Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Hirsiseinän kuivuminen ja painuminen

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sekä tuore puu että kuollut kelo sisältää vettä. Puu on ns. hygroskooppinen aine eli se elää kosteuden mukaan, kutistuu kuivuessaan ja paisuu kostuessaan. Kaadettu puu sisältää valtavasti vettä ja sen kuivuminen riippuu ympäröivistä olosuhteista.

Hirrenveistossa tuore puu voidaan kuivattaa kuivaamossa tai veistää suoraan tuoreesta puusta ja jättää valmiina kuivamaan. Tällöin jokainen hirsi alkaa kutistumaan ja painumaan kasaan ajan kanssa, jolloin hirsitalo yksinkeraisesti madaltuu, keittiökaapit ja taulut tulevat alaspäin jne. Tämä painuminen alaspäin tulee ottaa huomioon kaikissa rakenteissa, niin katoissa, ikkunoissa, ovissa, tiilimuureissa, sähkö- ja putkiasennuksissa ym. Esimerkiksi ikkunan pystykarmi (puu kutistuu vain vähän pituussuunnassa) rupeaa estämään hirsien laskeutumista jos karapuun yläpään päälle ei ole jätetty riittävää rakoa. Tällöin hirsi alkaa kantamaan siitä, mutta jatkaa muualta laskeutumista ja näin varaus aukeaa synnyttäen raon hirsien väliin.

Pelkkahirrestä veistettäessä usein on hyvä jos puut saavat kuivua pelkattuna yhden vuoden.

Voimakkainta painuminen on kahden ensimmäisen vuoden aikana ja kestää vähintään kolme vuotta. Viidessä vuodessa suurin osa painumisesta on loppunut. Hidas kuivuminen vähentää halkeilua.

KATSO keskustelu liittyen kuivumisen määrään.

Salvos[muokkaa]

Esimerkiksi 30 cm pyöröhirsi kutistuu 28,5 senttimetriin ja näin tiiviistä salvoksesta tulee hiukan avoin.


Salvosten ravistumista voi ennaltaehkäistä poskeamalla paksut hirret siten, että päällä oleva hirsi painuu kutistuessaan ikään kuin kartioon ja tiivistää itse itsensä. Vertaa suoranurkka ja sulkanurkka.