Voit itse lisätä ja muuttaa sisältöä muokkaa-painikkeiden avulla

Ennen tallennusta suositellaan ottamaan kopio muokkausruudusta (ctrl-a -> ctrl-c)

 Olet itse vastuussa tämän teoksen käytöstä aiheutuvista vahingoista Lue lisää.

Hirsirakennuksen LVIS

Wikikko - kansan taitopankkista
Versio hetkellä 3. syyskuuta 2016 kello 17.34 – tehnyt imported>WikikkoSysop (1 versio tuotiin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sähkötyöt ja putkiasennukset[muokkaa]

Hirsiseinien laskeutuminen[muokkaa]

Suunnittelijoiden ja asentajien tulee ottaa huomioon hirsirakennuksissa tapahtuva seinien ja rakenteiden painuminen puun kuivumisen vaikutuksesta.

  • Viemärit, vesijohdot ja ilmastointiputket täytyy rakentaa niin että niissä on ennakoidun painuman vaativa joustovara, jotta vältytään vuodoilta.
  • Pystyputket voidaan kiinnittä liikkumattomiksi vain seinän alapäässä, muulta osin putkien täytyy voida liikkua rakenteissa. Vaakatasossa seinien läpi menevissä putkissa täytyy ottaa huomioon että läpivienin yläpuolella on riittävästi rakoa, ettei putki lähde painumaan seinän mukana alaspäin. Vaakasuorien vetojen tekeminen lattiaan, välipohjaan, ei hirsisiin seiniin tai kattoon on turvallisempaa kuin hirsiseinään.
    • Sähköputkien yläpäässä käytetään noin 50 cm matkalla joustavaa sähköputkea. Johdot voidaan vetää myös hirsien sisällä, sopiva hirteen tehtävä reikä sähkövedoille on esimerkiksi 38 mm, joka salli kahden kaapelin vetämisen siinä.
  • Katon läpiviennissä on muistettava että jos rakennuksessa on hirrestä tehdyt päätykolmiot, katto liukuu loivemmaksi päätykolmioiden hirsien kuivaessa ja samalla siirtää läpivietyä ilmastointiputkea, hormia tms.
  • Jos rakennus jätetään kylmilleen pakkaskausien ajaksi, on putkistot hyvä varustaa tyhjennysventtiileillä.