Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kasvukausi

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kasvukausi on se aika vuodesta, jolloin kasvit kasvavat.

Suomessa kasvukausi määritellään alkaneeksi silloin, kun lumipeite on kadonnut aukeilta paikoilta, vuorokauden keskilämpötila on vähintään viitenä päivänä peräkkäin yli +5 °C ja paikallinen tehoisa lämpösumma ylittää 20 vuorokausiastetta sitä seuraavan viiden päivän aikana.

Vastaavasti kasvukausi määritetään päättyneeksi, kun vuorokausien keskilämpötila on alle +5 °C viidestä kymmeneen päivää peräkkäin. Myös syksyn kovat yöpakkaset (jolloin lämpötila on ollut alle -10 °C monta yötä peräkkäin) tai lumipeite saattavat katkaista kasvukauden. Näin tapahtuu toisinaan Suomen keski- ja pohjoisosissa.

Mitä lähemmäksi päiväntasaajaa siirrytään, sitä pidempi kasvukausi on. Suomessa kasvukausi on Etelä-Suomessa noin kaksi kuukautta pidempi kuin Pohjois-Suomessa. Suomen eteläisimmissä osissa kasvukausi alkaa keskimäärin 6 toukokuuta, ja vastaavasti pohjoisimmissa osissa 30 toukokuuta.

Tehoisa lämpösumma[muokkaa]

Lainaus ilmatieteen laitoksen sivuilta:

Tehoisan lämpötilan summaa kertyy päiviltä, jolloin vuorokauden keskilämpötila on +5 asteen yläpuolella. Silloin lasketaan yhteen viiden asteen yläpuolella oleva osa. Summaa kertyy termisen kasvukauden aloituspäivästä. Jos vuorokauden keskilämpötila jää kasvukaudella + 5 asteen alapuolelle, summaa ei kerry,mutta se ei liioin vähene. Silloin kasvukausi katsotaan tilapäisesti pysähtyneeksi.

Lähteet[muokkaa]