kopmajoki at - Somashytta - Halti - Halti at - Pihtsusjärvi at - Urttashotell - Lossujärvi at - Lossuhytta - Norjan ylänkö - Kilpisjärven retkeilykeskus. Repun paino ilman päällä olevia vaatteita ja kenkiä yhteensä 13,5 kg.

Rucksack
Waterproof packsack + Stuff Sacks 
iPhone + USB cable
Strong Phone Cover + Waterproof Bag
GPS Receiver + Carabiner + Memory Card
(InReach Mini Satellite Communicator + USB cable) 
Accu Batteries 6 pc + Case 
Solar Charger + Stuff Sack + Small Carabiner 4pc 
Wallet + Cash + Cards + Insurance card
Driving Licence + Home Key + Car Keys
Eye Glasses + Case 
Survival Kit (repair, emergency)
First-Aid Kit + Stretch Bandage
Reflective Emergency Blanket
Matches
Map(s)
Key flashlight
Swiss Army Knife
Sheath Knife
Compass
Whistle
Compact Signal Launcher + Signal Cartridges
Plastic bag
Trashbag (ziploc freezer bag)
String 5 m, 4 - 5 mm
Ballpoint Pen + Paper
Loo paper + Ziploc freezer bag + Toilet Savett
Personal Water Container 
Food + Extra food 1 day
Pocket Towel
Gas Stove 
Gas Bottle 
Kettle + Lid + Kettle Gripper 
Soup-plate + Plastic Spoon
Dishwasher Detergent
Insect Repellent Fluid
Paper Towels
Telescope Walking Pole
Sun Glasses
Sunscreen + Lip Sunscreen 
Toiletry Bag (Ziploc freezer bag)
Toothbrush + Toothpaste
Wilderness Wash Soap (Dishwasher Detergent)
Lip salve 
Comb
Sanitary Towels
Short Underwear Bottom 2 pc
Bra
Long underwear top thin 
(Casual shirt short/long sleeve)
Inner socks 
Outer socks 2 pc
Shoes + Shoe Cream 
Sandals (toe protected)
Gaiters 
Outer trousers + Belt 
Fleece jacket 
Ultra Down Jacket
Wind- and Rainproof Jacket
Waterproof Over Trousers
Sun-protection Hat 
Buff
Beanie
Gloves
T-shirt
Long base layer bottom
Tent
Sleeping Bag + Compression Bag 
Inflatable Foam Pad + Repair Kit