Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Märkätila

Wikikko - kansan taitopankkista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Johdanto

Märkätila on Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa C4 (1998) määritetty seuraavasti: "Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkuhuone, sauna)." Määräystekstiä tulkitessa on erotettava käsitteet huone ja tila. Huone on seinin rajoitettu tila, kun taas tila on tiettyä käyttötarkoitusta varten varattu huone tai huoneen osa. Tästä seuraa, että vaikka huoneessa on suihku, ei huoneen lattiaa ja kaikkia seiniä tarvitse määräyksen mukaan vesieristää. Kuitenkin käytännössä kylpyhuoneet ovat tyyppilisesti kauttaaltaan märkätilaa ja ne on määräyksen mukaan vesieristettävä.

Suomen rakentamismääräyskokoelman C4 (1998) osassa määräyksenä märkätilan suunnitteluperiaatteelle todetaan, että vedenpoisto ja rakenteet on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei vettä pääse valumaan tai siirtymään kapillaarivirtauksena ympäröiviin rakenteisiin ja huonetiloihin. Vedeneristysmateriaalin on oltava riittävän sitkeää, jotta se saumoineen kestää rakennustyön aikaiset rasitukset ja käytön aikaiset alustan liikkeet. Vedeneristyksenä toimiva lattianpäällyste tai lattiapäällysteen alla oleva vedeneristys on ulotettava riittävän korkealle seinälle sekä liitettävä vedenpitävästi seinän vedeneristykseen estämään veden pääsy seinä- ja lattiarakenteiden sisään. Lattian kaltevuuden on oltava sellainen, että vesi valuu esteettä lattiakaivoon. Vedeneristyksen ja lattiakaivon liitoksen on oltava niin tiivis, että vesi ei pääse vedeneristyksen alapuolisiin rakenteisiin vaikka vedenpinta kaivossa nousisi liitoksen yläpuolelle.

Kosteudeneristys on Suomen rakentamismääräyskokoelman C4 (1998) mukaan ainekerros, jonka pääasiallinen tehtävä on estää haitallinen kosteuden siirtyminen kapillaarivirtauksena tai vesihöyryn diffuusiona rakenteeseen ja rakenteessa.

Vedeneristys

Vedeneristys on ainekerros, joka saumoineen kestää jatkuvaa kastumista ja jonka tehtävä on estää nestemäisen veden haitallinen tunkeutuminen rakenteeseen painovoiman vaikutuksesta tai kapillaarivirtauksena, kun rakenteen pinta kastuu. Suomen lain mukaan vedeneristys on asennettava kaikkiin märkätiloihin. Märkätila ei kuitenkaan ole täysin yksiselitteinen käsite. Tyypillisesti vedeneristys asennetaan aina kylpyhuonesiin sekä myös WC-tiloihin joissa on lattiakaivo. Viime aikoina on myös yleistynyt tapa asentaa vedeneristys keittiön tai kodinhoitohuoneen vesipisteellisten kaappien taakse tai vain astian- ja pyykinpesukoneiden kohdalle. Laatoitus yksinään ei ole riittävä vesieristys, sillä laattojen saumat ovat aina huokoisia ja vettäläpäiseviä, vaikka itse laatta oliskin lasipinnoitettu ja vettä eristävä.

Vedeneristys ei Suomen rakantamismääräyskokoelman mukaan ole täysin sama asia kuin kosteudeneristykseen, sillä kosteudenerityksen tehtävänä on myös estää kaasumaisen veden (vesihöyryn) siirtyminen rakenteen läpi. Edelleen kosteudeneristystä ei pidä sekoittaa höyrynsulkuun, jonka pääasiallinen tehtävä on estää kaasumaisen veden haitallinen diffuusio rakenteeseen tai rakenteessa.

Vesieristystyöt on sertifioitu sekä menetelmän että asennustyön osalta. Käytännössä menetelmäsertifioidun vesieristyksen käyttäminen on pakollista mutta asennustyön osalta vain jos joku työn tilaamisesta vastaava taho sitä vaatii. Vahinkovakuutus,rakennusmääräykset tms. yleisistä käsityksistä poiketen ei asennustyösertifikaattia työn tekijältä vaadi. Vesieristystöiden yhteydessä tuleviin muihin rakennustöihin ja niihin mahdollisesti vaadittaviin lupiin saat lisätietoa kotikuntasi rakennusvalvonnasta.

Saumauslaasti ei ole vedenpitävä ja näin niiden alle on asennettava vettä eristävä kerros.

Yleisohjeita vedeneristyksestä

Jos yhtään epäilet taitojasi, jätä vedeneristyksen teko ammattilaiselle! Huomioi, että asunto-osakeyhtiöt saattavat vaatia säännöissään ammattilaisen käyttöä vedeneristystöissä; myös lupakäytännöt vaihtelevät eri yhtiöissä. Seuraavassa yleisiä ohjeita vedeneristystyöhön:

  • Lattiakaivo ja sen ympäristö on yleisin vuodon aiheuttaja. Käytä siis erityistä huolellisuutta näitä tehdessä.
  • Kiinnitä erityisesti huomiota myös nurkkiin ja läpivienteihin.
  • Puurakenteissa ja erityisesti hirsirakentamisessa pitää rakenteiden ja rakenneosien liikkuminen ja eläminen huomioida vesieristystä suoritettaessa.
  • Betonilaattoja vesieristysalustoiksi valettaessa pitää huomioida riittävät kuivumisajat ja käytettävän massan soveltuvuus tarkoitukseen.
  • Lattialämmitys on suositeltavaa asentaa aina vesieristyksen yhteydessä koska se kuivaa rakennetta jos esim. eristys vuotaa.
  • Jos käytät ammattilaista vesieristys töissä ota häneen yhteyttä hyvissä ajoin ennen pohjatöiden aloittamista. Vastuusyistä johtuen vesieristäjän pitää tietää mitä eristettävässä kohteessa on tehty pohjatöinä ja milloin.
  • Vesieristystyö pöytäkirjat on hyvä täyttää myöhempiä tarpeita varten vaikka ei sertifioitua asentajaa käyttäisikään tai papereita mihinkään lähettäisikään.
  • Vesieriste ei ole höyrynsulku. Ulkoseiniä eristettäessä asia pitää huomioida. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä suunittelijaan.

Asennusohjeita vedeneristykseen

  • Seinien väliset pystynurkat ja seinän ja lattian väliset vaakanurkat:
  1. Levitä vedeneristettä pensselillä nurkkiin.
  2. Leikkaa vahvikekankaasta oikean mittainen pala ja taita se pituussunnassa.
  3. Aseta kangas varovasti vesieristeen päälle ja liippaa kumilastalla (esimerkiksi tapettisulalla) vahvikekangas tiivisti vedeneristeeseen.
  4. Levitä pensselillä massaa päälle
  • Sienien ja lattioiden muodostamat nurkat:
  1. Levitä vedeneristettä pensselillä nurkkaan.
  2. Leikkaa vahvikekankaasta neliön muotoinen pala ja taita se kahteen kertaan neljäsosaneliöksi
  3. Aseta sisäkulma varovasti vesieristeen päälle ja paina liepeet varovasti kiinni seinän ja lattian vesieristeeseen.
  4. Syntyvä kangaskolmio käännetään lattiaa vasten luontevasti, mitään ei leikellä.
  5. Liippaa kumilastalla vahvikekangas tiivisti vedeneristeeseen. Levitä vedeneristysmassaa kangaskolmion molemmille puolille.
  • Seinät ja lattiat telataan vedeneristysmassalla kerran tai kahdesti. Seuraa valmistajan ohjeita.