HUOM! Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Kasvukausi

Kohteesta Wikikko - kansan taitopankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kasvukausi on se aika vuodesta, jolloin kasvit kasvavat.

Suomessa kasvukausi määritellään alkaneeksi silloin, kun lumipeite on kadonnut aukeilta paikoilta, vuorokauden keskilämpötila on vähintään viitenä päivänä peräkkäin yli +5 °C ja paikallinen tehoisa lämpösumma ylittää 20 vuorokausiastetta sitä seuraavan viiden päivän aikana.

Vastaavasti kasvukausi määritetään päättyneeksi, kun vuorokausien keskilämpötila on alle +5 °C viidestä kymmeneen päivää peräkkäin. Myös syksyn kovat yöpakkaset (jolloin lämpötila on ollut alle -10 °C monta yötä peräkkäin) tai lumipeite saattavat katkaista kasvukauden. Näin tapahtuu toisinaan Suomen keski- ja pohjoisosissa.

Mitä lähemmäksi päiväntasaajaa siirrytään, sitä pidempi kasvukausi on. Suomessa kasvukausi on Etelä-Suomessa noin kaksi kuukautta pidempi kuin Pohjois-Suomessa. Suomen eteläisimmissä osissa kasvukausi alkaa keskimäärin 6 toukokuuta, ja vastaavasti pohjoisimmissa osissa 30 toukokuuta.

Tehoisa lämpösumma[muokkaa]

Lainaus ilmatieteen laitoksen sivuilta:

Tehoisan lämpötilan summaa kertyy päiviltä, jolloin vuorokauden keskilämpötila on +5 asteen yläpuolella. Silloin lasketaan yhteen viiden asteen yläpuolella oleva osa. Summaa kertyy termisen kasvukauden aloituspäivästä. Jos vuorokauden keskilämpötila jää kasvukaudella + 5 asteen alapuolelle, summaa ei kerry,mutta se ei liioin vähene. Silloin kasvukausi katsotaan tilapäisesti pysähtyneeksi.

Lähteet[muokkaa]