HUOM! Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Ero sivun ”Matkailu- ja retkeilyvaatteet” versioiden välillä

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(10 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 67: Rivi 67:
  
 
== Kengät ==
 
== Kengät ==
Kenkiä valitessa kannattaa tunnistaa onko oma jalka leveälestinen vai kapea. Nahkakenkä antaa periksi, mutta jos kärki on periksiantamaton, isovarvas todennäköisesti kipeytyy melko nopeasti. Kannattaa myös kiinnittää pohjan pitoon huomiota lumella ja pakkasella!
+
Ks. [[Kengät]]
 
 
=== Kuuma ilmasto ===
 
Käveleminen rakot jalassa on enemmän kuin häiritsevää. Samoin märissä kengissä kuin helposti hajoavissa. Hyvät kengät maksavat, se on tosiasia, mutta yleensä myös kestävät pitkään ja sallivat nauttia itse tekemisestä. Ennen hankintaa kannattaa hetki pohtia missä kenkiä aikoo käyttää. Onko tarkoitus kulkea terävien kivien päällä, hiekalla, lumessa ja pakkasessa, asfaltilla, monsuunisateissa tai kiipeillä kallioilla. Samoin onko tarkoitus vaeltaa vai seistä paikoillaan. Tällöin kenkien pehmusteiden, pohjan ominaisuuksien sekä vedenpitävyyden ja hengittävyyden osalta alkaa hahmottua tavoiteltava kenkä. Kengän varren korkeus vaikuttaa siihen miten kenkä tukee nilkkaa ja miten hiekkaa pääsee kenkään. Keskikorkea (mid) on usein riittävä.
 
 
 
Kengän materiaaleista nahkaa ei koskaan kannata sivuuttaa. Nahka tekee kengästä yleensä kangaskenkää raskaamman. Goretex (GTX) on hengittävä vedenpitävä kalvo niin kauan kunnes se kuluu puhki esimerkiksi liian pitkästä isovarpaan kynnestä. Kuitenin Goretex saattaa tehdä kengästä hiostavamman, joka edesauttaa rakkuloiden syntymistä. Hiostumista voi vähentää vaihtamalla säännöllisesti sukkia.
 
 
 
Kenkien tulisi olla lähtökohtaisesti sopivat jalkaan ja testatut ennen varsinaista matkaa. Kenkien sovitteluun kannattaa käyttää aikaa ja kokeilla eri kokoja ja kenkiä. Kaikki kenkämallit eivät sovi kaikille!
 
 
 
==== Lähestymiskengät ====
 
Lähestymiskengillä (approach shoes) tarkoitetaan kenkiä, joita käytetään lähestyttäessä kiipeilykohdetta vaihtelevassa maastossa. Tällaiset usein matalavartiset kengät ovat hyvä vaihtoehto pitkävartiselle vaelluskengälle. Useimmat soveltuvat hyvin tavanomaiseen vaeltamiseen ja kiipeämiseen kallioilla mutta myös yleiskäyttöön kun haetaan kestävää kenkää. Kengät ovat usein rakenteeltaan jäykempiä kuin perustossut ja niitä kiertää kumireunus.
 
* [https://www.lasportiva.com/en La Sportiva] TX4 GTX. Suositeltava! https://www.switchbacktravel.com/reviews/la-sportiva-tx4
 
** Koko: "Try your boots on with the socks you intend to wear in the field. What you’re looking for is the size that holds your toes ever so slightly away from the front of the boot while the lacing system is snug across the top of your arch. To check the length, you should be able to slip one finger behind your heel when you are standing up with the boot unlaced and your toes touching the front. The fit across the top of your arch is the single most important factor. If the lacing system here does not hold your foot in place, the boot will not be stable on your foot while you walk." https://www.sportiva.com/sizing-technology
 
* Scarpa Zen Pro
 
* Scarpa Mescalito
 
* Salewa Mountain Trainer GTX
 
: https://www.switchbacktravel.com/best-approach-shoes
 
 
 
==== Nahkakengät ====
 
Nahkakengässä on tyyliä ja hengittävyyttä. Nahkakenkä sopii arjen käyttöön ja vaelluskengäksi.
 
* Altberg
 
* Timberland Larchmont Chukka, Squall Canyon Chukka, White Ledge, Chocorua Trail Mid. Mt. Maddsen Mid (kommenttien mukaan ei niin kestävä)
 
* Danner Mountain 600: Full-Grain Leather WP Hiking Boots
 
* [https://en.zamberlan.com Zamberlan]  
 
** Vioz GTX, 320 Trail Lite Evo GTX
 
** 1133 VERBIER GW
 
* Merrell
 
* The North Face Back-To-Berkeley Redux
 
* Mammut Chamuera Mid
 
* Keen
 
* Exmoor
 
* Asolo Thyrus GV
 
* Meindl Siena
 
* Berghaus Supalite II GTX, Hillmaster II GTX
 
* Hanwag Tashi
 
 
 
==== Kangaskengät ====
 
Kangaskengillä tässä viitataan lähinnä lenkkitossun kaltaisiin "tossuihin", jotka soveltuvat erinomaisesti niin vaeltamiseen, jopa polkujuoksuun kuin arjessa käytettäväksi.
 
* Salomon X Ultra 3 GTX
 
* La Sportiva TX3, Trango TRK GTX, TX4 (nahkapintainen)
 
* Salomon X Ultra 3 Mid GTX, X Ultra 2
 
* The North Face Ultra 110 GTX, Ultra 109 GTX
 
* Keen Targhee III Mid, Targhee II, Tarhgee Low Vent
 
* Scarpa
 
* Asolo
 
* Salewa Apl Trainer Mid GTX
 
* Arc'teryx Acrux TR GTX
 
* Danner Trail 2650
 
* Merrell Moab 2, Zion GTX
 
* Adidas Terrex Fast R
 
* Jack Wolfskin: Scrambler XT Texapore Low
 
* Oboz Sawtooth
 
* Lowa
 
* Vasque
 
* Honka
 
* Berghaus
 
: https://runrepeat.com
 
: https://www.switchbacktravel.com/best-hiking-shoes
 
 
 
==== Sandaalit ====
 
* Keen Newport H2. Kannattaa sovittaa normaalikokoa ainakin 1 - 1,5 numeroa isompia.
 
* Crocs Classic
 
 
 
=== Kylmä ilmasto ===
 
* Timberland
 
** Mt Maddsen Oxford
 
 
 
=== Turvallisuusala ===
 
: [http://www.jollyscarpe.com Jolly Scarpe]
 
:: Dragon Fly Shoe 6100/GA. Aitoa nahkaa, GoreTex-sisävuorella. Erittäin liukas lumisella kadulla!
 
:: Berlin Mid Boot 6120/GA. Erittäin liukas lumisella kadulla!
 
: [http://www.haix.co.uk Haix]
 
:: [http://www.haix.co.uk/police/150/black-eagle-tactical-low?c=12 Haix Black Eagle Tactical 2.0 GTX Low], Mid tai High. Jälleenmyjiä Suomessa (2018)
 
: [http://www.underarmour.com/shop/us/en/mens/tactical/footwear Under Armour mallisto], esim. Under Armour Valsetz Boots Wide
 
: Under Armour
 
:: Under Armour Valsetz RTS Side Zip Tactical boots
 
: Danner Acadia Uniorm Boot
 
: Rocky C4T
 
: [http://int.511tactical.com/All-Products/Footwear.html 5.11]
 
:: [http://int.511tactical.com/All-Products/Footwear/Tactical-Shoes/Pursuit-Lace-Up.html Pursuit Lace Up Shoe]
 
:: [https://www.511tactical.fi/pgc/420/Jalkineet 5.11 jalkineet Suomalaisen yrityksen kautta]
 
* Puvun kanssa käytettäviä työkenkiä, esim. järjestyksenvalvojille ja vartijoille
 
** Sievi James ja Sievi Mark
 
 
 
=== Untuvatossut ===
 
* Exped Down Booty WB, Rab Expedition Slippers, MEC Get Down Bootie
 
 
 
=== Kengän pohjalliset ===
 
* SCHOLL GEL ACTIV Work -geelipohjallinen.
 
  
 
== Käsineet ==
 
== Käsineet ==
Rivi 251: Rivi 163:
  
 
== Säärystimet ==
 
== Säärystimet ==
* OR Men’s Expedition Crocodile Gaiters
+
* Säärystimet (gaiters) ovat kätevä keino estää veden, lumen, kuran ja roskien menemistä vaelluskenkiin. Laadukkailla säärystimillä voi paljon huolettomammin kulkea märissä ympäristöissä. Lähes polveen asti yltävät säärystimet voivat olla hiostavia ja lyhyemmillä pärjää varsin monipuolisissa maastoissa. Pitkät soveltuvat hyvin vuorikiipeilyyn ja lumisille reiteille, mutta lyhyet yhdistettynä teknisiin ohuisiinkin kesävaellushousuihin toimivat yhdessä hyvin.
 +
* Säärystimet puetaan niin, että alahihnan säätöklenksu tulee kengän ulkopuolelle! Velcro-pinnat kannattaa sovittaa mahdollisimman huolellisesti yhteen, jotta ne säilyvät käyttökunnossa vuodesta toiseen.
 +
* Vaelluksille [https://www.outdoorresearch.com Outdoor Research (OR)] Rocky Mountain Low Gaiters.
 +
* Vuorikiipeilyyn Outdoor Research Men’s Expedition Crocodile Gaiters.
  
 
== Takki ==
 
== Takki ==
 
Tactical law enforcement/police/swat/(military) jacket
 
Tactical law enforcement/police/swat/(military) jacket
* Useissa taktisissa takeissa on yksityiskohtia kuten sivuilla vetoketjut, joista pääsee nopeasti käsiksi esimerkiksi vyötäröllä housujen sisäpuolella olevaan käsiaseeseen, lenkkejä radiopuhelimille, paikkoja merkeille jne. Etutaskujen korkeus kannattaa huomioida jos kantaa takin päällä varustevyötä. Osassa takeissa on sisätakki, esimerkiksi soft shell-materiaalista.  
+
* Useissa taktisissa takeissa on yksityiskohtia kuten sivuilla pitkät vetoketjut, joista pääsee nopeasti käsiksi esimerkiksi vyötäröllä housujen sisäpuolella olevaan käsiaseeseen, lenkkejä radiopuhelimille, paikkoja merkeille jne. Etutaskujen korkeus kannattaa huomioida jos kantaa takin päällä varustevyötä. Osassa takeissa on sisätakki, esimerkiksi soft shell-materiaalista.
 +
* Taktisen takin ominaisuuksia: kestävyys, istuvuus omaan kroppaan, liikkuvuus, materiaali, käyttöolosuhteet, vedenpitävyys, tuulenpitävyys, kuumuus/kylmyys, väri, liikkumisesta lähtevä ääni, UV-suoja, sisä- ja ulkotaskujen sijainti ja määrä, ei taskuja repun lantiovyön tai varustevyön alla, johtojen läpivienti taskuista takin sisäpuolelle, huppu, hupun säätömahdollisuudet, mahtuuko kypärä hupun sisään, voiko hupun kiristää jättäen korvat kuulemaan, käytetäänkö myös retkeilyssä ja arkena.
 +
* Muista, että vedenpitävät takit (kankaat) eivät pysty siirtämään kaikkea sitä kosteutta mitä pahimmillaan hikoilee kankaan läpi! Opettele ymmärtämään miten kankaat toimivat, myös miten Gore-Tex.  
 
* Parka tarkoittaa pitempää helmaa, jos normitakki on housujen vyön kohdalle.  
 
* Parka tarkoittaa pitempää helmaa, jos normitakki on housujen vyön kohdalle.  
 
* Soft shell, GoreTex, Fleece, nylon, polyester
 
* Soft shell, GoreTex, Fleece, nylon, polyester
: [https://www.firsttactical.com First Tactical]
+
 
:: Tactix System Jacket: Siisti vedenpitävä takki, joka parka-mallisena ulottuu selkeästi vyötärön alapuolelle. Monta yksityiskohtaa, jotka soveltuvat esimerkiksi hyvin järjestyksenvalvojille tai vapepa-toimintaan. Takin mukana tuleva softshell-takki on irroitettava, mutta parka-mallissa myös pitkä. Jos siis etsit lyhyempää, ainoastaan vyötärolle ylettyvää, valitse jacket-malli parka-mallin sijaan. Huppu on irroitettava ja voidaan säilyttää esim. selän alataskussa. ID-tageissa selässä ja etutaskussa ei ole velcroa. M- ja L-kokojen välillä erityisesti hihan pituus tekee eron. Kannattaa sovittaa esim. suojaliivin kanssa.  
+
 
:: Pack-It Jacket. Nylon ripstop, vedenpitävä.  
+
* Arc'teryx: SV = Severe, AR = All Round, LT = Lightweight, SL = Super Light, FL = Fast and Light, MX = Mixed, SK = Ski Touring. (http://www.upandunder.co.uk/Blog/archive/2012/09/arcteryx-naming-scheme-2)
: [https://www.cryeprecision.com Crye Precision]
+
[[Tiedosto:Alpha-Jacket-Gen-2-Black.png|250px|thumb|right|Arc'teryx Leaf Alpha Jacket GEN 2, Lähde: www.leaf.arcteryx.com]]
:: FieldShell 2. Soft shell
+
* Arc'teryx Leaf Alpha Jacket Gen 2: SUOSITELTAVA! "Sotilas- ja lainvalvontamalli" LEAF = Law Enforcement & Armed Forces. GORE TOF DPS2 (MIL) -sertifioitu. Kovaan päivittäiseen käyttöön! Osa laminoituja saumoja eli ei ommeltuja ja teipattuja. 575 g. MPN: 18863. Kangas GORE–TEX L&F 3L 30d Nylon Plain Weave JA GORE–TEX BD450 3L 40d Nylon Ripstop.
: [https://tripleaughtdesign.com Triple Aught Design]
+
** https://leaf.arcteryx.com/fi/en/shop/mens/alpha-jacket-gen-2
:: Stealth Hoodie LT. Kalvotakin kaltainen. N. 500 euroa (2019). Laadukkaalta vaikuttava jokapaikan kalvotakki, jossa taktisia ominaisuuksia ja näköä, mutta soveltuu hyvin esim. retkeilyyn.  
+
** https://www.youtube.com/watch?v=bD2N1UzJS7E Selvitys takin ominaisuuksista. Valmistajan?
:: Ronin XT Jacket. Soft shell kaltainen.  
+
** https://www.youtube.com/watch?v=2qM92lycE7I Syvempi selvitys takista. Valmistajan?
:: Ranger Jacket LT. Fleecen kaltainen.
+
** Arvostelu 9/2020: Postipaketista ulosotettaessa ensimmäinen tuntuma, on takin keveys (L-koko). Takki istuu erittäin hyvin päälle, tyylikäs leikkaus sopii hyvin vaikka ravintolan terassille, materiaali on kahviseva, kiristykset toimivat erinomaisesti takissa ja hupussa, hihojen ja kainaloiden vetuketjuja on hiukan vaikea avata yhdellä kädellä. Lisää arvostelua kun takki pääsee käyttöön. 
:: Sentinel Field Jacket
+
* Arc'teryx Leaf Alpha Jacket '''LT''' Gen 2: "Retkeilymalli". LT-versio on kevyempi 420 g. MPN: 18864. Hihoista puuttuu velcrot. Kangas GORE–TEX L&F 3L 30d Nylon Plain Weave.  
:: Protocol Jacket (pikkutakki)
+
* [https://www.cryeprecision.com Crye Precision]
:: Pack-It Jacket. Omaan taskuunsa menevä erittäin kevyt takki, joka kulkee mukana sateen ja tuulen varalta sekä sisältää taktisia ominaisuuksia. Sopii esim. järjestyksenvalvojan liivin alle vedettäväksi.  
+
** FieldShell 2. Soft shell. https://atrg.blog/2018/03/24/gear-review-crye-precision-field-shell-2-multicam
: Blackhawk Waterproof Tactical Jacket
+
* [https://tripleaughtdesign.com Triple Aught Design]
: [https://www.511tactical.com 5.11]
+
** Stealth Hoodie LT. Kalvotakin kaltainen, vedenpitävä. Laadukkaalta vaikuttava jokapaikan kalvotakki, jossa taktisia ominaisuuksia ja näköä, mutta soveltuu esim. retkeilyyn. http://www.2centtac.com/triple-aught-design-stealth-hoodie-lt
:: Valiant Duty Jacket
+
** Raptor Hoodie.  
: [https://elbeco.com Elbeco]
+
** Ronin XT Jacket. Soft shell kaltainen.  
:: Shield Genesis Jacket
+
** Ranger Jacket LT. Fleecen kaltainen.
: Arc'teryx Leaf Alpha Jacket Gen 2
+
** Sentinel Field Jacket
: Under Armour Tactical Signature Bomber
+
** Protocol Jacket (pikkutakki)
: Rothco Special Ops Tactical Soft Shell Jacket
+
** Pack-It Jacket. Omaan taskuunsa menevä erittäin kevyt takki, joka kulkee mukana sateen ja tuulen varalta sekä sisältää taktisia ominaisuuksia. Sopii esim. järjestyksenvalvojan liivin alle vedettäväksi.  
: ReFire Gear Men’s Army Special Ops Military Tactical Jacket
+
* [https://www.firsttactical.com First Tactical]
: [http://www.underarmour.com/shop/us/en/mens/tactical/outerwear Under Armour]
+
** Tactix System Jacket: Siisti vedenpitävä takki, joka parka-mallisena ulottuu selkeästi vyötärön alapuolelle. Monta yksityiskohtaa, jotka soveltuvat esimerkiksi hyvin järjestyksenvalvojille tai vapepa-toimintaan. Takin mukana tuleva softshell-takki on irroitettava, mutta parka-mallissa myös pitkä. Jos siis etsit lyhyempää, ainoastaan vyötärolle ylettyvää, valitse jacket-malli parka-mallin sijaan. Huppu on irroitettava ja voidaan säilyttää esim. selän alataskussa. ID-tageissa selässä ja etutaskussa ei ole velcroa. M- ja L-kokojen välillä erityisesti hihan pituus tekee eron. Kannattaa sovittaa esim. suojaliivin kanssa.
: [https://www.511tactical.fi/pgc/740/Kevyet%20takit 5.11]
+
** Pack-It Jacket. Nylon ripstop, vedenpitävä.
 +
* Blackhawk Waterproof Tactical Jacket
 +
* [https://www.511tactical.com 5.11]
 +
** Valiant Duty Jacket
 +
* [https://elbeco.com Elbeco]
 +
** Shield Genesis Jacket
 +
* [http://www.underarmour.com Under Armour] Tactical Signature Bomber, Tactical Duty Jacket,
 +
* Rothco Special Ops Tactical Soft Shell Jacket
 +
* ReFire Gear Men’s Army Special Ops Military Tactical Jacket
 +
* [https://www.511tactical.fi/pgc/740/Kevyet%20takit 5.11]
 +
* Prometheus Design Werx
 +
* [https://ufpro.com UF Pro] Monsoon Gen.2 Tactical Rain Jacket
  
 
=== Pikkutakki, bleiseri, jakku ===
 
=== Pikkutakki, bleiseri, jakku ===
Rivi 307: Rivi 235:
 
== Liikkeitä ==
 
== Liikkeitä ==
 
* Triple Aught Design (TAD)-tuotteita myyvät Euroopassa ainakin [https://eur.heinnie.com Heinnie Haynes], suomalainen [https://www.osuvaoutfitters.com Osuvaoutfitters] ja [https://www.tacwrk.com Tacwrk]. Kaikista verkkokaupoista tehdyt ostokset on toimitettu asianmukaisesti ja nopeasti perille (2019–2020). Tuotteiden saatavuus on vaikeaa, tuotantoerät ovat pieniä ja epäsäännöllisiä. Tilauksia voi tehdä suoraan myös jenkeistä merkin omasta verkkokaupasta ja tullin laskea etukäteen tullin sivuilla.  
 
* Triple Aught Design (TAD)-tuotteita myyvät Euroopassa ainakin [https://eur.heinnie.com Heinnie Haynes], suomalainen [https://www.osuvaoutfitters.com Osuvaoutfitters] ja [https://www.tacwrk.com Tacwrk]. Kaikista verkkokaupoista tehdyt ostokset on toimitettu asianmukaisesti ja nopeasti perille (2019–2020). Tuotteiden saatavuus on vaikeaa, tuotantoerät ovat pieniä ja epäsäännöllisiä. Tilauksia voi tehdä suoraan myös jenkeistä merkin omasta verkkokaupasta ja tullin laskea etukäteen tullin sivuilla.  
 +
* https://www.weekendbee.com
  
 
[[Luokka:Retkeily]]
 
[[Luokka:Retkeily]]
 +
[[Luokka:Matkailu]]

Versio 6. syyskuuta 2020 kello 14.28

Johdanto

Katso sivu Tactical vaatteet ja varusteet

Muita varustelistoja

Seuraavilta sivuilta löytyy varustelistojen lisäksi tarkempia tietoja ja ohjeita varusteiden valintaan ja käyttöön.

Matkailu- ja retkeilyvarusteet sisältää enemmän retkeily- ja matkavarusteiden tietoja, vertailuja ja vinkkejä.
Matkailu- ja retkeilyvaatteet
Matkavarusteet sisältää ulko– ja kotimaan (loma)matkoille tarkoitetun varusteluettelon.
Tactical vaatteet ja varusteet‎ sisältää paljon vinkkejä vaatetukseen ja varusteisiin.
MPK
Kulkijan varusteet sisältää Bug Out Bag eli SHTF–varustuksen.
Talviretkeily, Geokätköily
Vapepa, Avustustyöntekijän varusteet
Selviytymisvarusteet sisältää selviytymispakkauksen ja selviytymisrasian sekä hälytysvarustuksen ja pelastusvarustuksen.
Ensiapu
Autovarusteet, Moottoripyörävarustus
Kiipeilyvarusteet, Vuoristovarustus, Melonta
Metsästäjän varusteet
Vartija ja järjestyksenvalvoja

Kylmä ilmasto

Kuuma ilmasto

Haalarit

Katso sivu Tactical vaatteet ja varusteet

Hame, mekko

Lämpöhame

 • Skhoop
 • Vaude

Housut

Alushousut

Huomioon otettavia ominaisuuksia: istuvuus, leikkaus ja joustavuus, hengittävyys, kosteuden siirto, kuivamisnopeus, hajujen vastustus, tyyli.

 • SAXX Kinetic Boxer Brief.
 • EXOFFICIO-alushousut miehille ja naisille kuivuvat nopeasti ja joten kaksilla kolmilla pärjää pitkänkin keikan vaikeissa olosuhteissa. Euroopasta ei vaikuttaisi löytyvän jälleenmyyjää (2/2020), joten vaihtoehdoksi voisi tulla esim www.myUS.com-palvelu.
  • Misten malleja esim. Men's Give-N-Go Sport Mesh 3" Boxer Brief ja Men's Give-N-Go Sport Mesh Brief
 • Patagonia Active Hipster-alushousut naisille. Kuivuvat nopeasti!
 • Under Armour Tech 6" Boxerjock: Myy esim. XXL (2/2020)
 • Adidas Climalite Boxer Briefs. Kuivuvat nopeasti.
 • Tommy John
 • Ruskovilla

Housut

pant, trousers, cargo pant

Triple Aught Design. Esim Covert RS
Crye Precision
Fjällräven Trousers no. 26
Fjällräven Greenland Jeans
Tactical Uniforms
Hyvä opas ja vertailu (englanniksi)
Blackhawk lightweight tactical pant (ilmeisesti sama kuin Blackhawk warrior wear lightweight tactical pant). Useissa arvosteluissa parhaimmiksi arvostellut housut.
Osta Saksasta Blackhawk -verkkokaupasta
Polizei Online Shop (Saksa)
Huey's (Englanti)
Tactical Kit
jne.
Carhartt Men's Ripstop Cargo Work Pant: Ei välttämättä kovaan käyttöön heikkojen saumojen johdosta.
5.11 mallisto
5.11 yrityksestä
5.11 Stryke Pant w/ Flex-Tac
5.11 Tactical Traverse Pant
5.11 housut Suomalaisen yrityksen kautta
Men's Under Armour tactical duty pants
UA vaatteet Varuste.net verkkokaupasta
Propper

Fleece-välihousut

Kuorihousut

Shortsit

Ihonmyötäiset housut, trikoot

Kasvomaski

 • Scott 83X Safari

Kengät

Ks. Kengät

Käsineet

Rukkaset

Rukkaset viittaavat yleensä sellaisiin, joissa sormet ovat vierekkäin verrattuna sormikkaisiin. Englanninkielisiä hakusana on 'mitt'

 • Marmot 8000 Meter Mitt

Sormikkaat

Englanninkielinen hakusana on 'glove'.

 • Black Diamond Guide Glove
 • Haglöf, Marmot

Maastopuku

Katso sivu Tactical vaatteet ja varusteet

Paita

Kuuma ilmasto

 • Puuvilla, cotton, on lämpimässä vaellettaessa hyvä materiaali.
 • Triple Aught Design
  • Overland: Puuvillaa, suositeltava!
  • Huntsman Henley: merinovillaa, pitkähihainen, kaula-aukossa kolme nappia.
  • Primer Henley: pitkähihainen, kaula-aukossa kolme nappia.
 • Craghoppers NosiLife Adventure II: Polyamidia
 • ExOfficio
  • Bugsaway San Gil Long-Sleeve Shirt
  • Air Strip Long-Sleeve Shirt
 • MEC (Mountain Equipment)
  • L.L. Bean Tropicwear Shirt
 • Patagonia

Taktiset paidat

 • Crye Precision
 • Under Armour Tactical Combat T-paita
 • Under Armour Tactical Tech T-paita
 • Taistelupaita Särmä TST L4 (Varusteleka.fi)
 • Tru-Spec
 • Propper
 • Milgear Propper
 • 5.11 Taclite Pro Long Sleeve Shirt
 • Esimerkiksi joustavasta kankaasta tehdyt paidat, jotka sallivat voimankäytössä tarvittavat liikkeet.
  • Venti Hyperflex Body Fit -pukupaita joustaa joka suuntaan.

Aluspaita

 • Ruskovilla

T-paita, polopaita, hihaton, fleecepaita

Polvisuojat

Katso sivu Tactical vaatteet ja varusteet

Poncho

 • [https://hillpeoplegear.com Hill People Gear (HPG) Mountain Serape) Poncho, joka käy myös makuupussista!
 • Triple Aught Design Bastion Woobie

Päähine

 • Balaclava. Kasvot peittävä, tulelta suojaava alushuppu
  • T-Rex Comfort palomiehen alushuppu, (EN 13911, antistaattiset ominaisuudet 1149-5), Nomex Comfort. Tamrex Oy -verkkokauppa. Väriltään harmaaseen vivahtava musta.
 • Lippalakki
 • Suojakypärä
 • Tilley-hat

Balaclava

 • OR Gorilla Balaclava

Beanie

 • Arc'teryx

Karvalakki

Tuubipipo

 • Buff Polar, Buff Polar & Micro Tubular

Rintaliivit

Sadehousut, sadetakit

Sarong

Solmio

Katso sivu Tactical vaatteet ja varusteet

Sukat

Villasta valmistetut sukat soveltuvat sekä kuumaan että kylmiin olosuhteisiin. Villa imee itseensä kosteutta, joten jalka tuntuu kuivemmalta. Retkeilyyn suunnitelluista hiukan paksummat villasukat ovat parempia kuin kaikkein ohuimmat mallit. Sukkia on hyvä olla pari-kolme paria, joita voi vaihtaa päivän aikana. Myös alusukkia kannattaa käyttää, ne voivat osaltaan vähentää hiertymisten syntymistä.

Suojaliivi

Katso sivu Tactical vaatteet ja varusteet

Säärystimet

 • Säärystimet (gaiters) ovat kätevä keino estää veden, lumen, kuran ja roskien menemistä vaelluskenkiin. Laadukkailla säärystimillä voi paljon huolettomammin kulkea märissä ympäristöissä. Lähes polveen asti yltävät säärystimet voivat olla hiostavia ja lyhyemmillä pärjää varsin monipuolisissa maastoissa. Pitkät soveltuvat hyvin vuorikiipeilyyn ja lumisille reiteille, mutta lyhyet yhdistettynä teknisiin ohuisiinkin kesävaellushousuihin toimivat yhdessä hyvin.
 • Säärystimet puetaan niin, että alahihnan säätöklenksu tulee kengän ulkopuolelle! Velcro-pinnat kannattaa sovittaa mahdollisimman huolellisesti yhteen, jotta ne säilyvät käyttökunnossa vuodesta toiseen.
 • Vaelluksille Outdoor Research (OR) Rocky Mountain Low Gaiters.
 • Vuorikiipeilyyn Outdoor Research Men’s Expedition Crocodile Gaiters.

Takki

Tactical law enforcement/police/swat/(military) jacket

 • Useissa taktisissa takeissa on yksityiskohtia kuten sivuilla pitkät vetoketjut, joista pääsee nopeasti käsiksi esimerkiksi vyötäröllä housujen sisäpuolella olevaan käsiaseeseen, lenkkejä radiopuhelimille, paikkoja merkeille jne. Etutaskujen korkeus kannattaa huomioida jos kantaa takin päällä varustevyötä. Osassa takeissa on sisätakki, esimerkiksi soft shell-materiaalista.
 • Taktisen takin ominaisuuksia: kestävyys, istuvuus omaan kroppaan, liikkuvuus, materiaali, käyttöolosuhteet, vedenpitävyys, tuulenpitävyys, kuumuus/kylmyys, väri, liikkumisesta lähtevä ääni, UV-suoja, sisä- ja ulkotaskujen sijainti ja määrä, ei taskuja repun lantiovyön tai varustevyön alla, johtojen läpivienti taskuista takin sisäpuolelle, huppu, hupun säätömahdollisuudet, mahtuuko kypärä hupun sisään, voiko hupun kiristää jättäen korvat kuulemaan, käytetäänkö myös retkeilyssä ja arkena.
 • Muista, että vedenpitävät takit (kankaat) eivät pysty siirtämään kaikkea sitä kosteutta mitä pahimmillaan hikoilee kankaan läpi! Opettele ymmärtämään miten kankaat toimivat, myös miten Gore-Tex.
 • Parka tarkoittaa pitempää helmaa, jos normitakki on housujen vyön kohdalle.
 • Soft shell, GoreTex, Fleece, nylon, polyester


Arc'teryx Leaf Alpha Jacket GEN 2, Lähde: www.leaf.arcteryx.com
 • Arc'teryx Leaf Alpha Jacket Gen 2: SUOSITELTAVA! "Sotilas- ja lainvalvontamalli" LEAF = Law Enforcement & Armed Forces. GORE TOF DPS2 (MIL) -sertifioitu. Kovaan päivittäiseen käyttöön! Osa laminoituja saumoja eli ei ommeltuja ja teipattuja. 575 g. MPN: 18863. Kangas GORE–TEX L&F 3L 30d Nylon Plain Weave JA GORE–TEX BD450 3L 40d Nylon Ripstop.
 • Arc'teryx Leaf Alpha Jacket LT Gen 2: "Retkeilymalli". LT-versio on kevyempi 420 g. MPN: 18864. Hihoista puuttuu velcrot. Kangas GORE–TEX L&F 3L 30d Nylon Plain Weave.
 • Crye Precision
 • Triple Aught Design
  • Stealth Hoodie LT. Kalvotakin kaltainen, vedenpitävä. Laadukkaalta vaikuttava jokapaikan kalvotakki, jossa taktisia ominaisuuksia ja näköä, mutta soveltuu esim. retkeilyyn. http://www.2centtac.com/triple-aught-design-stealth-hoodie-lt
  • Raptor Hoodie.
  • Ronin XT Jacket. Soft shell kaltainen.
  • Ranger Jacket LT. Fleecen kaltainen.
  • Sentinel Field Jacket
  • Protocol Jacket (pikkutakki)
  • Pack-It Jacket. Omaan taskuunsa menevä erittäin kevyt takki, joka kulkee mukana sateen ja tuulen varalta sekä sisältää taktisia ominaisuuksia. Sopii esim. järjestyksenvalvojan liivin alle vedettäväksi.
 • First Tactical
  • Tactix System Jacket: Siisti vedenpitävä takki, joka parka-mallisena ulottuu selkeästi vyötärön alapuolelle. Monta yksityiskohtaa, jotka soveltuvat esimerkiksi hyvin järjestyksenvalvojille tai vapepa-toimintaan. Takin mukana tuleva softshell-takki on irroitettava, mutta parka-mallissa myös pitkä. Jos siis etsit lyhyempää, ainoastaan vyötärolle ylettyvää, valitse jacket-malli parka-mallin sijaan. Huppu on irroitettava ja voidaan säilyttää esim. selän alataskussa. ID-tageissa selässä ja etutaskussa ei ole velcroa. M- ja L-kokojen välillä erityisesti hihan pituus tekee eron. Kannattaa sovittaa esim. suojaliivin kanssa.
  • Pack-It Jacket. Nylon ripstop, vedenpitävä.
 • Blackhawk Waterproof Tactical Jacket
 • 5.11
  • Valiant Duty Jacket
 • Elbeco
  • Shield Genesis Jacket
 • Under Armour Tactical Signature Bomber, Tactical Duty Jacket,
 • Rothco Special Ops Tactical Soft Shell Jacket
 • ReFire Gear Men’s Army Special Ops Military Tactical Jacket
 • 5.11
 • Prometheus Design Werx
 • UF Pro Monsoon Gen.2 Tactical Rain Jacket

Pikkutakki, bleiseri, jakku

Fleecetakki, softshelltakki

 • Patagonia

Huppari

Kevytuntuvatakki

 • Patagonia

Kuoritakki

Monitaskuliivi

Toppatakki

Toppatakkien ääripäähän liittyy usein sanoja kuten 'parka', 'jacket' ja 'expedition'.

 • Mountain Equipment Expedition Jacket, Mountain Equipment K7 Jacket, Marmot 8000M Parka, The North Face Himalayan Parka, Patagonia Grade VII Down Parka, Fjällräven Expedition Down Parka No. 1, Canada Goose Snow Mantra, Arc'teryx

Vyö

Katso sivu Tactical vaatteet ja varusteet

Yöasu

Liikkeitä

 • Triple Aught Design (TAD)-tuotteita myyvät Euroopassa ainakin Heinnie Haynes, suomalainen Osuvaoutfitters ja Tacwrk. Kaikista verkkokaupoista tehdyt ostokset on toimitettu asianmukaisesti ja nopeasti perille (2019–2020). Tuotteiden saatavuus on vaikeaa, tuotantoerät ovat pieniä ja epäsäännöllisiä. Tilauksia voi tehdä suoraan myös jenkeistä merkin omasta verkkokaupasta ja tullin laskea etukäteen tullin sivuilla.
 • https://www.weekendbee.com