Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Chili

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Capsicum annuum
Naga Morich on maailman tulisin chili.
Erilaisten chilikasvien marjoja (käyttäjän Pohjantuuli satoa). Kuvassa lajikkeet Lemon Drop (keltainen), Habanero Orange (oranssi) ja Habanero Chocolate.
kuva: Miuku

Chili (Capsicum sp.) on sama kasvi kuin paprika, ainoastaan hedelmän koossa ja tulisuudessa on eroja.

Käyttö ruuanlaitossa[muokkaa]

Chilien vaikuttava aine kapsaisiini on pooliton (engl. nonpolar), eli se liukenee helposti mm. rasvoihin ja alkoholiin, mutta ei veteen. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. sitä, että chilien palaset kannattaa laittaa heti ruuanlaiton alkuvaiheessa pelkän kasvisöljyn tai muun rasvan kanssa pannulle ja kuumentaa sopivasti niin, että maut ja polttavuus liukenevat rasvaan tasaisesti. Liukenemista voi edistää varsinkin tuoreen (kokonaisen ei-kuivatun) chilin kohdalla myös murskaamalla pannulla öljyssä olevia chilin palasia jollain sopivalla tylpällä esineellä (muusinuija tms.). Jos ei etene edellä kuvattuun tapaan, niin erityisesti paistoksia tehdessä ja pieniä tulisia lajikkeita käytettäessä on riski, että tulisuus ei jakaudu tasaisesti ja ruoka on enimmäkseen mietoa.

Kasvattaminen[muokkaa]

Chilin kasvattaminen onnistuu Suomen oloissa parhaiten sisällä. Ulkokasvatus vaatii pitkää esikasvatusta ja kasvihuonetta. Useimmat lajikkeet ovat monivuotisia ja viihtyvät kesän terassilla tai parvekkeella ja kylminä aikoina sisätiloissa. Isoon ruukkuun laajat juuret kasvattanut ylivuotinen yksilö kukkii ja hedelmöi nuorta tainta paljon voimakkaammin.

Huonekasvina chili tarvitsee aurinkoisen ikkunan tai apuvaloa, mutta on muuten melko helppo. Kasvi viestii vedentarpeestaan selkeästi (lehdet lerpahtavat) ja kasteltuna toipuu nopeasti.

Yleensä chililajikkeet eivät kestä pakkasta, tai edes alle 5 asteen lämpötilaa. Jotkut lajikkeet kuten Rocotot (C. pubescens) voivat kestää pientä hallaa, mutta niidenkin kasvu hidastuu kylmässä.

Useimmat chililajikkeet sietävät leikkaamista erinomaisesti, tätä voi hyödyntää leikkaamalla ruukkuchilit lepokautta varten pienemmiksi ja antamalla niiden kevään tullen kasvaa. Näin säästyy paitsi tilaa myös hoitovaivaa, koska pieni lehvästö haihduttaa vähemmän vettä. Varrestaan puutuneista chileistä voi muotoilla jopa bonsaimaisia.

Kasvatuksen vaiheet[muokkaa]

Idätys[muokkaa]

Esikasvatus[muokkaa]

Siirto isompaaan ruukkuun[muokkaa]

Siirto sisältä ulos tai kasvihuoneeseen[muokkaa]

Chilit eivät pidä nopeista muutoksista lämmön ja auringonvalon suhteen, ja äkkinäisestä ulos siirtämisestä seuraakin usein kellastuneet ("palaneet") lehdet, kasvun hidastuminen ja pahimmillaan kasvin kuoleminen. Tästä syystä on tärkeää totuttaa kasvi kunnolla auringonvaloon. Tämä tapahtuu esimerkiksi käyttämällä kaksinkertaista hallaharsoa 1-2 viikon ajan. Tämän jälkeen voi vähentää yhteen kerrokseen ja lopulta ottaa pois kokonaan.

Talvettaminen[muokkaa]

Chili-suvut ja lajikkeet[muokkaa]

Capsicum pubescens[muokkaa]

  • Pubescens -suvun lajikkeilla on yleensä pitkä kasvukausi, joten saattavat tuottaa huonosti ensimmäisenä vuotena. Toisaalta ne on helppo talvettaa, koska niillä on hyvät kylmänkesto-ominaisuudet ja ne pärjäävät talven yli muihin lajikkeisiin verraten pienemmässä valossa ja lämmössä.

Rocoto orange[muokkaa]

  • Tunnetaan myös nimellä 'Manzano Pepper'
  • Oranssin värinen, jokseenkin habaneron näköinen.
  • Erittäin kylmänkestävä (kestää muutaman miinusasteen), kasvaa luonnostaan Andien vuoristossa

Capsicum chinense[muokkaa]

  • Maailman tulisimmat chili-lajikkeet kuuluvat lähes poikkeuksetta tähän sukuun.

Habanero[muokkaa]

  • Yksi tulisimmista chili-lajikkeista. Tätä lajiketta on käytetty mm. pippurisumutteiden valmistamiseen.

Naga Morich[muokkaa]

  • Maailman tulisin chili. Vei tittelin edelliseltä Guinness -maailmanennätyksen haltijalta alkuvuodesta 2007.
  • Satoisa ja helppo kasvattaa.
  • Tunnetaan myös nimillä Naga Jolokia, Bhut Jolokia, Ghost Chili, Ghost Pepper.
  • Vieläkin tulisemmaksi väitetty Trinidad Scorpion Moruga Blend saattaa kuitenkin viedä maailman tulisimman tittelin Naga Morichilta.

Capsicum annuum[muokkaa]

  • Suurin osa maailman viljellyistä chileistä kuuluu tähän sukuun.
  • Sana annuum tarkoittaa yksivuotista. Monet jalostetut annuum -suvun chilit voivat kuitenkin talven sisällä pidettynä olla monivuotisia, mutta eivät yleensä yhtä hyvällä menestyksellä kuin esim. pubescensit.

Siementen hankkiminen[muokkaa]

Linkkejä[muokkaa]

Foorumit

Lähteitä[muokkaa]