HUOM! Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kahvi

Kohteesta Wikikko - kansan taitopankki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Kahvit[muokkaa]

 • Espresso: Espresso (single shot). Kupin koko 20–30 ml.


 • Americano (musta kahvi): Espresso + kuuma vesi. Valmistetaan espresso ja lisätään vesi. Yleinen suhde 1 : 3.
 • Café Crema: Kaikki vesi puristetaan espressosuodattimen läpi. Karkeampi jauhatus. Tuplaespressossa puristusaika 20–30 sekuntia tai pitempi.
 • Cafe Breve: Espresso + "steamed half-and-half" + maitovaahto.
 • Caffé Latte: Espresso + kuuma maito + maitovaahto.
 • Ceffé Mocha: Espresso + suklaasiirappi + kuuma maito + "whipped cream".
 • Cappucino: Espresso + kuuma maito + maitovaahto 1 cm. Kupin koko 150–180 ml.
 • Espresso Macchiato: Espresso + maitovaahto.
 • Espresso con Panna: Espresso + "whipped cream".
 • Flat White: Espresso + Steamed Milk.

Kahvikone (coffee machine)[muokkaa]

 • Erotuksena "bean to cup"-laitteista, joissa kone tekee kahvin pavuista automaattisesti.
 • Huomioitavia asioita valinnassa: Täysi automatiikka vai halutaanko miten paljon päästä itse tekemään valmistusvaiheita tai säätämään niitä.

Sage the Barista Touch[muokkaa]

Sage
 • Sage the Barista Touch. Lähde https://www.sageappliances.com
  Espressokeitin, joka valmistaa espressosta latteen. Ei täysin automaattinen vaan käyttäjän käyttää "suodatinosaa" (portafilter) ja maitoastiaa (jug) ja lopuksi kaataa maidon kuppiin. Mukana tulee myös suodattimet, joissa voi käyttää perinteistä suodatinkahvia. Kuuma vesi lämpenee kolmessa sekunnissa, mutta muista, että laitteen osat eivät välttämättä ole tällöin täydellisen lämpimiä, mikä osaltaan vaikuttaa kahvin laatuun. Laitteen voi siis esilämmittää automaattisesti. Kahvi voidaan samanaikaisesti laskea kahteen kuppiin (2 x 1 espressoa). Papusäiliö voidaan irrottaa. Vesisäiliö voidaan irrottaa. Karkeutta voidaan säätää. Veden oikea lämpötila on se vesi, joka on kahvipurujen sisässä oleva. Ei ole kahta boiler-osaa eli kahvia ja maitoa ei voi valmistaa samaan aikaan vaan peräkkäin jompi kumpi ensin. Kuppeja voi lämmittää laitteen päällä. Papujen enimmäismäärä 250 g. Vesitankki kaksi litraa laitteen takana ja voidaan nostaa pois tai lisätä nostamalla kansi. Vesisäiliössä noin kolmen kuukauden välein vaihdettava suodatin tai tarkemmpin riippuu veden kovuudesta, pH-arvosta. Viisi esiohjemoitua kahvivaihtoehtoa ja kahdeksan ohjelmoitavaa omaa vaihtoehtoa. Maitokannu 480 ml.
 • Mallinumerossa (model) numerot vaihtuvat laitteen värin mukaan.
 • Maidonvaahdotin huolehtii automaattisesti oikeasta lämpötilasta ja vaahdon laadusta juoman mukaan ja sitä voidaan myös itse säätää.
 • Ensimmäisen kerran laitetta käynnistettäessä on mahdollisuus tutustua laitteeseen tekemällä ensimmäinen kahvi ohjatusti. Jos tuntuu, että joku ei toimi, esimerkiksi mylly (vain piippaa työnnettäessä suodatinosaa), paina ohjelmassa eteenpäin, jotta pääset valitsemaan jauhinkuvakkeen ja vasta sitten jauhanta alkaa.

Kahvin valmistaminen maidolla[muokkaa]

Huom, suomenkieliset osien nimet voi vapaasti korjata!
 1. Anna koneen mielellään lämmittää itsensä ennen käyttöä, mutta ei pakollista. Laita myös kupit/lasit lämpiämään koneen päälle tai lämmitä ne kuumalla vedellä.
 2. Tarkista onko säiliössä puhdasta vettä. Voi käyttää myös pullovettä, jonka TDS mielellään alle 60 ppm. pH 7 (6.5–7.5).
 3. Vaihda sopiva suodatinkori (filter basket) kahvaan (portafilter). Yksinkertainen paahdetuille pavuille ja kaksinkertainen jauhetulle "suodatinkahvinpuruille". Koko sen mukaan signle shot vai double shot.
 4. Suodatinosa asetetaan kahvimyllyn alle, johon kahvipuru jauhautuu. Jauhatuksen karkeus noin 5. Valitse edellisessä kohdassa valitsemasi suodatinkorin koon mukaan single tai double. Sopiva annos (dose) kahvipurua yhdelle espressolle on 8–10 g (single shot) ja kahdelle 15–18 (19–22) grammaa (double shot tai strong single). Tarvittaessa käytä vaakaa oikean jauhatusmäärän säätämiseen. Liikuta, kevyesti ravistele suodatinosaa jauhannan aikana niin jauhe jakautuu tasaisesti.
 5. Tarvittaessa sormella siirretään kahvipuruja reunoilta tasaisesti täyttämään suodatinosa, kopistele hiukan suodatinosan pohjaa kovaa vasten ja vasta sitten painetaan (tamping) tamper-työkalulla purut tiiviiksi. Lopputuloksena pinta on vaakatasossa. Aseta suodationosa esimerkiksi pöydän reunaa vasten työntäen.
 6. Paina tasaisesti, ei liian kovaa ja kierrä muutama millimetri edes takaisin tasoittaen. Voit myös painaa ensin tasaiseksi ja sitten pari voimakkaampaa painamista. Painaminen vaikuttaa vain jonkun verran myöhemmin suodatuksen paineeseen. Jos laitteessa on mittari, siitä voi päätellä painamisen onnistumissta. Liian alhainen paine kertoo, että jauhetta ei painettu liian tiiviiksi suodatinosaan.
 7. Leikataan (trimming) ylimääräinen pois Razor Precision Dose Trimming Tool-työkalulla kiertämällä nopeasti edes takaisin yhteensä yksi kierros. Suodatinosa käännetään leikkauksen ajaksi poikittain. Tämän seurauksena kahvi on suodatinosassa vaakatasossa ympäriinsä.
 8. Pyyhkäise sormilla suodatinosan reunojen päälys puhtaaksi. Suodatinosan ja laitteen välissä ei saa olla uusia eikä vanhoja kahvipuruja!
 9. Tarvittaessa, paina vähän, enintään kupillinen kuumaa vettä mukiin ja kaada pois. Tämä stabilisoi sekä kupin että koneen osia.
 10. Suodatinosa kahvin kanssa asetetaan takaisin laitteeseen ja käännetään kunnes kiristyessä tuntuu vastetta. Aseta veden määrä sen mukaan onko kyseessä single vai double. Vesi puristuu suodatinosan läpi kuppiin optimaalisen 25–30 sekunnin aikana (extraction time) n. 9 bar paineella ja pinnalla tiivis karamellin värinen pintakerros ilman kuplia. Tarvittaessa laite lisää suoraan kuuman veden toisesta suuttimesta.
 11. Tehdään maito (texturing). Täytä mahdollisimman kylmään maitoastian V-muodon alareunaan asti mahdollisimman kylmää maitoa. Teräksinen maitokannu kannattaa säilyttää jääkaapissa. Maitona rasvaisempi kokomaito. Oikea korkeus on juuri maidonpinnan alapuolella ja putkessa oleva rengas maitopinnan alapuolella. Puhalla ensin höyryä hetki putken läpi, pysäytä, laita putki saman tien nopeasti kannuun. Tönäise hiukan astiaa ja käynnistä höyry. Kun astian pohja alkaa olla liian kuuma pitää kiinni, sammuta höyry. Kopistele kuppia laitteen pohjaa tai pöytää vasten rikkoen suurimmat kuplat ja anna hiukan kierrettä maitoon. Voit pitää hiukan kättä levynä päällä ettei maitoa roisku kopistettaessa.
  1. Aina puhdistus välittömästi! Tapahtuu pyyhkimällä varsi heti pinnalta kostealla rätillä ja käännettäessä varsi alaspäin, laite päästää kuumaa vettä putken läpi. Pidä kahvikannun alla oleva lämpötila-anturi puhtaana!
 12. Huuhtele puruista tyhjennetty suodatinosa välittömästi kuuman veden alla, kuivaa ja laita takaisin paikoilleen, jolloin se lämpiää koneen mukana. Jos suodatettu puru on vetistä, joku ei ole mennyt oikein.
 13. Kaadetaan kuppiin. Anna ensin kierrettä espressoon mukissa ja anna sitten kierrettä maitoon. Aloita kaataminen alhaalta kupin keskelle ja nosta saman tien kannu korkeammalle ja kaada heiluttaen kannua kupin sivulta toiselle ja vähän lopuksi pyöräyttäen. Tuo kannu lähes kiinni kupin reunaan ja anna muodostua valkoinen läikkä ja työnnä maitoliru läikän läpi eteenpäin, jolloin muodostuu sydän ja kuppi on täynnä tai halutussa määrässä.

Vinkkejä[muokkaa]

 • Käytä korkealaatuisia, vähän aikaa (vähintään 2 päivää, enintään 7 (14) päivää sitten paahdettuja kokonaisia kahvipapuja. Osta papuja paahtopäivämäärän mukaan, ei viimeisen päivämäärän mukaan! Yli kuukauden ikäiset ovat jo liian vanhoja. Arabica. Robusta. Säilytä pavut viileässä ja pimeässä ilmatiiviissä paketissa.
 • Jauhatuksen karkeus ja suodatuksen nopeus. Suodatus määrittää kahvin maun. Lisäksi huomioitava kahvipapujen paahto. Liian hidas suodatus on "over-extracted" ja liian nopea suodatus "under-extracted". Jauhatuksen karkeuteen ei ole yhtä oikeaa säätöä.

Säästäminen[muokkaa]

 • Porot käytetään useaan kertaan.
 • Ostetaan raakoja kahvipapuja ja paahdetaan itse.

Kahvin valmistaminen varsirännälillä[muokkaa]

 • Aamulla hiillos peitetään tuhkilla ja vieraan tultua aletaan paahtamaan varsirännälillä.
 • Sekaan voinokare väriä antamaan eli saadaan russakanruuni–väri. Sekaan keitetään erikseen paahdettuja herneitä tai rukiin siemeniä. Paahdetut pavut on käytettävä heti. Paahdettu kahvi viipyy pitkään selvitessään ja apuna käytetään keväisin kerättyjä isojen lahnojen suomuja ja ahvenen nahkoja, joita käytetään pieninä annoksina ilman sivumakuja.