Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Maca

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 17.59 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maca (Lepidium meyenii) on kotoisin Bolivian ja Perun Andeilta, missä kasvaa jopa 4000-4400 metrin korkeudessa. Vaikutuksiltaan hieman ginseng-juuren tapainen, mutta paljon miedompi.

Ravintosisältö: 59% hiilihydraatteja, 10.2% proteiinia, 8.5% kuitua ja 2.2% rasvoja[1]. Maca on myös mineraalien lähde.

Oppaita[muokkaa]

- Kasvatuskokeita ja tutkimustietoa Andien juureksista! Lue [showUid=2428 esittely]!

Luonnossa[muokkaa]

Keskeinen menestymisalue on Juninin piirikunnassa (district) Perussa Andeilla noin 4000 metrin korkeudessa. Alue on melko kuivaa ja niissä korkeuksissa lampötilaerojen vaihtelut on rajuja päivän ja yön välillä. Harvat puut ja pensaat menestyvät siellä, kasvillisuus on keskittynyt lähinnä vuoripurojen varsille.[2]

Juninissa päivät on ympäri vuoden yhtä pitkiä, eli 12 tuntia valoisaa. Aurinko on matalimmillaan kesä- ja heinäkuussa, korkeimmillaan taas marraskuussa. Elo-loka aurinko nousee nopeasti 50°-70°:een, loka-marras jo 90°! Silloin aurinko nousee pystysuoraan taivaalle 5 tuntia, sitten paahtaa 2 tuntia korkeimmillaan ja laskee pystysuoraan 5 tuntia. Tammikuussa aurinko on hetken 80°:ssa mutta helmikuussa nousee taas melkein 90°seen. Sen jälkeen maksimikorkeus laskee ja nousukulma loivenee.

Suomessa aurinko on korkeimmillaan heinäkuussa 50 asteessa, alimmillaan talvella 10-20 asteessa. Aurinko on täällä korkealla kauemmin ja päivät ovat pitempiä. Nousut ja laskut ovat erittäin loivia.

Auringon korkeus ja nousujyrkkyys Perussa:[3]

  • 1kk matala, loiva (elo)
  • 2kk keski, loiva (syys-loka)
  • 1kk korkein, jyrkkä (marraskuu)
  • 2kk korkea, jyrkkä (joulu-tammi)
  • 1kk korkein, jyrkkä (helmikuu)
  • 2kk keski, loiva (maalis-huhti)
  • 1kk matala, loiva (touko)
  • 2kk matalin, loiva (kesä-heinä)

Maalis-huhtikuussa maa on perinteisesti muokattu, tavallaan siis syksyllä sillä siitä ilmat kylmenee. Syys-joulukuussa kylvetään, silloin lämpötilaerot on suurimmat ja aurinko paahtaa eniten päivällä.

Viljely[muokkaa]

Macalla kestää meidän ilmastossa 8-9 kuukautta kasvaa hyväksi juurekseksi. 7 kuukautisena maca siementää. Sen takia se ei ehdi normaalisti ilman esikasvatusta tai talvehtimista kasvaa juurekseksi. Kylväessä tai istuttaessa suoraan lopullisella kasvupaikalle, kannattaa huomioida että maca todennäköisesti ginsengin tapaan pitää puolivarjosta, eli se voi olla hyvä laittaa lehtipuun varjoon. Toisaalta Andeilla näin ei tilanne ole mutta kesät siellä ovat jokatapauksessa kylmempiä kuin meillä, siksi maca ei pidä paahteesta. Kannattaa kokeilla eri tavoilla..

Esikasvatus-menetelmä

  1. Kylvä tammi-helmikuussa ruukkuihin, joissa on niukkaravinteista kivennäismaata. Maca on tottunut kasvamaan Andeilla ravinteettomassa karussa maassa ja sitä perinteisesti viljellään siellä 9 vuoden kiertoina viimeisenä kasvina. PH:lla ei pitäisi olla väliä, mutta voi olettaa että se Andeilla on lähempänä neutraalia tai lievästi emäksinen?
  2. Älä anna taimien olla suorassa auringonpaisteessa, koska kokemukseni mukaan ne eivät ginsengin tapaan pidä suorasta valosta. Toisaalta Andeilla ne paljaalla maalla kasvaessaan varmasti saavat valoa.. Siirrä isompiin purkkeihin tarpeen vaatiessa jotta juuret voivat kasvaa vapaasti.
  3. Karaise keväällä viemällä purkit ulos aamulla ja ottamalla ne yöksi sisään.
  4. Istuta taimet kun ulkona hallaraja on mennyt myöhään keväällä tai aikaisin kesällä. Taimien pitäisi kestää hiukan hallaa ja aikuisien kasvien jopa -10 astetta!

Talvehtimis-menetelmä

Kylvä aikaisin keväällä kylmään lavaan. Kun taimet ovat tarpeeksi suuria käsitellä, istuta ne omiin reilunkokoisiin astioihin ja kasvata ne kasvihuoneessa ensimmäinen talvi. Istuta loppu-keväästä tai alku-kesästä ulos. Tee jaokkeet keväällä.

Lavan sijaan voi kokeilla myös kylvää suoraan avomaalle tai esikasvattaa noin 1kk. Talvehtimisessa voi kokeilla antaa kasvin olla paikoillaan, peittää vain sen reilusti kuusenhavuilla yms. tai antaa olla ilman.

Kasvupaikan valinta:

Kasvupaikan kannattaa olla osittain varjossa, siten että juures saa aurinkoa vain 12 tuntia päivässä ja intensiivistä paahdetta pelkästään 2 tuntia, muuten puolivarjoa ja kokovarjoa 12 tunnin ulkopuolella. Helpoiten tämä toteutuu kun tekee puutarhapenkit varjoiseen paikkaan, johon leikkaamalla tehdä tarvittavia valoaukkoja.


Linkkejä[muokkaa]


Kasvatuskeskusteluja