Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Pistokas

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pistokas on kasvista irrotettu osa, josta yritetään juurruttaa uutta kasvia. Pistokkaita käytetään yleisesti monien lajien lisäämiseen. Esimerkiksi paju on varsin innokas juurtumaan oksapistokkaasta. Useat jalostetut kasvit eivät tuota siementä ja siksi niiden ottaminen pistokkaasta on ainut tapa saada ne leviämään. Tämänlaisia on esim. ranskalainen rakuuna.

Pistokkaita on olemassa monenlaisia. Niistä ehkä yleisimpiä ovat:

Oksapistokas
Lehtipistokas
Versopistokas
Varsipistokas
Juurakkopistokas
Rönsypistokas


Lehti- ja varsipistokkaan ottaminen[muokkaa]

Pistokas leikataan terävällä veitsellä noin 45 asteen kulmassa pyrkien välttämään kasvin kudoksia rikkovaa sahausliikettä. Askarteluveitsi, partakoneenterä ja mattopuukko ovat hyviä tässä. Kun pistokas on irrotettu, sen yhteys juuriin katkeaa. Pistokas kuivuu usein hengiltä siksi, että sillä ei enää ole juuria, jotka ovat aiemmin hankkineet pistokkaan – entisen kasvin osan – tarvitseman veden. Tästä syystä kasvi kastellaan usein huolellisesti ennen pistokkaan ottamista. Pistokas otetaan samasta syystä usein aamulla, jolloin kasvin nestepitoisuus on korkeimmillaan.

Pistokkaan juurruttaminen[muokkaa]

Pistokas asetetaan pieneen vesiastiaan. Veden tulisi olla hapettunutta ja huoneenlämpöistä. Juurtumista voi helpottaa mm.valmistamalla juurrutushormonipitoista vettä. Tätä voi valmistaa pistämällä tuoreet (mihin aikaan vuodesta tahansa) katkaistut pajunoksat veteen noin kolmeksi viikoksi. Loraus tätä pajuilla ollutta vettä auttaa myös luonnostaan heikommin juurtuvia kasveja juurtumaan.

Juurtumista odotellessa voi kasvia sumutella vedellä ja jäähtyneellä nokkosteellä tai -kompostiteellä. Muita lannotteita pistokkaalle ei tarvitse antaa.

Kun kasvin varteen ilmestyy juuria voidaan se istuttaa istutusmultaan.

Pistokasta voidaan myös yrittää juurruttaa suoraan mullassa jolloin on muistettava, ettei multa saa olla liian lannoitettua vaan esim. kaktusmultaa. Pistokas asetetaan alimpia lehtiä myöden multaan ja kastellaan runsaasti. Alimmat lehdet otetaan pois, sillä ne mädäntyvät helposti mullassa