HUOM! Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Venäjän junat

Kohteesta Wikikko - kansan taitopankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yleistä[muokkaa]

Juna-aikataulut ja kellot asemilla ympäri venäjän ovat pääsääntöisesti Moskovan ajassa. Lippuja voi ostaa etukäteen asemilta..

Luokat[muokkaa]

1-luokka[muokkaa]

Kahden makuupaikan hyttejä, siistimpiä ja parempia kuin kupee-vaunut.

Kupee (2-luokka)[muokkaa]

Neljän makuupaikan ovellisia hyttejä. Sisältää lakanat. Miehet ja naiset sekaisin.

Platskart ("3-luokka")[muokkaa]

Ei hyttejä, vaan koko vaunu muodostuu väliseinillä jaetuista 6 makuupaikan osista. Lakanat ostetaan erikseen n. 40 ruplaa (2006). Tässä luokassa näkee ja tutustuu kansaan parhaiten.

Aikataulut[muokkaa]

Vinkkejä voi katsoa junien kuluista osoitteessa: http://www.poezda.net/en/index Välttämättä aikataulut eivät pidä aivan paikkaansa.

Lippujen hankinta[muokkaa]

Liput voi hankkia määränpäähän asti joko suomesta tai matkustaa ensin Viipuriin/Pietariin/Moskovaan ja ostaa sieltä itse lippu eteenpäin. Edellä mainittuihin kohteisiin on juna ja bussiyhteyksiä suomesta ja niissä myös myydään junalippuja ympäri venäjän.

Näihin kohteisiin liikkumisesta katso aiheesta oma sivu.

Reppuselkämatkaaja pääsee helposti ja edullisesti esimerkiksi Siperiaan menemällä 10 euron bussilla Helsingistä Pietariin ja ostamalla sieltä Platskartii lipun määränpäähän.

Suomesta[muokkaa]

 • Lippuja voi ostaa internetin kautta venäläisiltä ja muilta ulkomaisilta toimistoilta. Varo kuitenkin todella monenkertaisia hintoja!!
 • Suomalaisen matkatoimiston tai VR:n kautta, esimerkiksi helsinkiläiset Traveller ja Rent Line. Näistä Rent Line myy lippuja myös Platskart luokkaan eli selvästi edullisempaan luokkaan. Välityspalkkio voi olla esim. 15 euroa/lippu. Liput saa joko suomessa käteensä tai ne luovutetaan Pietarissa tai Moskovassa junan saavuttua.

Venäjältä[muokkaa]

 • Juna-asemilta voit ostaa samaan hintaan kuin paikalliset junalippuja. Asemilla puhutan yleensä vain venäjää. Isoimmilta asemilta löytyy myös automaatteja, joista voi englannin kielellä katsoa juna-aikatauluja ja paikkatilanteita. Osassa asemia on myös tauluja, joista senhetkinen paikkatilanne näkyy. Jos et puhu venäjää, merkitse myyjälle näytettävään lappuun junan numero, määräasema, päivämäärä ja luokka.

Mitä mukaan junaan[muokkaa]

 • Iso metallimuki ja lusikka. Mukista voi syödä kuuman nuudelikeiton ja juoda teetä. Asemilta voi ostaa pysähdyksien aikana pientä evästä ja kuumaa vettä saa junavaunusta ilmaiseksi.
 • Mukava asu ja jalkineet. Junat ovat usein kesäisin kuumia ja talvisin voivat myös olla kuumia. Joskus vaunun takapääty voi olla talvella kylmä oven takia.

Junaan nousu[muokkaa]

Matkalippu ja passi näytetään vaunun ovella ennen junaan nousua.

Junassa käyttäytyminen[muokkaa]

Venäläisessä junassa matkustamiseen liittyy pieniä elämää helpottavia vinkkejä.

 • Varsinkin kupee vaunussa ennen nukkumaan menoa naisten ollessa hytissä on syytä miesten "tajuta" lähteä vähäksi aikaa käytävälle.
 • Platskartii luokassa on ostettava liinavaatteet käsipyyhkeellä, jos haluaa nukkua patjan päällä. Muulloin ei saa käyttää edes patjaa. Liinavaatteet palautetaan silmätysten vaunupalvelijalle ennen oman junamatkan päättymistä.
  • Jos nukkuu omassa makuupussissa ei saa lisäpatjaa.
  • Höyhentyynyjen takia allergikkojen on turha yrittää matkalle.
 • Talvella junat ovat yleensä kuumia eli kevyttä vaatetta mukaan!
 • Tavaroille on alapetin alla tavaratila, johon pääsee käsiksi ainoastaan alasänkyä nostamalla. Yläpetin yläpuolella on myös säilytyshylly.


 • Vessojen vesi ei ole juomakelpoista.

Junaan mukaan[muokkaa]

 • Junamatkalle kannattaa varata oma muki ja ruokailuvälineet, teetä ja pikakahvia, pussikeittoja, koska joka vaunussa saa samovaarista kiehutettua vettä.